Science Needs You! reclama esperit crític, gestió emocional i resiliència en la lluita contra la COVID-19

Un moment de la jornada de divulgació científica 'Science Needs You!', aue ha abordat els reptes de futur que planteja la pandèmia de la COVID-19

Science Needs You! ha abordat enguany els reptes de futur que planteja la pandèmia de la COVID-19 a diferents àmbits de la societat

Avui s’ha celebrat la cinquena edició de la jornada de divulgació científica ‘Science Needs You!’ que organitza l’ACDIC, l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica. L’acte s’ha dut a terme, per primera vegada, a tres indrets simultàniament: de forma presencial a l’Auditori dels Caputxins a Figueres, a través d’una vídeo projecció a l’Auditori Sixto Mir de Sant Carles de la Ràpita, i a través d’un streaming al Canal de YouTube de l’ACDIC.  

La jornada ha en estat dividida en dos blocs, un primer amb ponències de quatre científics de primera línia, i un segon bloc, amb un debat on han interactuat els quatre ponents amb el públic. 

SNY enguany ha abordat els reptes de futur que planteja la pandèmia de la COVID-19 a diferents àmbits de la societat. Per fer-ho, ha comptat amb ponents de diferentes disciplines, tots ells professionals que han lluitat en la primera línia contra la malaltia, per oferir una visió polièdrica de la situació generada: l’epidemiòleg Quique Bassat, el politòleg Richard Elelman, la directora assistencial de la Fundació Salut Empordà Àngels Morales, i la directora de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta Maria Josep Rallo.

Tal com expliquen des de l’organització estan contents “per haver superat el repte de celebrar una edició que per primera vegada fèiem de forma simultània a l’Empordà, Terres de l’Ebre  i a les Xarxes Socials, amb tot el desgast que això suposa; però sobretot per haver generat una peça audiovisual que és una molt bona eina per a les escoles i els docents: no cal oblidar que SNY té com a missió primordial fer arribar la ciència al jovent”. D’altra banda, per haver “ofert una visió de totes les derivades que un repte com aquesta pandèmia genera en la societat”.

Respecte les ponències, l’epidemiòleg Quique Bassat ha parlat de la seva experiència com a assessor del Govern Espanyol en la tornada a l’escola o de l’Estudi que a Sant Joan de Déu van fer sobre l’impacte als casals d’estiu; i ha fet èmfasi en la “urgència de tornar a l’escola per la necessitat d’una educació presencial”.

El politòleg Richard Elelman, ha remarcat “la necessitat d’empoderar els ciutadans, de promoure l’esperit crític i reflexionar sobre les coses que cal millorar a les nostres societats”. D’altra banda, s’ha mostrat molt crític amb la gestió política que tots els partits han fet de la pandèmia.

La doctora Àngels Morales ha explicat quin va ser el pla de contingència així com la cronologia que des de la Fundació Salut Empordà es va dur a terme en els pitjors moments de la pandèmia. I ha assenyalat “la importància que va tenir la gestió no només assistencial sinó també emocional de la gent; i com, el treball en equip els va empoderar”.

Pel que fa a la directora de l’Hospital de Tortosa Maria Josep Rallo ha fet èmfasi en com les tremendes circumpstàncies que van haver de viure la passada primavera “va incentivar la fermesa i resiliència dels equips”.

La jornada s’ha clausurat amb un debat moderat pel periodista Sergi Caballero i on el ponents han contraposat les seves visions, ja sigui científiques, polítiques o de gestió directa de la malaltia, i on l’audiència ha pogut preguntar-los directament.

Terres de l’Ebre: Aquesta ha estat la primera vegada que el  SNY! s’expandeix fora de l’Empordà, en concret  a Sant Carles de la Ràpita (Terres de l’Ebre), on s’ha comptat amb la participació de la directora de l’Hospital de Tortosa Maria Josep Rallo, i a nivell institucional amb la presència de l’alcalde de la Ràpita Josep Caparrós. Aquesta iniciativa cal emmarcar-la en la intenció final de SNY! de crear una “Xarxa de Ciutats Mitjanes amb Ciència”.

‘Sny-Science Needs You!’ (la Ciència us necessita!) és un esdeveniment de divulgació científica promogut per l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) que compta amb el suport del Departament d’Educació de la Generalitat, la Diputació de Girona, l’Ajuntament de Figueres, l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, l’Institut del Desenvolupament de les Terres de l’Ebre (IDECE) i la Societat Catalana de Física, juntament amb altres institucions.  El seu objectiu és presentar la ciència com una gran aventura i repte pels éssers humans, i també com el principal motor de desenvolupament tecnològic, de benestar i de coneixement.

Exit mobile version