Programa Reallotgem

La Federació Catalana de Càmpings, contraria a augmentar la taxa turística que tramitarà el Parlament

Turisme estranger
Turistes passejant per Roses / Foto: arxiu

El president dels càmpings catalans, Miquel Gotanegra, considera que “no podem abusar i modificar la taxa cada any”

Taxa turística
Turistes a Roses / Foto: arxiu

El ple del Parlament del passat dimarts va debatre dues proposicions de llei per modificar l’impost sobre les estades en establiments turístics, presentades respectivament pel PSC i ICV-EUA.
I el Parlament va donar llum verda a tramitació de la modificació de la taxa turística presentada pel grup ecologista. Una proposició de llei amb l’objectiu que l’impost serveixi per “pal·liar els impactes negatius del turisme“, i la qual preveu l’increment de l’impost de mig euro, per exemple, per als hotels de cinc estrelles, i estableix la taxa, a més de per als hotels, per als apartaments turístics, els càmpings o els albergs, amb quantitats que van dels 0,25 als 2 euros.

Una proposta, però, que el president de la Federació Catalana de Càmpings, Miquel Gotanegra no veu amb bons ulls, “considerem que la taxa que es paga ara ja és suficient. Catalunya és la única comunitat autònoma que la cobra des de fa 2 anys i mig, i els nostres clients l’han acceptada, però tampoc podem abusar i modificar-la cada any”. Gotanegra, president de l’Estació Nàutica Roses-Cap de Creus, “que aglutina el 90% de les places hoteleres de Roses” lamenta, així mateix, que ni tan sols s’hagi parlat amb el sector turístic sobre la modificació de l’impost sobre les estades en establiments turístics, tenint en compte que “el sector turístic ha estat l’únic que ha ajudat a que aquesta crisi fos més suau”.

La proposició de llei d’ICV-EUA sobre la modificació de la taxa turística que tramitarà el Parlament, també estableix un fons per a la sostenibilitat del turisme, destinat a finançar polítiques ambientals i de preservació del patrimoni i el foment del turisme sostenible, i un altre destinat a les administracions locals de com a mínim el 50 per cent de la recaptació de l’impost, que en casos excepcionals podria arribar al 100 per cent.

Impost sobre les estades en establiments turístics

L’impost sobre les estades en establiments turístics, també conegut com a taxa turística, és un impost que grava l’estada o gaudiment del servei d’allotjament de les persones en els establiments i equipaments turístics, que s’aplica en alguns països, ciutats o zones turístiques.

A Catalunya és un dels impostos propis de la Generalitat de Catalunya, creat el 20 de març de 2012, amb la Llei 5/2012 del Parlament de Catalunya, i desenvolupat en dos reglaments. Es va començar a aplicar l’1 de novembre de 2012. L’objectiu de l’impost és obtenir recursos per a nodrir l’anomenat ‘Fons de foment del turisme’, creat per finançar polítiques de promoció, preservació i desenvolupament de les infraestructures i les activitats turístiques.

L’impost l’ha de pagar tota persona que faci estada en qualsevol dels establiments o equipaments turístics següents: hotels, apartaments turístics, càmpings, cases rurals, albergs de joventut, habitatges d’ús turístic, àrees de pernoctació per a albergs mòbils i embarcacions de creuer. També hi estan subjectes les estades en hostals i pensions. No hi estan subjectes les estades en cases de colònies, ni els pisos d’estudiants, sempre que el contracte de cessió sigui per un període superior a tres mesos. L’impost grava l’estada en establiments turístics tant si aquesta és per motius turístics o d’altre mena (professionals, etc.).

L’import de la taxa varia entre 0,45 i 2,25 euros per persona i unitat d’estada (dies o fracció de dia), segons el tipus d’establiment i si està ubicat a la ciutat de Barcelona o a la resta de Catalunya, amb un límit de 7 dies d’estada per persona. Aquest import no incorpora el càlcul resultant de l’aplicació de l’IVA (tipus del 10% el 2015).

La recaptació de l’impost l’efectua el mateix responsable de l’establiment turístic, cobrant-la als seus clients, i està obligat a fer-ne la liquidació a l’Agència Tributària de Catalunya trimestralment.