Una revetlla de Sant Joan a Roses passada per aigua

Els portadors de la Flama del Canigó van ser rebuts a la sala de plens de l'Ajuntament de Roses

A les mesures de seguretat per la pandèmia, es va afegir la pluja en la cercavila de la Flama del Canigó per encendre la foguera de Sant Joan

A les 21 hores d’ahir dimecres, les persones que hi havia a les portes de l’Ajuntament de Roses esperant la Flama del Canigó veien a l’horitzó com una cortina d’aigua de pluja s’aproximava cap a la Vila. Estava previst que la Flama arribés a Roses a les 9:15 hores. Si arribava puntual es podria evitar la pluja, però no va ser així, i quan els portadors es van presentar a les portes del consistori van començar a caure les primeres gotes. Cap problema, l’alcalde en funcions de Roses, Joan Plana, acompanyat de la resta de regidors d’ERC i de l’edil del PSC, Josep Mª Martínez, els va fer entrar als portadors de la Flama a la sala de plens explicant-les que, normalment, “en un dia com avui, s’omple el carrer i tota aquesta sala per donar-vos la benvinguda, però les circumstàncies actuals no ho permeten, però malgrat tot hem volgut celebrar Sant Joan, que és la festa nacional dels Països Catalans i, a més, fer-ho en un acte tant simbòlic i tant nostrat com és amb la recepció de la Flama del Canigó, que ens recorda la unió i fraternitat entre totes les terres de parla catalana”.

Flama del Canigó a Roses
La cercavila de la Flama del Canigó per encendre la foguera de Sant Joan va ser passada per aigua

Seguidament, un dels portadors, natural de Quebec (Canadà) va llegir el manifest d’enguany de la Flama del Canigó i després que Manel Pereira interpretés l’himne de Catalunya amb el flabiol, la comitiva, acompanyada dels membres de les danses tradicionals i els Gegants de Roses, es va dirigir en una cercavila per l’Avinguda de Rhode fins a l’espigó de la Riera Ginjolers per encendre la foguera. Una foguera a la qual van ser convidats els portadors  a encendre-la juntament amb l’alcalde en funcions.

La cercavila i l’encesa de la foguera es va portar a terme tot just quan els núvols van decidir descarregar tota l’aigua que portaven a dins, deixant xops a tothom. Xops, però contents i satisfets per haver donat llum, un any més al foc que il·lumina tots els Països Catalans.

Un any més sense focs artificials

Moment en que l’alcalde en funcions, Joan Plana, i una portadora de la Flama del Canigó encenien la foguera de Sant Joan

Des del començament de la pandèmia, el regidor de Cultura de Roses, Èric Ibánez, ho ha tingut clar: “prefereixo que se’m critiqui per no celebrar un acte per seguretat de tothom a que ho facin per haver causat un repunt de contagis de la Covid-19”. Així que “tot i que s’estan flexibilitzant les mesures de seguretat i la situació sanitària està millorant, encara el Procicat diu que en aquest tipus d’esdeveniments com la revetlla de Sant Joan s’han de fer amb perímetre tancat, per la qual cosa era inviable celebrar els focs, ja que les platges s’emplenarien de gent”.

Ibáñez, va subratllar que “tot i així, per donar-li el valor que té la Flama del Canigó en el dia dels Països Catalans, hem volgut fer una petita cercavila amb els membres de les danses tradicionals i la Colla Gegantera de Roses”.

MANIFEST FLAMA DEL CANIGÓ 2021

Flama del Canigó 2021 XXXIIè MISSATGE DE SANT JOAN

Benvolgudes, benvolguts compatriotes, La Flama del Canigó, encesa a la foguera mare de la simbòlica muntanya, ens motiva per retrobar-nos amb més força. Cada any esmentem un fet històric : Fa 350 anys dès del 1672 desprès del Tractat dels Pirineus, el rei Lluís XIV va fer destruir pedra per pedra el castell de Rià, bressol de Catalunya, per trencar la resistència nord catalana. Però avui som encara aquí. El vallespirenc Joan TOCABENS, en el poema NIT DE SANT JOAN diu ” És la més bella nit, quan cada cor inventa poemes d’infinit en la calma silent, quan un poble esquinçat pot reunir els germans, i sobre una frontera es rebusquen les mans” La Flama del Canigó és a la vegada un crit de llibertat i d’ amor que simbolitza la solidaritat amb els presos polítics i els exiliats i també un acte de fidelitat a les nostres tradicions i arrels, i a la llengua que ens agermana. Amb la Flama del Canigó, embaixadora dels Països Catalans, us desitgem bona revetlla de Sant Joan i que aquesta nit sigui per a tothom una nit de pau i d’alegria,

DE SALSES A GUARDAMAR I DE FRAGA A MAÓ VISCA LA FLAMA DEL CANIGÓ!
VISQUIN LES FOGUERES DE SANT JOAN!
VISQUIN ELS PAÏSOS CATALANS! i

VISCA ROSES!

 

Exit mobile version