Mes de paraules

We Love Uganda organitza a Figueres un festival benèfic per garantir l’escolarització de nens ugandesos

La proposta, que arriba a la seva tercera edició, reunirà més d’un centenar d’alumnes d’onze escoles de teatre, música i dansa de l’Alt Empordà

Un cop més, l’associació figuerenca We Love Uganda organitza el Festival solidari “Cantem i ballem amb els nens d’Uganda”, proposta que tindrà lloc demà diumenge, 15 de gener, a partir de les 18 hores, al Teatre El Jardí de Figueres. Allà, es preveu que es reuneixin més d’un centenar d’alumnes de fins a onze escoles de teatre, música i dansa de l’Alt Empordà, amb l’objectiu comú de garantir la igualtat d’oportunitats en l’educació dels infants d’Uganda. En concret, les escoles participants seran: Art Dance, El Paller, Beat Dance Studio, Escola de dansa Carme Trèmols, Escola de dansa Pilar Sánchez, Escola Mónica Lucena i Danny’s de l’Escola Mónica Lucena, Centre d’Estudis Musicals Pep Ventura, Aula de Piano i Cant de Jordi Rubau, Dance Me i Acting Figueres. Des de l’associació We Love Uganda s’agraeix molt la col·laboració de totes les escoles participants. “Sense ells aquest festival seria impossible tirar-lo endavant. Esperem que el Teatre El Jardí s’ompli de solidaritat, i que tothom gaudeixi de l’espectacle tan especial que han preparat les escoles participants”, ha afirmat la presidenta de l’entitat, Sònia Fuentes.

En aquest sentit, un dels moments més emotius de l’acte serà quan es projectin les coreografies treballades conjuntament entre alumnes de dansa de Figueres i els infants d’Uganda. “Durant el 2021 es va crear un espai d’acollida per a nens del carrer per tal que puguin part de la jornada. Allà, hem descobert que molt d’ells tenen el somni de ser ballarins, i per això se’ls ha facilitat un professor que els dona classes de ball. D’aquí neixen les coreografies que es podran veure diumenge”, detalla la presidenta Sònia Fuentes. A més, val a dir que, com en les edicions anteriors, enguany també es comptarà amb la participació d’un artista convidat, i durant la vetllada se sortejaran diversos premis, tots ells productes de l’Empordà.

Cal destacar que l’entrada del festival de We Love Uganda és un donatiu de 8 euros, i tot el que es recapti durant la vetllada anirà destinat al finançament del projecte “Beques d’educació pels infants d’Entebbe”. “Des de gener de 2022 hem començat a finançar beques per als nens i joves vulnerables que detectem a la comunitat. Així, cada trimestre ens fem càrrec de les beques d’una vintena d’estudiants. Actualment, tenim dotze infants becats a l’escola primària i vuit nenes a la secundària”, explica Sònia Fuentes. Tots aquests alumnes pertanyen a famílies vulnerables d’Entebbe que no podien fer front a les taxes d’escolarització del 2022. 

Tast de formatges solidari 

Com a preludi del Festival “Cantem i ballem amb els nens d’Uganda”, aquest dissabte, 14 de gener, a partir de dos quarts d’una del migdia, el celler Empordàlia ha organitzat un maridatge solidari de formatges a benefici de l’associació We Love Uganda. Tindrà lloc al mateix celler, situat a Vilajuïga, i anirà a càrrec de l’expert en formatges Toni Gerez, cap de sala de restaurant Castell de Peralada i reconegut, recentment, per la Guia Michelin. El preu del maridatge és de 50 euros per persona i les places són limitades. Per assistir-hi cal fer reserva trucant al telèfon 616 486 900.

L’entitat We Love Uganda

We Love Uganda és una entitat empordanesa que treballa per a l’educació de la infància més vulnerable del país africà d’Uganda. L’associació, fundada per la periodista figuerenca Sònia Fuentes, va néixer l’any 2020 lligada al cor musical Safari African Children’s Choir i l’escola-orfenat New Life-Abba House d’Entebbe. Va ser llavors quan l’entitat va tenir coneixement de les mancances en alimentació, medicaments i escolarització dels infants ugandesos i, concretament, les que afectaven la ciutat d’Entebbe. És per això que l’associació decideix dur a terme projectes i accions sempre enfocades a oferir oportunitats als infants més vulnerables de la zona, tasca que encara continua ben viva.