Mes de paraules

Treure la uralita de la teulada de la SUF de Roses està sent una tasca més laboriosa del previst

Sala SUF de Roses
Operaris enretirant la uralita de la teulada de la sala SUF de Roses

La gran quantitat de poliuretà que conté el sostre fa difícil la feina de desclavar la uralita de la Societat d’Unió Fraternal de Roses

Sala SUF de Roses
Operaris enretirant la uralita de la teulada de la sala SUF de Roses

Dilluns van iniciar els operaris a treure la uralita de la teulada de la Societat de la Unió Fraternal, la sala SUF, de Roses. És una tasca molt laboriosa, ja que a les quatres hores de manera seguida que, com a màxim, poden estar els operaris traient la uralita a causa de la toxicitat de l’amiant que desprèn quan es manipula, s’ha d’afegir la gran quantitat de poliuretà que conté el sostre, el que fa que sigui “molt laboriosa la tasca de desclavar la uralita, trigant 4 vegades més que una teulada que no tingués aquest material”, van dir els operaris.

Uns treballadors que van assenyalar que si fos una teulada de 3.000 o 4.000 metres es fa un programa de treball amb varis torns, però al ser un sostre de 300 metres s’ha de fer com l’estan portant a terme, és a dir, amb una dedicació de 4 hores per dia per anar desclavant la uralita.

El procediment que s’està seguint per treure la teulada es posar la plataforma sota cada tramada d’uralita. Els operaris, llavors, comencen a treure els ganxos de sota per poder desclavar-la. Un tasca que es veu dificultada pel gruix que hi ha de poliuretà. I un cop la uralita ja és a terra es posa en un dipòsit especial per amiant i es transporta fins a un planta de reciclatge de Castellolí.

El operaris, que porten uns vestits especials de protecció, quan acaben el torn de les 4 hores “han de passar per la càmera de desintoxicació, s’han d’aspirar bé i s’han de dutxar, i com si no hagués passat res”.

15 dies per treure tota la uralita

Es calcula que en 15 dies s’haurà tret tota la teulada. Per tant, si van començar a treure-la dilluns passat, a finals de la setmana vinent “ha d’estar tota fora”. Després es procedirà a treure les bigues per tot seguit enderrocar l’edifici per les parets més adients, segons les indicacions dels arquitectes, perquè no hi hagi perill d’esfondrament.

Un treball, el d’enderrocament, que es calcula fer durant la setmana del 20 al 26 d’abril.