Mes de paraules

11 d’abril, Dia Mundial del Parkinson

La malaltia afecta 18.000 persones a Catalunya i és la segona patologia neurològica arreu del món 

Dia Mundial del ParkinsonEl dia 11 d’abril se celebra el Dia Mundial del Parkinson. L’objectiu de la jornada, promoguda per l’Organitzacio Mundial de la Salut (OMS), és difondre informació sobre la malaltia i crear consciència de les necessitats de les persones que la pateixen. El Parkinson és una patologia neurodegenerativa que a Catalunya afecta 18.000 persones i constitueix la segona malaltia d’afectació neurològica després de l’Alzheimer arreu del món. Presenta una incidència entre 16 i 20 per 100.000 habitants i una prevalença de 1.000 casos per 100.000 habitants, que ha augmentat perquè hi ha major esperança de vida.

La jornada d’aquest any, amb el lema “#Sivolsballem. La música ens posa ON”, destaca els beneficis que la música i la dansa aporten a les persones afectades, especialment en els símptomes motors del Parkinson, com són la rigidesa i la lentitud de moviments.

Dins del marc d’aquesta commemoració, l’Associació Catalana per al Parkinson (ACAP) ha organitzat diverses activitats adreçades als pacients i a les seves famílies, entre les quals destaca el concert “Orquestrant el Parkinson”, que tindrà lloc al Col·legi de Metges de Barcelona el mateix dia 11. L’acte comptarà amb l’actuació de persones afectades i professionals del món sanitari i musical amb l’objectiu de donar a conèixer el valor de la musicoteràpia en el tractament de la malaltia.

El Parkinson és una malaltia crònica que afecta principalment homes d’entre els 50 i els 80 anys. Els símptomes principals, que apareixen de forma progressiva, inclouen tremolor de repòs, rigidesa muscular, alentiment del moviment espontani, inestabilitat postural i alteració de la marxa.

El tractament es basa en la millora del control dels símptomes i ha de ser individualitzat. Pot incloure intervenció farmacològica, rehabilitadora i, en alguns casos, quirúrgica, i es pot complementar amb altres teràpies, com la logoteràpia i la fisioteràpia.

Encara que generalment evoluciona lentament, el Parkinson acaba afectant les rutines diàries. En aquest sentit, el paper de les associacions de familiars és fonamental en la millora de la qualitat de vida de les persones afectades i les seves famílies des del vessant de l’educació sanitària, el suport psicosocial i l’assessorament en l’entorn social i laboral.

El Departament de Salut, a través del Pla director sociosanitari, treballa en l’elaboració i la implementació de plans i programes específics per a la millora de l’atenció a les persones amb malalties neurològiques que cursen amb discapacitat, com la malaltia de Parkinson.