Programa Reallotgem

Un desfibril•lador és molt, però que molt fàcil d’utilitzar, i pot salvar una vida

DipSalut, dins el programa ‘Girona, territori cardioprotegit’, juntament amb l’Ajuntament de Roses van portar a terme, ahir al vespre al Teatre Municipal de Roses, un taller informatiu de com s’utilitza un desfibril·lador

Desfibril•lador Extern AutomàticEl Tècnic d’Emergències Sanitàries, Josep Sánchez, va ser l’encarregat d’impartir el taller informatiu sobre quan i com s’ha d’utilitzar un DEA, Desfibrl·lador Extern Automàtic, el qual va assenyalar que “és un aparell totalment automàtic, no s’ha de tocar cap botó, és molt més fàcil d’utilitzar que qualsevol electrodomèstic que tenim a casa. Només s’ha de seguir les instruccions que ens dóna l’aparell mitjançant una veu”.

Bàsicament, el que diu la veu en off del DEA quan l’obres és que s’ha d’agafar les elèctrodes adhesius i enganxar-los a la pell de la persona que ha patit una aturada cardiorespiratòria. Un, qualsevol, a la part dreta sobre el pit, i l’altre, a la part esquerra, sota el pit, a la zona de les costelles (vegeu imatge). És a dir, creuant diagonalment la part del pit on es troba el cor, que és a on ha d’actuar la descàrrega elèctrica que realitza el desfibril·lador.

No s’ha de tenir cap por, ja que el mateix DEA detecta si la persona convalescent necessita la descàrrega, sinó és així no ho farà. El que s’ha de fer és eixugar, si cal, la part del cos on anirà enganxat els elèctrodes i que no toquin res metàl·lic, com poden ser cadenes i penjolls.

Desfibril•lador Extern Automàtic
Josep Sánchez, Tècnic d’Emergències Sanitàries durant el Taller d’informació

El primer que s’ha de fer si es trobem una persona a terra és comprovar si la víctima està conscient, si respira i si té pols. Demanar, si és possible, la col·laboració d’algú.

Tot seguit, trucar al 112 i córrer a buscar el desfibril·lador més proper.

A continuació, obrir la tapa del desfibril·lador i seguir les instruccions de veu, indicades més amunt.

Si l’aparell decideix que és convenient fer la descàrrega, avisarà per tal que no toquem la víctima mentre la fa.

Si la persona es recupera, el desfibril·lador deixarà d’actuar, si no, l’aparell realitzarà més descarregues. En aquests casos, si se’n té nocions, s’ha de practicar les maniobres de reanimació cardiopulmonar de la víctima.

Finalment, s’ha d’esperar l’arribada de l’ambulància.

En el moment d’agafar el DEA, aquest emet una senyal al Sistema d’Emergències Mèdiques, SEM, que en uns minuts es personarà al lloc dels fets.

Actualment, a Roses hi ha instal·lats vuit desfibril·ladors fixes distribuïts per la població i tres més de mòbils que disposa la Policia Local.

La demarcació de Girona disposa de 500 desfibril·ladors ubicats dins de columnes siutades en llocs de concurrència com places, carrers o façanes d’equipaments.

Es troben en punts de difícil accés per al Sistema d’Emergències Mèdiques, SEM, i en espais on es practiquen activitats considerades de risc.

Girona és, actualment, un dels territoris més cardioprotegits de tota Europa.