Programa Reallotgem

La Generalitat destina 13 milions d’euros a la demarcació de Girona en polítiques actives d’ocupació

Prop de 36.000 persones es beneficiaran de les diferents accions que s’hi duran a terme en l’àmbit d’orientació, formació i requalificació professionals, oportunitats d’ocupació i formació, promoció de desenvolupament i activitat econòmica territorial, projectes integrals, i oportunitats per a col·lectius amb dificultats especials, entre d’altres.

soc
La secretària d’Ocupació i Relacions Laborals en funcions, Esther Sànchez, i el delegat del Govern a Girona en funcions, Eudald Casadesús

La secretària d’Ocupació i Relacions Laborals en funcions, Esther Sànchez, acompanyada del delegat del Govern a Girona en funcions, Eudald Casadesús, ha presentat aquest matí a Girona el conjunt de les polítiques actives d’ocupació, adreçades majoritàriament a les persones en atur, que el Departament d’Empresa i Ocupació, mitjançant el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), implementa a la demarcació de Girona.

Enguany, el Servei d’Ocupació de Catalunya ha destinat 13 milions d’euros a les polítiques actives d’ocupació a la demarcació de Girona. Prop de 36.000 persones, majoritàriament en atur, es beneficiaran de les diferents accions d’orientació, formació i requalificació professionals, oportunitats d’ocupació i formació, promoció de desenvolupament i activitat econòmica territorial, projectes integrals, i oportunitats per a col·lectius amb dificultats especials, entre d’altres.

Esther Sànchez ha posat de relleu el fet que amb aquestes accions “el departament d’Empresa i Ocupació duu a terme les polítiques actives implementades pel SOC i incloses en el Pla de Desenvolupament de Polítiques Actives d’Ocupació 2012-2013, malgrat la decisió del Govern espanyol de retallar un 57% el pressupost fixat per Catalunya i no haver pagat encara els 191 milions d’euros que ens deu per aquestes polítiques”.

Formació ocupacional a Girona

La secretaria d’Ocupació en funcions ha informat dels resultats de l’oferta de formació ocupacional a la demarcació de Girona, que s’ha fet sobre la base de la millora en l’ajustament de l’oferta formativa a les necessitat sectorials i territorials detectades; la diversificació de l’oferta formativa; la potenciació dels Certificats de Professionalitat i l’equilibri en els atorgaments entre ens privats i públics.

En aquest sentit, a Girona, un total de 40 entitats col.laboradores del SOC, públiques i privades, ofereixen més de 13.000 places de formació ocupacional, que el SOC subvenciona amb 3,6 milions d’euros.

Sobre aquesta qüestió, el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, ha manifestat que “cal fer un esforç perquè la col.laboració entre el sector públic i el privat sigui màxim en l’àmbit de l’ocupació, i també en la resta d’àmbits”.

Esther Sànchez ha destacat la “transformació que el SOC ha fet de les polítiques actives d’ocupació, en especial les de formació, per lligar els cursos amb els nínxols de mercat on es genera feina, de tal manera que no es fan cursos pels quals no hi ha demanda al mercat laboral”. “De fet”, ha afegit Sànchez, “pràcticament del total de l’oferta de cursos de formació ocupacional a la demarcació de Girona, un 92% està orientada a l’obtenció de certificats de professionalitat”.

El certificat de Profesionalitat és un document oficial que acredita a qui l’obté que és competent professionalment per a desenvolupar una activitat d’acord amb les exigències de la producció i l’ocupació. És a dir, que té els coneixements i habilitats per desenvolupar-la, de forma correcta i d’acord amb les exigències del mercat.

Un certificat de professionalitat acredita les competències professionals d’una persona, amb independència de si aquestes s’han obtingut a través de l’experiència professional o de la formació, tant formal com no formal.

Qüestionari d’ocupabilitat a Girona

En el marc de la presentació, la secretària d’Ocupació i Relacions Laborals en funcions, Esther Sànchez, també ha donat a conèixer les dades sobre el qüestionari d’ocupabilitat que ja s’ha fet a 17.379 persones en situació d’atur registrades a les oficines de treball de la demarcació de Girona.

Esther Sànchez ha subratllat la importància d’aquest qüestionari perquè permet al SOC “identificar els punts crítics que dificulten a la persona trobar una feina, veure si les necessitats de les persones són d’orientació laboral o de formació ocupacional, i té com a objectiu dissenyar i desenvolupar els serveis o itineraris de formació o inserció que millorin el seu posicionament respecte el mercat laboral”.

Els resultats a la demarcació de Girona indiquen que de les 17.379 persones que ja han fet el qüestionari, més de la meitat (+57%) necessiten un itinerari de curt termini, un 27% necessita itineraris de mig o llarg termini, i la resta (15%) requereix d’altres serveis.

Requeriment “lingüístic” del Ministeri de Treball

La secretaria d’Ocupació en funcions ha lamentat profundament el requeriment que ha rebut la Generalitat per part de l’Estat en el que s’hi denúncia que a les bases dels cursos de formació ocupacional del SOC “s’hi exclou el castellà”.

“Esperem que no sigui una excusa per anul·lar les polítiques de formació” en referència als 191 milions d’euros que el Govern central encara deu a la Generalitat corresponents a les polítiques actives d’ocupació d’aquest any. “No és admissible que ens acusin de discriminar el castellà; el primer en fer discriminacions és l’Estat que ha deixat de banda el col.lectiu de discapacitats”, ha reblat.

Sànchez s’hi ha mostrat molt crítica i ho ha atribuït “al desconeixement que demostra Madrid en el tema de les polítiques d’immersió lingüística”.