Un centenar de professionals assisteixen al seminari transfronterer sobre la prevenció del maltractament a la gent gran

El Cercle Sport Figuerenc va acollir el seminari transfronterer sobre la prevenció del maltractament a la gent gran

Aquest seminari transfronterer es va celebrar ahir a l’Auditori Narcís Monturiol del Cercle Sport Figuerenc

Seminari transfronterer maltractament gent gran
El Cercle Sport Figuerenc va acollir el seminari transfronterer sobre la prevenció del maltractament a la gent gran

L’àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, l’Association Joseph Sauvy i la Universitat de Barcelona, en tant que socis del projecte transfronterer PROSPECTSASO, van realitzar ahir un seminari amb l’objectiu d’intercanviar coneixement i informació a l’entorn de la prevenció del maltractament a les persones grans. Aquesta jornada ha servit com a clausura d’aquest projecte pioner que ha servit per aportar eines i metodologies als professionals a l’hora de detectar i intervenir en els casos de maltractament a les persones grans i divulgar aquesta problemàtica a la societat en general.

Al seminari que va portar a terme al Cercle Sport Figuerenc, hi van assistir més d’un centenar de professionals de quaranta entitats de l’àmbit social que han escoltat les quatre ponències que s’han realitzat amb servei de traducció simultània  en francès.

Rosa Guixé, directora tècnica de l’Àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà va explicar que des de l’any 2012 hi ha un grup de treball dedicat a millorar l’atenció de les persones grans, tot i que ha matisat  que encara hi ha camí per recórrer. Ha destacat que en tot aquest temps han recollit dades que els permeten fer una anàlisi profund de la situació.

El 2017, va afirmar Guixé, els serveis socials bàsics de les Comarques Gironines van detectar 300 —uns 70 a l’Alt Empordà— casos de maltractament que van propiciar unes 800 actuacions, un 30% de les quals es va fer de manera conjunta amb diferents agents socials: “les dades ens clarifiquen que hem d’abordar el problema amb una mirada conjunta i realitzant treball amb xarxa”. La responsable del Consell Comarcal també va remarcar que, malgrat tot, les comarques gironines i concretament l’Alt Empordà, és pioner en el respecte a les persones grans.

Al seu torn, el científic del programa PROSPECTASO, Yves Gilbert, va destacar el treball cooperatiu que han realitzat tots els actors del projecte.

La jornada va servir també per exposar als assistents els resultats de l’Actvitat 4.7 del projecte PROSPECTSASO, que té com a objectiu millorar el coneixement sobre la realitat social i sanitària transfronterera i els efectes frontera en públics més vulnerables (persones en situació de risc d’exclusió social, infants en risc, persones en situació de discriminació, persones grans o persones amb discapacitat, entre d’altres), per tal de respondre adequadament a les necessitats socials que presenta el nostre territori.

Exit mobile version