Programa Reallotgem

La Generalitat posarà en marxa aquest any un registre de plans d’igualtat

Aquesta eina és per a aquelles empreses que no estan obligades per llei a tenir un pla d’aquest tipus 

Pla d'igualtatEl secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, va anunciar ahir que la Generalitat posarà en marxa aquest any un registre de plans d’igualtat per aquelles empreses que no estan obligades per llei a tenir-ne un. Bonastre, que va fer aquest anunci durant la compareixença al Parlament en la Comissió d’Igualtat de les Persones, va destacar que “volem ajudar i donar visibilitat a les empreses que vulguin impulsar polítiques d’igualtat estiguin obligades per llei o no”.

La Llei orgànica per a la Igualtat efectiva de dones i homes, que es va aprovar el mes de març de 2007, obliga a les empreses de més de 250 persones a negociar amb els representants dels treballadors i treballadores l’elaboració d’un pla d’igualtat.

L’objectiu d’aquest registre és visibilitzar i reconèixer a les empreses que han elaborat el pla i al mateix temps, que aquestes ho puguin acreditar oficialment. A més, el registre permetrà al Departament d’Empresa i Ocupació avaluar periòdicament l’evolució de les polítiques d’igualtat en les empreses.

El departament també crearà un catàleg d’empreses catalanes amb pla d’igualtat. Aquesta eina recollirà totes les experiències de les empreses amb pla, tant les que estan obligades com les que no ho estan. El secretari ha destacat que a través d’aquesta eina es podran consultar els plans d’aquestes empreses, consultar mesures d’igualtat concretes i bones pràctiques.

Situació de la dona en el mercat de treball

Segons dades de la Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre del 2013 hi ha un total de 902.000 persones en atur de les quals 491.000 són dones. Pel que fa al nivell d’ocupació de les dones a Catalunya (42,7%)  hi ha 8 punts de diferència pel que fa a la taxa d’ocupació dels homes (50,7%). En el cas de la taxa d’activitat la diferència entre homes (67,9%) i dones (56%) creix fins als gairebé 12 punts.

La bretxa salarial en 2010 es situava en el 16,9% (segons dades de la darrera Enquesta d’estructura salarial). És a dir, una dona, de mitjana cobra un 83,1% del que cobra un home per la mateixa feina.  Aquest indicador es calcula a partir de les dades de l’Enquesta d’estructura salarial realitzada per l’INE.

La situació contractual és diferent segons el sexe. Hi ha més homes que dones contractats a temps complert; els primers superen les dones en 16,4% punts. Les dades de l’EPA per al primer trimestres de 2013, situaven la taxa de parcialitat de les dones en un 23,8%, més del triple que la dels homes, un 7,4%.  Aquesta diferència repercuteix tant en els salaris com en les prestacions que se’n deriven, com l’atur o les futures pensions de jubilació, representant la parcialitat un factor important d’empobriment de les dones.

En relació a la doble presència, segons l’enquesta de l’ús del temps de 2011, en mitjana, les dones dediquen al dia més de 4 hores al dia al treball no remunerat (llar i família) mentre que els homes en dediquen la meitat (2h 02 m). Això suposa que les dones suporten una càrrega de treball total molt superior a la dels homes. La metodologia que s’utilitza al Departament d’Empresa i Ocupació per identificar i avaluar l’exposició a condicions de risc psicosocial considera la doble presencia un dels seus cinc grans grups de factors de risc.