Suport empresarial, social i institucional al projecte de elBulli Foundation

elBulli Foundation

El sector empresarial, social i institucional a favor de elBulli Foundation

L’empresariat, la societat civil i les administracions locals, comarcals i gironines es mostren a favor de elBulli Foundation

elBulli Foundation
El sector empresarial, social i institucional a favor de elBulli Foundation

Al voltant de 300 persones, amb una cinquantena de representants d’institucions, entitats i agrupacions del món social i empresarial de Catalunya, es van concentrar, ahir al matí, a Cala Montjoi per donar suport al projecte de elBullifoundation, impulsat pel prestigiós cuiner Ferran Adrià. Un recolzament per part d’empresaris, cuiners de prestigi i l’administració local, comarcal i la demarcació de Girona, van voler donar “pels grans beneficis que aquesta iniciativa suposarà per l’Empordà, les comarques gironines i el conjunt del territori català”, va explicar el president de l’Estació Nàutica Roses-Cap de Creus, Miquel Gotanegra, impulsora de la convocatòria de suport i el primer empresari de Roses que va donar suport públicament al projecte de Ferran Adrià.
Entre els assistents hi havia l’arquitecte Enric Ruiz-Geli que ha realitzat el projecte de elBullifoundation, el qual ha manifestat que “és diu que envaïm el Parc Natural i no sortim del nostre terreny, això és la realitat. Es diu que envaïm la Cala, no l’envaïm. Es diu que tanquem el Camí de Ronda. No és veritat. I es diu que estarem impactant sobre la riera i tenim el permís de l’Agència Catalana de l’Aigua, o sigui tampoc és veritat”.

També han assistit per donar testimoni del seu suport, l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, la qual ha afirmat que els terrenys on es vol fer elBulli Foundation “no són públics, sinó privats, que no es pagarà en diners públics, sinó en diners privats, i a més, aquest projecte està certificat, per escrit, que serà una donació per a tots els catalans”.

Autoritats com el president del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Joan Giraut, el seu director, Ramon Ramos, el president del Consell Comarcal de l’alt Empordà, Xavier Sanllehí, i els presidents de les tres cambres de comerç de les comarques gironines, així com el president de la FOEG, Ernest Plana, també han fet acte de presència a Cala Montjoi per recolzar el projecte.

elBulli Foundation
El germans Roca, Josep i Joan (en primer terme) van ser-hi a Cala Montjoi per recolzar el projecte de Ferran Adrià

Significativa ha estat la presència dels Germans Roca, del Celler Can Roca, concretament en Joan i Josep Roca, que veuen elBulliFoundation com “important, necessari, i que es complementa molt bé amb la resta d’equipaments que hi pot haver en aquest territori”, va assenyalar Joan Roca per recalcar que “reforçarà aquest atractiu i magnetisme que volem que segueixi tenint aquesta zona”.

Així mateix, representants de diferents organitzacions empresarials, alcaldes de l’Alt Empordà i arreu de Girona i entitats culturals, com la Fura dels Baus també han assistit per donar el seu suport a elBulli Foundation.
Els ecologistes també han estat presents a Cala Montjoi, com és el cas del president de World Nature a Catalunya, Antonio Carulla, el qual ha afirmat que “des de el punt de vista de sensibilització mediambiental elBulli Foundation farà molt més pel Parc Natural del Cap de Creus que el propi Parc Natural”.

A més, una quarantena més d’institucions i entitats han manifestat el seu suport, entre elles Pimec, la Fundació Gala- Salvador Dalí , l’ajuntament de Girona i destacats empresaris de Catalunya.
Aquesta Trobada de suport a elBulli Foundation ha estat impulsada per l’empresari i president de l’Estació Nàutica Roses-Cap de Creus, Miquel Gotanegra, i el naturalista Jordi Sargatal, promotor d’un gran nombre de campanyes en defensa de la preservació del medi ambient, ha manifestat que el projecte de Ferran Adrià “no empitjora, sinó millora el paisatge de Cala Montjoi, i només presenta dos problemes, l’accessibilitat ja sigui per terra o per mar i l’altre és el precedent legal”.
Gotanegra i Sargatal van llegir un Manifest a favor del projecte, en el qual es destaca que no es pot deixar perdre el projecte i que no té sentit que es faci a cap altre lloc que no sigui Cala Montjoi, on elBulli hi té les seves arrels. Gotanegra va anunciar que “s’endegarà una campanya d’adhesió de les institucions i del món empresarial en favor de elBulli Foundation”.

elBulli Foundation
Jordi Sargatal, Miquel Gotanegra i Montse Mindan durant la lectura del manifest

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, va cloure l’acte de suport a elBulli Foundation afirmant sentir-se molt satisfeta per la gran resposta a la Trobada per part de la gent de Roses i de tot Catalunya, expressant el seu desig que si es porta a terme la campanya a favor d’adhesió a favor del projecte de elBulli sigui “més rigorosa que la que van fer els que estan en contra, que va ser signada, entre d’altres, per un tal James Bond”, i anunciant que “properament l’exposició de elBullifoundation del Palau Robert de Barcelona es traslladarà a Roses per tal que la gent del municipi pugui conèixer directament el projecte”.
A més, va avançar que en el proper ple de l’Ajuntament de Roses es presentarà una moció de suport al projecte.

La societat civil s’ha expressat tant en contra com a favor de elBulli Foundation. “Ara és el Parlament de Catalunya el que té l’última paraula”, va afirmar l’arquitecte del projecte Enri Ruiz Geli, per avançar que la primera part del projecte, que no necessita de la llei que ha d’aprovar el Govern català, “la demolició i reconstrucció de l’edidici de elBulli es tá previst està comenzar en dos o tres mesos”.