Mes de paraules

“Un camí fet, molt camí per recórrer” per arribar a un societat integrada per iguals

Dia Internacional de les Dones
Les joves protagonistes del documental i les dones viticultores amb les autoritats al final de l'acte de commemoració del Dia Internacional de les Dones

Roses va commemorar per segon cop en una setmana el Dia Internacional de les Dones amb la projecció del documental “Un camí fet, molt camí per recórrer”

Després de la commemoració per part de l’Ajuntament i la ciutadania de Roses del Dia Internacional de les Dones, el passat 8M, aquest passat dissabte, 11 de març, es va continuar amb aquest reconeixement cap a la dona en un acte celebrat al Teate Municipal.

Un acte que, conduit per la rosinca Laia Rosés Useros, va consistir en la projecció d’un vídeo, impulsat per l’Àrea d’Acció Social, Igualtat de Gènere i Nova Ciutadania, on 9 joves de Roses, Mireia Carrasco López, Carla Fernández Buxeda, Ona Giner Puigdomènech, Irene Gómez Rivarola, Berta González Velasco, Lucia Párraga Gómez, Judith Pérez Alegre, Júlia Sastre Alabert i Eva Turró Prats, van donar el seu testimoni sobre les dificultats i estigmes als quals han de fer cada dia per haver escollit estudiar, treballar o practicar esports que la nostra societat masclista (sí, encara vivim, en ple segle XXI, en una societat masclista) associa al món masculí.  
Un documental protagonitzat “per dones emprenedores, valentes i transformadores que estan contribuint a posar les bases per construir una societat més justa i igualitària, amb el talent com un dels eixos del creixement. És per tot això que les dones hem dit prou i aquet prou no s’esgotarà fins que la igualtat sigui real i efectiva entre dones i homes, fins que sigui una realitat aquí i a tot arreu. Tenim un dia per celebrar la igualtat i 364 per aplicar-la”, va pronunciar la regidora d’Acció Social, Esther, a mena de presentació del documental.

Un audiovisual (que es pots visionar íntegre a sota) que també s’endinsa en el món de l’educació i l’esport que realitzen i practiquen aquestes joves, on fan referència al fet que les assenyalin pel sol fet que siguin dones jugant a futbol, practicant boxa o crossfit. S’endinsa en el món laboral a través d’una policia local, on deixa constància que ha de fer esforços extres per ser respectada i visibilitzada pel fet de ser un dona, tot i deixar clar que a la feina la tracten “com a un més”.

En definitiva, es tracta d’un vídeo de 32 minuts de durada on es passa revista a temes del dia a dia d’aquestes joves (i de milions de ciutadans), que amb el seu testimoni van validar i ratificar el mateix títol del documental: “Un camí fet, molt camí per recórrer”.

En acabar el documental, la Secretaria general d’Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata i Solsona va dirigir unes paraules on va esmentar la campanya “Ets feminista” per reivindicar la normalitat feminista, que ha portat a terme el departament d’Igualtat i Feminisme que representa, per afirmar que “totes les persones que sou aquí, encara que no ho sapigueu, sou feministes, i també sou feministes i ens feu molta falta els homes, perquè tots les situacions-agressions masclistes es poden evitar si un altre home els hi fa veure que estan equivocats”.  Mireia Mata va destacar i agrair la tasca de l’Ajuntament de Roses envers la igualtat, remarcant que “calen Ajuntaments compromesos que facin emergir la violència masclista com va fer el consistori rosinc al 2020 abans de la pandèmia que no es veu però que hi és, també a Roses. Cal fer emergir el valor de les dones empresàries que han tirat endavant el país amb la seva feina i abnegació, i cal el testimoni, com avui, d’aquestes dones, no del futurs, sinó del present, que heu de decidir com canviem aquest present”.

I parlant de dones empresàries, després de les paraules de la directora general d’Igualtat i Feminisme, van ser tres viticultores dels tres únics cellers de l’Alt Empordà que estan dirigits per dones, Carlota Pena Casacuberta de Vinyes d’Olivardots, Anna Espelt Delclòs d’Espelt Viticultors, i l’Adriana Fernández Riera de Mas Vida Celler. Totes tres van explicar els seus projectes empresarial. La Carlota va destacar com va començar “la meva mare un projecte viticultor des de zero, amb el somni de crear un vi seu, i va començar al 2006 deixant la seva feina per estudiar enologia. Fa 15 anys que es va crear el celler Vinyes d’Olivardots amb el que estem totes dues al capdavant”.
Anna Espelt va reivindicar el paper de la dona en la pagesia “que té interessos que van més enllà de l’agricultura i els productes que estem fent, ja que cuidem la terra d’on treballem i la natura que hi ha al voltant”, i va posar com a exemple les seves vinyes del Mas Marés, que van fer de tallafocs natural de l’incendi ocorregut al febrer del 2022 al Parc Natural del Cap de Creus.
Per la seva banda, l’Adriana va presentar el vi Vida Nua “per reivindicar que sí, que soc una dona, que faig agricultura i que porto un celler des que falta el meu pare i pel qual m’estic deixant la pell. I es diu Vida Nua perquè és un vi natural d’empoderament femení”.  

L’alcalde de Roses, Joan Plana, va posar fi als parlaments agraint a totes les persones implicades en la elaboració del documental, i especialment a les joves protagonistes del mateix “per l’aportació que esteu fent avui dia al vostre poble perquè no només volem escoltar el vostre testimoni, que també, sinó agrair-vos la vostra aportació que encara esteu fent perquè hi ha molts àmbits en què la presencia, la mirada segueix sent encara molt necessària, perquè encara queda molt camí per recórrer i vosaltres l’esteu recorrent i, per això, podeu estar molt orgulloses de la vostra valentia i de la vostra empenta com orgullós està el vostre poble de vosaltres”.
Joan Plana, va finalitzar les seves paraules remarcant que “els homes, per més consciencia que tinguem i per més discurs que puguem fer, hem estat educats en una cultura masclista, i per això hem de fer una feina important d’identificar aquesta situació, de reconèixer aquests privilegis que la societat ens ha llegat i de treballar activament per destruir aquests privilegis, que al final vol dir construir igualtat”.

Acabat l’acte de commemoració del Dia Internacional de les Dones els presents va poder degustar un refrigeri al vestíbul de la sala teatral maridat amb els vins de Vinyes d’Olivardots, d’Espelt Viticultors i Mas Vida Celler.

Documental “Un camí fet, molt camí per recórrer”