12 hores de marató literària per Sant Jordi dedicada a la ‘crònica’ de Ramon Muntaner

Marató literària del Consell Comarcal

Participants de la marató literària del Consell Comarcal de l'Alt Empordà amb les autoritats

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà va dediar enguany la marató literària al cronista medieval Ramon Muntaner

Marató literària del Consell Comarcal
Participants de la marató literària del Consell Comarcal de l’Alt Empordà amb les autoritats

L’àrea de Cultura del Consell Comarcal, amb el suport del Consorci de Normalització Lingüística de Catalunya, va celebrar aquest divendres la dotzena edició de la Marató Literària, dedicada en aquesta edició a recordar el 750è aniversari del naixement a Peralada del cronista medieval Ramon Muntaner.

A les 12 hores va participar en l’acte el director general de Cultura Popular de la Generalitat, Lluís Puig, acompanyat, entre altres, pel president del Consell Comarcal, Xavier Sanllehí, i de l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip.

Cada any participen en la marató més de 150 persones de diferents edats que llegeixen textos de l’autor seleccionat al llarg de les 12 hores de durada de la convocatòria. En aquesta edició destaca de forma molt especial l’àmplia participació dels instituts, circumstància que va fer incrementar el nombre de participants, ja que els alumnes es van distribuir cada text en parella.

La marató consisteix en la lectura ininterrompuda de textos, de 2/4 de 9 del matí fins a 2/4 de 9 del vespre, a la mateixa seu del Consell i oberta a la participació de tothom.
En aquest dotzena edició de la marató literària es van llegir es llegiran fragments de la popular “Crònica” de Ramon Muntaner, considerat un element imprescindible per analitzar la història dels segles XIII i XIV a la corona d’Aragó. Des de l’àrea de Cultura del Consell es va realitzar la distribució horària de tots els participants en funció de les seves preferències al llarg de les 12 hores de durada de la convocatòria. Cada participant va llegir entre cinc i deu minuts, temps establert per a cadascun.

L’organització de la Marató Literària d’aquesta edició va formar part de la programació de l’Any Muntaner que se celebra arreu de Catalunya. Aquesta va ser la dotzena marató que s’organitza des del Consell Comarcal de l’Alt Empordà a l’entorn de la diada de Sant Jordi.
Les anteriors van ser dedicades al poeta Miquel Martí i Pol (2004), a la lectura de fragments del Quixot (2005), Josep Pla (2006) Maria dels Àngels Anglada (2007), Mercè Rodoreda (2008), Carme Guasch (2009), Montserrat Vayreda (2010), Joan Maragall (2011), Carles Fages de Climent (2012), Salvador Espriu (2013) i 75 anys de l’exili republicà (2014).