14 municipis de la comarca se sumen al programa Leader de desenvolupament rural de l’Alt Empordà

Ajuts Leader

Aquestes 14 poblacions altempordaneses ja podran acollir-se al Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020 aprovat per la Unió Europea

Ajuts LeaderNavata, Ordis, Borrassà, Pontós, Bàscara, Vilaür, Garrigàs, Palau-saverdera, Sant Miquel de Fluvià, Torroella de Fluvià, Siurana, Ventalló, Riumors i Vilamacolum són les 14 poblacions que se sumen als municipis d’Agullana, Albanyà, Biure, Boadella i les Escaules, Cabanelles, Cantallops, Capmany, Cistella, Darnius, Espolla, Garriguella, Lladó, Maçanet de Cabrenys, Masarac, Mollet de Peralada, Palau de Santa Eulàlia, Pau, Rabós, Sant Climent Sescebes, Sant Llorenç de la Muga, Terrades, la Vajol, Vilajuïga, Vilamaniscle i Vilanant, que ja estaven inclosos al programa Leader de desenvolupament rural durant el proper període de programació d’ajudes.

Catorze pobles que s’han pogut afegir a les ajudes després de les al·legacions presentades pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà a la Direcció General de Desenvolupament Rural de la Generalitat, la qual va accedir ampliar el nombre de poblacions que s’afegiran al programa Leader, per totalitzar 39 els municipis que es podran beneficiar de les ajudes que es concedeixen a empreses i entitats que desenvolupen algun tipus d’activitat econòmica.

Una vintena d’alcaldes pertanyents als municipis de la zona Leader de l’Alt Empordà es van reunir, el passat dimecres, a la seu del Consell Comarcal amb l’objectiu de valorar la situació actual i definir una primera aproximació al nou Leader, per tal que les poblacions altempordaneses que pertanyen a la zona ampliada ja puguin acollir-se al Programa de Desenvolupament Rural 2014-2020 que ha aprovat la Unió Europea.

Objectius Programa Leader

L’objectiu principal dels ajuts Leader és fomentar la diversificació de les economies rurals i incentivar el teixit econòmic d’aquestes zones. Aquests ajuts formen part del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya i estan cofinançats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural. Els ajuts Leader estan adreçats a les petites i mitjanes empreses agroalimentàries i turístiques i a les microempreses en general i permeten obtenir fins a un 35% de subvenció a fons perdut d’inversions per a la creació, millora o ampliació de negocis.

Aquests ajuts són gestionats per l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya, que és una entitat sense ànim de lucre que compta amb la representació dels principals agents públics i privats del territori (el Consell Comarcal de l’Alt Empordà n’és un dels socis). ADRI-NOC és un dels 13 Grups d’Acció Local (GAL) existents a Catalunya.