Salut Empordà Cooperació continua el projecte al Senegal amb la construcció d’un nou centre de salut

Visita d'obres al centre de salut de Nianga Diéry, a Senegal

Els habitants del poble, amb l’ajut de l’associació local Ngalanka, van iniciar fa uns anys l’execució d’una part de les obres, però els han faltat recursos per acabar-les

Salut Empordà Cooperació (SEC), l’ONG a l’empara de la Fundació Salut Empordà, té en marxa per a aquest 2023 un nou projecte al Senegal, en aquesta ocasió centrat a completar la construcció d’un centre de salut a Nianga Diéry, un municipi rural situat al departament de Podor. Actualment, en aquest poble no hi ha cap equipament per a l’atenció sanitària dels habitants.

Els propis veïns del municipi, amb l’ajut de l’associació local Ngalanka, van iniciar fa uns anys l’execució d’una part de les obres, principalment la pavimentació i els murs, però els falten recursos per poder acabar la construcció, tant estructural com d’equipament. Ara, compten amb el suport del SEC per finalitzar l’edificació, que constarà d’un punt de recepció, una sala d’espera, una consulta per a l’infermer amb lavabo intern, una sala d’hospitalització, una consulta de ginecologia i obstetrícia amb lavabo intern, una sala de parts, una altra de maternitat, farmàcia i lavabos públics.

“El centre de salut més proper a Nianga Diéry és el de Thillé Boubacar, i es troba a 25 quilòmetres. Alhora, Thillé Boubacar està a 40 quilòmetres d’un hospital. No són distàncies molt grans si ho mirem des d’un punt de vista europeu, però al Senegal sí que ho són. A Nianga Diéry no hi ha un transport que faciliti anar d’un poble a un altre. Al municipi, hi ha unes 1.500 persones que viuen en nuclis molt disseminats i el fet de no tenir un centre de salut és una dificultat per a elles”, ha explicat el president del SEC, Xavier Punset, el qual va fer els primers contactes amb aquest poble senegalès en un viatge de l’associació el maig de l’any passat.

El SEC ha trobat una molt bona predisposició per part de les autoritats locals de Nianga Diéry, que han contribuït en el projecte amb l’aportació d’una hectàrea de terreny per construir-hi l’edifici. D’altra banda, la mà d’obra està integrada pels mateixos habitants del municipi. I pel que fa als recursos humans que formaran part del consultori -un infermer, una llevadora i personal auxiliar- seran facilitats i finançats pel Ministeri de Salut de Senegal.

La finalització de les obres de construcció del centre de salut s’inclou en la primera fase d’un projecte que serà més ampli. El SEC ha previst invertir-hi, en total, 16.000 euros procedents de fons propis. Aquest mateix 2023, un cop estiguin a punt l’edifici i la seva distribució interior, és previst dotar-lo de material, com lliteres, cadires, matalassos, etc.

El pas següent, un cop el centre de salut ja estigui en marxa, serà fer una valoració del seu funcionament. “De cara al 2024, un cop haguem comprovat quines són les necessitats del dia a dia, podrem ampliar les donacions de material, en aquest cas amb l’aportació d’esterilitzadors, ecògrafs i altres aparells mèdics. Aquestes donacions aniran acompanyades d’unes sessions formatives al personal del centre de salut sobre el seu ús i les seves funcionalitats”, ha afirmat Xavier Punset.

Des del 2017

La idea del SEC és fer possible que Nianga Diéry disposi d’un equipament de salut com el que han aconseguit habilitar a Thillé Boubacar. De fet, des del 2017, l’ONG ha estat treballant en aquesta zona del departament de Podor i, a banda de fer realitat un consultori a Thillé Boubacar, l’entitat ha fet donació de material divers: una autoclau, un ecògraf, un electrocardiògraf, un laboratori d’anàlisis clíniques, un DEA i diferent material mèdic i quirúrgic. Tot aquest material ha anat acompanyat de diferents formacions, impartides per infermeres voluntàries del SEC, per tal de capacitar el personal. “El projecte a Thillé Boubacar ha anat molt bé i, ara mateix, el personal ja és autosuficient”, comenta Punset, alhora que es felicita perquè aquest centre de salut ha passat de tenir només un infermer i una llevadora a formar un equip de dos metges, un infermer, una llevadora i tot un seguit de personal auxiliar.

El SEC també ha treballat, paral·lelament, en la millora infraestructural dels consultoris de Leboudou Doue i Marda, també al departament de Podor. “A tots dos hem fet donació d’una autoclau i material quirúrgic bàsic i s’han fet diferents formacions capacitadores. A més, a Marda, hi hem fet arribar una ambulància, donada la dificultat d’accés i la distància que hi ha per arribar fins a l’hospital més proper”, ha anotat el president del SEC.  

 

Exit mobile version