Roses torna a revalidar la qualificació “3 Flors d’Honor” al projecte Viles Florides 2017

Viles Florides 2017

Un moment de l'acte de la gala Flors d´Honor del projecte Viles Florides 2017

Roses assoleix aquesta distinció del projecte Viles Florides per tercer any consecutiu

Viles Florides 2017
Un moment de l’acte de la gala Flors d´Honor del projecte Viles Florides 2017

El passat divendres, 22 de setembre, es va celebrar al Teatre Municipal de Can Gomà de Mollet del Vallès l’acte de lliurament de distincions de la convocatòria Viles Florides 2017, en un acte presidit per la consellera d´Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, i que va reunir més de 275 persones, entre d’elles el regidor d’Infraestructures i Serveis Públics de l’Ajuntament de Roses, Juan M. Fernández.

Aquesta distinció, que arriba a la seva sisena convocatòria, és un reconeixement a les poblacions que tenen cura de la gestió dels seus espais verds i les actuacions dutes a terme en quant al seu manteniment i guarniment durant el darrer any.

I Roses va revalidar per segon any el qualificatiu de ‘3 Flors d’Honor’, distintiu amb el que ja fa tres anys que la Vila rosinca ha estat reconeguda, la qual cosa ha estat definida per Fernández com un “èxit el fet de mantenir les 3 flors d’honor per les característiques geogràfiques i climatològiques del nostre poble, ja que tot el que aconseguim és gràcies a la mà humana, perquè no tenim la col·laboració de la natura com si passa en d’altres municipis, que sense gran esforç de manteniment aconsegueixen grans floracions i enjardinaments”.

Roses participa en aquest projecte de Viles Florides des de la primera edició, quan va aconseguir una Flor d’Honor l’any 2012. Un any després, al 2013, va assolir ‘2 Flors d’Honor’. I no va ser fins a dos anus després, al 2015, quan van ser distingida amb les ‘3 Flors d’Honor’ gràcies a la feina duta a terme pel consistori en matèria d’enjardinament i gestió de zones verdes.

Entre les tasques realitzades per l’Ajuntament de Roses per tenir cura dels seus espais verds es troba la reposició i plantació de jardineria en diferents zones verdes i rotondes del municipi, la plantació d’arbres nous i la seva reposició en cas d’arbres malalts o incompatibles amb l’entorn per altres espècies de millor adaptabilitat, la diversificació de les espècies vegetals incorporant plantes de temporada amb floració en les èpoques primaveral i estival, així com la incorporació d’espècies que requereixen un baix consum d’aigua, entre d’altres.

Un altre punt a destacar són les accions per millorar l’eficiència dels recursos hídrics amb mesures com la reducció de superfícies de gespa o la instal·lació de nous sistemes de rec tele gestionat, que permeten un manteniment de la jardineria del municipi més eficaç i sostenible.

Els criteris per establir la valoració final de les distincions Viles Florides hsón: patrimoni vegetal i paisatgístic, medi ambient i sostenibilitat i activitats, turisme i comunicació. En l’apartat de municipi, actualment hi ha 113 poblacions adherides al programa, 11 de les quals reconegudes amb quatre Flors d’Honor, 48 amb tres Flors d’Honor, 48 amb dues Flors d’Honor i 6 municipis amb una Flor d’Honor.

La convocatòria Viles Florides és una iniciativa de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) que reconeix la feina feta pels pobles i ciutats catalans en la millora dels seus espais verds i enjardinats. L’objectiu d’aquesta iniciativa és la potenciació dels espais verds urbans i de la seva gestió sostenible, així com la millora de la qualitat de vida dels veïns, i la  conscienciació social envers les polítiques de sostenibilitat mediambiental.

El projecte de Viles Florides és una iniciativa de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC) que reconeix la feina feta pels pobles i ciutats catalans en la millora dels seus espais verds i enjardinats.

Cal destacar que és una convocatòria oberta a tothom i poden participar municipis així com qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i la cura dels espais verds. Per això, a banda dels reconeixements institucionals als municipis, durant la gala es van premiar també aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, han estat un exemple a seguir. En aquesta edició s’ha lliurat per primer cop el premi a la Millor Rotonda Florida de Catalunya, que ha anat a parar a mans de la rotonda Peracaula de Sant Joan les Fonts.
El Poble Espanyol de Barcelona també ha vist reconeguda la seva tasca per l’organització del Festival de Flor en Flor.