S’aixeca la veda de la pesca de sèpia a les badies de Roses i Pals

Aquest passat dimecres, 1 de novembre, va finalitzar la veda de la pesca de sèpia

L’aturada biològica va fer-se de l’1 de setembre al 31 d’octubre, tal com va acordar el mateix Comitè de Cogestió de la Sèpia, impulsat pel mateix sector

Aquesta setmana, concretament des d’aquest passat dimecres, 1 de novembre, els pescadors d’arts menors i també els pescadors recreatius ja poden tornar a pescar sèpia a les badies de Roses i Pals després de l’aturada biològica de dos mesos.

L’acció s’aplica tant a pescadors professionals (arts menors) com també a la pesca recreativa. Aquesta mesura és important per desenvolupar una pesca sostenible i evitar així la pesca d’exemplars petits durant els mesos de prohibició, que són com cada any, setembre i octubre.
Actualment, al conjunt de les Confraries de Girona hi ha un total de vint embarcacions amb nanses i tresmall) que tenen permís especial per pescar la sèpia.
Un dels professionals d’arts menors de la Confraria de Pescadors l’Escala, Toni Expósito, explica que “l’aturada serveix perquè els exemplars puguin créixer bé i, normalment, els pescadors professionals comencem la pesca de sèpia al febrer, per assegurar-nos que ja ha crescut del tot”.
Pel que fa a la darrera campanya, que va ser de l’1 de novembre del 2022 al 30 de setembre de 2023, es van capturar un total de 5.173 quilos de sèpia i això representa que els ingressos totals de les embarcacions amb autorització, és de l’11%. Per tant, de mitja l’11% dels ingressos provenen de la sèpia.

El Pla de Gestió
Cal destacar que el Pla de gestió per al marisqueig professional de la sèpia (Sepia officinalis) de les badies de Pals i Roses va estar impulsat pels mateixos pescadors amb la voluntat de crear accions per tenir cura del recurs. El pla contempla diferents mesures i una de les més destacades és que el nombre màxim de captures per embarcació de pesca recreativa és de 15 unitats de sèpia si només hi ha una persona a l’embarcació. En canvi, si a la barca hi ha dues persones o més, el topall és de 25 unitats. A més, s’ha afegit dins el Comitè al sector de la pesca recreativa amb la finalitat d’arribar a acords conjuntament entre ambdós sectors.

El Comitè

El Comitè de Cogestió de la Sèpia de les badies de Pals i de Roses ha estat el pri-mer dels comitès de cogestió constituïts sobre la base del Decret 118/2018 sobre el model de governança de la pesca professional a Catalunya.
El Comitè està integrat pel sector pesquer professional (que inclou les confraries de pescadors de l’Escala, l’Estartit i Roses), el sector pesquer recreatiu (representat per l’Associació Catalana per a una Pesca Responsable), el sector científic (format per investigadors de l’ICM-CSIC i de la UAB), la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona, les entitats socials (Low Impact Fisheries of Europe (LIFE) i Salvem l’Empordà) i l’administració autonòmica (Direcció General de Pesca i Afers Marítims (DGPMPS)).

Exit mobile version