Roses Cultura

Una cinquantena de persones participen a la verema de Cala Jóncols a Roses

La verema s’ha dut a terme al vespre per fer front al canvi climàtic assegurant els responsables que el raïm recollit a la vinya més petita de Catalunya és d’una qualitat immillorable

La verema  de la vinya de Cala Jóncols, a Roses,  la més petita de Catalunya -amb una superfície de menys d’una hectàrea a prop del mar-, ha aplegat enguany una cinquantena de participants consolidant l’esdeveniment com una de les principals activitats de la temporada que ofereix l’establiment. La recollida del raïm s’ha tornat a fer en horari vespertí, com es va fer en la campanya anterior, per  adaptar-se a la situació provocada pel canvi climàtic i esquivar les hores de més calor dels últims dies. D’aquesta manera també, el raïm ha pogut arribar al celler en millors condicions tèrmiques i ha ajudat a obtenir una major qualitat i expressivitat de la fruita.

S’hi ha recollit 1.500 quilos de raïm, una quantitat menor que la de l’any passat degut a la sequera i a les pluges i el vent de la primavera. Ernesto Vega, sommelier de Cala Jóncols, explica que “malgrat haver-hi menys quantitat el fruit  és d’una qualitat immillorable, està molt sa i concentrat i té menys acidesa”.

El balanç de la verema d’enguany ha estat molt positiu no només perquè ha permès controlar millor el procés de fermentació de la fruita sinó perquè, a més, s’ha concebut de nou com una activitat més i s’ha obert a la participació dels clients de l’hotel i dels visitants que s’hi han volgut implicar en el projecte i que han pogut gaudir de l’experiència d’una verema en parella, en família o amb amics i amb una temperatura agradable. “Hem volgut donar-li aquest valor afegit al raïm que ens permet transportar-lo ràpidament fins el celler sense la possibilitat que s’oxidi o s’escalfi per la incidència directa del sol  i així evitant fermentacions espontànies no desitjades. D’aquesta manera, podrem obtenir un vi d’una major qualitat“, explica Vega.

La recollida del raïm, de la varietat lledoner roig que s’ha recuperat, s’ha fet algunes dies abans del previst degut a la sequera dels últims mesos. La qualitat de la fruita s’ha d’atribuir també al tractament de rec que s’hi ha fet servir, basat en un sistema d’aprofitament de les aigües regenerades, en línia amb la filosofia de l’establiment de màxim respecte pel medi ambient.

El raïm s’ha dipositat en caixes de 15 quilos per respectar al màxim el fruit i s’ha transportat en un trineu arrossegat per un petit tractor-eruga degut al pendent de la vinya.

Vega explica que la fermentació es fa a una temperatura d’entre 15-17 °C en un dipòsit d’acer inoxidable . Un cop embotellat, es realitzarà una criança reductiva d’un mínim d’un any.

Inaugurada al 2015

La peculiaritat de la vinya de Jóncols, que es va inaugurar al 2015, és la seva distribució, a l’antiga, en un terreny escarpat, agrest, de poca terra fèrtil i organitzat en terrasses geomètricament irregulars seguin l’orografia de la muntanya amb pendent del 37%.  Ocupa un sòl heterogeni ple d’història de textura pedra grossa amb predominança de pissarres i quarsites. A més, el seu conreu segueix criteris d’agricultura biodinàmica per tal de buscar el màxim respecte amb el medi tenint en compte la seva ubicació, en ple parc natural del Cap de Creus.

Amb la recuperació d’aquesta varietat històrica i autòctona es vol sumar encara més valor afegit a aquest projecte vitivinícola que contempla l’habilitació d’un celler propi, que serà el tercer que hi haurà al Parc Natural de Cap de Creus, una de les zones geològiques més importants de l’Estat espanyol, amb terres àcides que aporten una gran intensitat al vi que s’hi produeix.

Sobre el grup

El grup Cala Jóncols  de Roses és una empresa familiar. L’hotel, que disposa de 30 habitacions, va obrir les seves portes l’any 1955, al costat d’un antic refugi de pescadors que encara es conserva a la zona;  està gestionat per la família Gómez-Fernández.

Cala Jóncols és  el primer hotel de la Costa Brava amb el Certificat internacional de turisme sostenible Biosphere, unaacreditació que avala el compromís del grup de Roses amb la cura del medi ambient i la seva aposta de millora continua en l’àmbit de la sostenibilitat. A més, és pioner en el servei de bany adaptat al Cap de Creus ja que disposa d’una cadira amfíbia perquè tothom que ho necessiti pugui gaudir de la  cala.

El grup ha destacat per les seves iniciatives innovadores en el món del vi i del cava envellit sota el mar. El projecte el completen dos centres de submarinisme situats: un, a Cala Jóncols, i l’altre, al port pesquer de Roses.