137 productes de 83 empreses de les comarques gironines, guardonats en la sisena edició de Girona Excel·lent

Girona Excel·lent
Un moment de l'acte de presentació dels premiats de la sisena edició del concurs per obtenir el segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent / Foto: Miquel Millan

La d’enguany és la xifra més elevada de premiats des de la creació del segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona l’any 2014

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i la diputada de Girona Excel·lent i Mercats, Vanessa Peiró, han presentat aquest migdia a la sala Ferran Agulló de l’ens supramunicipal els premiats de la sisena edició del concurs per obtenir el segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent.

Enguany, s’ha consolidat la dinàmica de creixement de les darreres edicions i s’han seleccionat, per la seva gran qualitat, 137 productes elaborats per 83 empreses de les comarques gironines. En l’anterior edició (2023), se’n van guardonar 116 de 70 empreses. També s’ha trencat el sostre de productes presentats, amb 540, que són 93 més que els 447 de fa dos anys.

Els productes guardonats podran utilitzar, a partir d’ara i de forma gratuïta, la marca Girona Excel·lent durant els dos propers anys. Es beneficiaran d’accions de promoció i difusió, de la participació en fires i esdeveniments especialitzats —també en l’àmbit estatal i internacional— i de serveis de formació i de treball en xarxa empresarial. Tot per afavorir el creixement i l’expansió de les empreses del sector agroalimentari de la demarcació.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha qualificat les xifres d’aquesta edició com a “extraordinàries”, destacant que “la marca Girona Excel·lent està creixent any rere any perquè els nostres productors són conscients que aquest distintiu els aporta prestigi,  promoció i coneixement. A més, està despertant molt d’interès també més enllà de les nostres fronteres”.

Miquel Noguer ha destacat que, en els dos últims anys, s’han portat a terme més de cinquanta accions de promoció i comunicació del distintiu. Es tracta d’accions divulgatives en fires i activitats de dins i fora la demarcació, tant de l’àmbit estatal (Salón Gourmets, de Madrid, o Galicia Fórum Gastronómico, de la Corunya) com internacional. Aquestes accions també inclouen col·laboracions, com la que hi ha establerta amb Girona Duty Free per impulsar i promocionar els productes alimentaris de la demarcació a l’espai comercial de l’Aeroport de Girona – Costa Brava. Durant el mes de setembre, el distintiu serà present en el Fòrum Latino Gastronomic de Puebla, a Mèxic.

En aquesta edició del concurs, s’ha passat de 14 a 17 categories, que inclouen 142 subcategories diferents. L’ampliació és conseqüència de la divisió de l’antiga categoria de conserves i semiconserves en quatre de diferents: conserves; sofregits, brous i salses; semiconserves, i productes de quarta i cinquena gamma. En relació amb aquests últims productes, els de quarta gamma són els que estan llestos per cuinar, i els de cinquena, preparats per consumir.

Les categories d’enguany són les següents: 

  1. Aigües minerals
  2. Arrossos
  3. Begudes locals
  4. Cafès i herbes remeieres
  5. Conserves
  6. Sofregits, brous i salses
  7. Productes de quarta i cinquena gamma
  8. Semiconserves
  9. Embotits
  10. Fruits secs
  11. Foie-gras
  12. Galetes
  13. Gelats i sorbets
  14. Làctics
  15. Oli d’oliva i vinagres
  16. Mel
  17. Vins i vins generosos

“Tots aquests canvis els fem agafats de la mà del sector, tenint en compte les seves peticions o les noves tendències que genera el sector agroalimentari de la nostra demarcació. Per a nosaltres, és molt important caminar junts, en sintonia, amb els productors”, ha destacat la diputada de Girona Excel·lent i Mercats, Vanessa Peiró.

Quaranta tastadors especialitzats

Per valorar i escollir els productes guanyadors, la metodologia utilitzada són els tasts a cegues. Quaranta tastadors especialitzats del sector agropecuari, la gastronomia i la restauració han determinat, a partir del seu coneixement i expertesa, la qualitat i el nivell dels productes.

Se n’ha valorat l’aspecte, l’aroma, el gust i l’harmonia de manera objectiva. En aquest sentit, tots els productes es presenten als tastadors desproveïts d’elements gràfics o visuals que puguin influir en la seva elecció o valoració final. En aquesta ocasió, s’ha incorporat un criteri específic de vinculació local per escollir els nous productes.

Els tastos van tenir lloc en set sessions durant el mes de maig al FoodLab – Centre d’Innovació Gastronòmica Industrial de l’Ajuntament de Riudellots de la Selva, amb la col·laboració de Pep Nogué com a responsable gastronòmic; Jordi Àvila, director de tast, i Salvador Garcia-Arbós, responsable de la selecció dels tastadors.

El lliurament dels guardons d’aquesta sisena edició tindrà lloc el dimarts 15 de juliol a l’Hotel Mas Solà de Santa Coloma de Farners.