Sabies que…podries donar la volta al món dormint per la patilla?

Estem parlant del “Couch Surfing”. Si no saps anglès o has caigut en el parany de traduir literalment, et direm que no es tracta de cap esport aquàtic i menys encara de fer el gos al sofà. Sinó d’una modalitat d’allotjament a cases particulars de forma gratuïta. T’expliquem de què va aquest invent.

Què és?
És un servei gratuït en línia d’allotjament a cases o pisos particulars, normalment als sofàs, encara que també podria ser en llits o fins i tot a terra. Només s’accepten donatius per alguns conceptes com ara el menjar o altres tipus de col·laboracions no econòmiques. L’intercanvi no ha de ser necessàriament recíproc, és a dir, si t’allotges a casa d’algú no és obligatori cedir-li també casa teva.

Però el “coach surfing” és molt més que un intercanvi d’allotjament, ja que esdevé un intercanvi cultural per la relació que s’estableix entre la persona que rep i la que visita. El teu amfitrió pot ser el millor guia turístic que podries trobar i, fins i tot, s’arriben a organitzar activitats conjuntes.

Una història no massa llarga
Sembla que la idea original neix a les trobades que el surfistes americans i australians feien i on compartien l’allotjament a les seves cases.

L’any 2003 CouchSurfing International Inc, corporació sense ànim de lucre amb seu a San Francisco, impulsa i dóna cos a aquesta idea creant aquest servei gratuït d’intercanvi de cases i serveis en línia. Actualment té més de 3 milions de membres a 246 països arreu del món.

Com funciona?
La inscripció és obligatòria i has d’omplir el teu perfil com a receptor/a i/o visitant donant el màxim d’informació sense necessitat d’explicar detalls gaire personals. Recorda que aquest tipus de relació es basa en la confiança mútua i el respecte. Des d’aquest moment ja podràs gaudir del servei com a membre de ple dret. Escollir/oferir sofà i intercanviar missatges amb la resta de la comunitat.

Petits detalls a tenir en compte

  • Cerca persones amb afinitats comunes atès que la possible relació d’amistat serà més que probable.
  • Envia una sol•licitud agradable i on l’altra persona pugui veure quin tipus de persona ets, què esperes del teu viatge, etc.
  • Recorda que aquest no és un sistema per anar per la patilla a pensió complerta. Compra el teu propi menjar, ja que podràs utilitzar la  cuina de l’amfitrió, i no et repengis massa dies. Amb 3 o 4 dies ja n’hi ha prou.
  • Si ets un/a visitant no estaria de més portar algun detallet per l’amfitrió/na.
  • Si tens dubtes sobre la persona que rebràs o visitaràs llegeix bé el seu perfil i consulta les opinions que altres membres puguin haver publicat sobre aquesta persona. Desconfia de perfils amb molt poca informació o amb frases massa genèriques.
  • És important que deixis la teva opinió al web  de Couch Surfing després d’una experiència, ja que aquesta informació serà de gran utilitat per altres usuaris/es.
  • Si no acabes de veure-ho clar, cerca a Internet experiències d’altres usuaris.

Quants milions de sofàs creus que hi ha al món? Molts d’ells t’esperen.

Enllaços relacionats