Programa Reallotgem

El programa de Garantia Juvenil ofereix unes 250 places de formació a joves de l’Alt Empordà

Programa de Garantia Juvenil
Un moment de l'acte de presentació del Mapa de Recuros que es va portar a terme al Consell Comarcal

El mapa de recursos, iniciativa pionera a Catalunya destinada a joves de 16 a 29 anys sense feina i amb estudis inacabats, es va presentar al Consell Comarcal de l’Alt Empordà

Programa de Garantia Juvenil
Un moment de l’acte de presentació del Mapa de Recursos que es va portar a terme al Consell Comarcal

La seu del Consell Comarcal va acollir una jornada tècnica per presentar el mapa de recursos del programa de Garantia Juvenil a l’Alt Empordà, que actualment ja ofereix unes 250 places de formació i assessorament per a joves de la comarca que no tinguin feina ni estiguin cursant cap estudi reglat o formatiu.

La iniciativa d’elaborar un mapa de recursos del programa de Garantia Juvenil és pionera a Catalunya i va consistir en exposar als professionals que tracten amb joves de 16 a 29 anys les iniciatives que actualment hi ha a la comarca en aquest sentit. La presentació de la jornada, que va aplegar prop d’un centenar de persones, va anar a càrrec de Ferran Roquer, president del Consell, i Jesús Quiroga, director de la Xarxa ocupacional del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i responsable del programa a Catalunya.

La sessió va continuar amb la presentació d’11 iniciatives diferents, tant per part d’empreses com de fundacions i institucions, i que es poden anar ampliant i variant en els propers mesos. La jornada va acabar amb una explicació pràctica dels programes de Garantia Juvenil i dels incentius a la contractació de joves que s’ofereixen des del SOC.

Com és sabut la Garantia Juvenil és una iniciativa d’ocupació europea per reduir l’atur juvenil. Garanteix oportunitats per als joves i ofereix ajuts per a les empreses basant-se en quatres tipus de programes: formació per a desenvolupar competències professionals, inserció en el mercat laboral sigui en pràctiques o en contractes, emprenedoria i autoocupació i orientació laboral.

El president del Consell Comarcal, Ferran Roquer, ha valorat molt positivament la jornada i, sobretot, l’oferta presentada perquè “partim de la base que l’Alt Empordà registra un elevat índex d’abandonament escolar entre els estudiants. Aleshores calia fer una posta en comú amb totes aquelles iniciatives que s’ofereixen dins del programa de Garantia Juvenil, per tal de coordinar-nos i oferir un paquet compacte i divers per començar a resoldre aquesta problemàtica que tant ens preocupa. Aquest objectiu és una de les nostres prioritats de mandat: generar ocupació i oferir oportunitats de formació entre la gent jove”.

OFERTA DE PROGRAMES

En aquests moments les iniciatives incloses en el mapa de recursos de Garantia Juvenil a l’Alt Empordà, per part d’empreses, entitats i institucions, són les següents:

Programa Noves Oportunitats. UTE Fundació Oscobe-Fundació Intermedia: Es tracta d’una iniciativa adreçada a joves de 16 a 25 anys amb importants mancances competencials i amb la necessitat d’un acompanyament més intensiu i de llarga durada, passant per una fase prèvia d’empoderament i recuperació personal.

Programes integrals. Fundació Gentis, Ksameu-Fundació Sant Vicenç de Paül i Avança: En tots els casos es tracta d’explorar els interessos i les motivacions dels joves, orientar les seves trajectòries educatives i de futur professional i executar el seu projecte vital i professional de forma adaptada a les seves necessitats.

Programes singulars. Sistemes Informàtics Icon: Formació en diferents tecnologies del món 3D i capacitar l’alumne en l’atenció al client i l’obertura del seu propi negoci. Ksameu-Fundació Sant Vicenç de Paül: Acompanyar i motivar un grup de joves interessats en una ocupació de caràcter manipulatiu i artístic (transformació i envelliment de mobles). Fundació Antonio Jiménez i entitat Foresterra: Projecte de desenvolupament territorial i ambiental per a recuperació d’oficis forestals. Aim Solo SL: Donar instruments als joves per competir en el mercat ja sigui a través de l’autoocupació o davant d’una oferta laboral.

Espais de recerca. Fundació Mifas: Promoure la recerca organitzada de feina, especialment a través d’internet, per tal de preparar a la persona per a la seva reincorporació al mercat laboral.

Programa Joves per l’Ocupació. Ajuntament de Figueres: Fomentar la inserció laboral en empresa, amb formació professionalitzadora en el sector de l’hostaleria i el comerç , i promoure el retorn al sistema educatiu dels joves.

Programa Fem Ocupació per a Joves. Consell Comarcal de l’Alt Empordà: Inserció laboral de les persones joves de 18 a 29 anys, en situació d’atur i prioritàriament amb una experiència professional, proporcionant-los la formació per ocupar un lloc de treball.