Roses utilitza un nou sistema de poda que fa que els arbres pateixin menys

Poda de l'arbrat de Roses

Operaris de Rosersa podant arbres de la Rambla Riera Ginjolers

La poda dels arbres a Roses s’ha iniciat enguany abans, a principis d’octubres, i finalitzarà al gener de 2019

Poda de l'arbrat de Roses
Operaris de Rosersa podant arbres de la Rambla Riera Ginjolers

Enguany, l’Ajuntament de Roses ha iniciat la poda d’arbres abans a principis d’octubre, molt abans que anys anteriors, sent la principal raó “la seguretat dels vilatans a causa de la presència dels nombrosos estornells que pernocten en l’arbrat municipal, deixant el terra ple d’excrements que poden ser causa de relliscades als vianants”, ha manifestat el regidor d’Infraestructures i Serveis Públics, Josep Mª Mas Blanch.

Això ha significat que “la poda es faci quan els arbres encara tenen fulla, la qual cosa és perjudicial per al arbre i, per això, hem consultat amb un expert i ens va aconsellar que per a que els arbres no pateixen tant hauríem de canviar el sistema de poda”, ha desvetllat Mas Blanch. Així, del sistema de brocada en el qual es deixa la branca més vigorosa i així l’arbre anava creixent, “hem passat al sistema de cap de gat, que consisteix en podar tots els brots joves i només deixar les branques més velles, i així l’any vinent i següents només haurem de podar els branques que surtin d’aquests brots, llavors, això farà que la ferida sigui més petita i l’arbre pateixi menys”.

A més, amb aquest nou sistema, “com li donem l’ordre a l’arbre de que es pari, reserva molta més energia i, a banda d’aconseguir un creixement més regular, pot significar que a llarg termini agafi menys malalties”, ha significat Mas Blanch.

A banda dels estornells es fa necessària la poda de l’arbrat també per la seguretat dels ciutadans, ja que amb aquesta acció s’eliminen branques seques i esqueixades que poden caure a terra.

D’altres motius són per la incompatibilitat del creixement de les branques amb les edificacions, el trànsit i les senyalitzacions de circulació. I per últim per una qüestió d’estètica, ja que amb la poda es pot aconseguir donar-li la forma a l’arbre que els tècnics considerin més adient.

La poda dels arbres l’executa l’Ajuntament de Roses a través de Rosersa, amb dos equips amb un total de 5 treballadors proveïts de tisores mecàniques amb bateria elèctrica. La dels arbres força grandària (més de 600) es porta a terme des del 6 d’octubre amb dos aparells elevadors de 12 i 16 metres d’alçada i acabarà a finals de desembre.

I la poda dels arbres més petits es farà amb escala a partir del novembre fins al gener de 2019.