Mes de paraules

Un vi de la DO Empordà guanya el premi Gran Vinari d’Or

Premi Gran Vinari d'Or
lliurament del Gran Vinari d'Or a Carme Casacuberta, de Vinyes d'Olivardots de Capmany / Foto: Jordi Play-Premis Vinari

El vi Vd’O 1.10 2010, de Vinyes d’Olivardots, va rebre el guardó ex aequo amb el vi Finca Mas de la Rosa 2013 del celler Vall Llach

Premi Gran Vinari d'Or
Lliurament del Gran Vinari d’Or a Carme Casacuberta, de Vinyes d’Olivardots de Capmany / Foto: Jordi Play-Premis Vinari

Nou èxit dels vins de la DO Empordà als Premis Vinari. En aquesta edició del 2016, un vi de la DO Empordà ha estat escollit com a Gran Vinari d’Or, que distingeix el millor vi català de l’any entre les 850 referències que hi han participat. Es tracta del vi Vd’O 1.10 2010, de Vinyes d’Olivardots, que ha rebut el guardó ex aequo amb el vi Finca Mas de la Rosa 2013 del celler Vall Llach. VD’O 1.10 2010 és un vi negre de guarda, amb criança en fusta de 16 mesos i elaborat amb la varietat negra samsó (carinyena), plantada en sòls de pissarra. Segons destaca el jurat, el vi mostra el terrer i l’expressió de l’Empordà, procedent de les vinyes velles que va adquirir Vinyes d’Olivardots en la seva cerca de varietats autòctones als municipis entre Vilamaniscle i Rabós de l’Empordà.

Un altre vi de l’Empordà ha aconseguit un altre dels guardons principals del concurs. L’Amic Rosat 2015, de Bodegas Clos d’Agon, ha estat distingit com a millor vi rosat de Catalunya. Tres vins més de la DO Empordà han obtingut medalles de plata en les seves categories: el Rhodes 2014, del celler Mas Llunes, en la categoria de negres de criança, i l’Airam, d’Espelt Viticultors, i el Torre de Capmany Velles Soleres, de Pere Guardiola, en la categoria de vins dolços. Completen la llista de premiats de la DO Empordà set vins més que han estat guardonats amb la medalla de bronze dels cellers Peralada, Vinyes dels Aspres, Roig Parals i Espelt.

Segons la Guia Peñín, la DO Empordà elabora uns vins ‘excepcionals’

La Guia Peñín és la guia de vins més important de l’estat espanyol i mantenint la tendència dels últims anys, els cellers de la Denominació d’Origen Empordà han tornat a assolir els seus millors resultats en la nova edició d’aquesta Guia Peñín.
En la publicació corresponent al 2017, un vi de la DO Empordà, el Finca Garbet 2009, del celler Peralada obté un total de 95 punts (el màxim són 100).

Així mateix, a la Guia Peñin de 2017 un total de 87 de vins empordanesos assoleixen l’excel·lent (entre 90 i 94 punts), xifra que representa un notable increment respecte els 68 excel·lents assolits per vins empordanesos en l’edició vigent del 2016 i dobla els 43 del 2015. I aquest augment encara és més evident si es compara amb les notes d’ara fa una dècada quan només un vi empordanès arribava als 90 punts a la Guia Peñín del 2005.

Els vins més ben puntuats

Després del Finca Garbet 2009, amb 95 punts, els vins més ben valorats de la denominació empordanesa obtenen 94 punts i són: el vi dolç INO, del celler Masia Serra, i el vi negre Aires de Garbet 2013, del celler Peralada. Amb 93 punts, hi ha una quinzena de vins, el triple que a la Guia Peñín 2016.

Els vins negres empordanesos, els més majoritaris a la denominació, acaparen la majoria d’excel·lents a la Guia Peñín del 2017, amb 47 dels 87. A continuació, hi figuren els vins blancs, amb 27 excel·lents, i els dolços, amb 11 excel·lents.  El celler que aconsegueix més excel·lents és Peralada amb 17 vins, seguit del Celler Cooperatiu d’Espolla, amb 8 vins amb aquesta nota. La Guia Peñín valora els vins de 31 cellers DO Empordà, 25 dels quals aconsegueixen situar un o més vins a la categoria d’excel·lent.

Un rosat de l’Empordà, finalista del premi Vi Revelació

Els autors de la Guia Peñín també han escollit un vi de la DO Empordà com un dels quatre finalistes del premi Vi Revelació d’aquesta edició. Es tracta del rosat L’Escumador 2014, del Celler Cooperatiu d’Espolla, que obté 93 punts. A finals d’aquest mes, durant el Saló dels Millors Vins d’Espanya, es donarà a conèixer el guanyador del premi entre els quatre finalistes.