Del 16 al 22 de setembre se celebra la Setmana de la Mobilitat, per fer-la coincidiramb la Setmana Europea

Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

Més de seixanta municipis, incloses les 4 capitals celebraran un Dia sense cotxes durant la Setmana de la Mobilitat

Setmana de la Mobilitat Sostenible i SeguraLa Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura omplirà Catalunya del 16 al 22 de setembre, coincidint amb la Setmana europea, d’un conjunt d’activitats per sensibilitzar la ciutadania de la importància de moure’s de manera saludable i respectuosa amb el medi ambient. Sota el lema “Mobilitat intel·ligent. Economia potent.”, i amb el suport de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de l’àrea de Barcelona, les Autoritats Territorials de la Mobilitat de Girona, Camp de Tarragona i Lleida, i els Serveis Territorials de Transports de les Terres de l’Ebre, s’han organitzat més de 500 activitats, com ara caminades, pedalades, i dinàmiques diverses, per apropar formes de transport més sostenible, segur i saludable enfront del vehicle privat.

Catalunya és un dels territoris europeus amb una participació més elevada. Enguany, el 80% dels municipis de més de 10.000 habitants s’han adherit a la Setmana, un 15% més que l’any passat (100 municipis en total). Es duran a terme 488 activitats promogudes per la Comissió Institucional de la Setmana: 211 caminades i 277 pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta. L’organització de les activitats implica enguany 375 organismes (262 ajuntaments, 22 consells comarcals, 91 entitats i operadors).

Activitats a tot el territori

Les activitats que es realitzen durant la setmana estan repartides per tot el territori. A Barcelona es faran més de 200 activitats; a Girona més de 100; a Lleida superen les 90; a Tarragona mig centenar, i a les Terres de l’Ebre, una vintena. A més, les quatre capitals celebren un Dia sense cotxes i això fa que aquest acte s’organitzi a un total de 62 municipis de tot Catalunya.

A Girona, concretament, hi ha 100 adhesions (70 ajuntaments, 8 consells comarcals, 15 entitats i 7 operadors); unes 250 mesures permanents; 55 caminades en 34 municipis; una cinquantena de pedalades o activitats relacionades amb la bicicleta; i una cursa de transport interurbana. 

Els objectius principals de la setmana són:

  • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte d’hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
  • Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
  • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
  • Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

1.500 mesures permanents 

Les mesures permanents són aquelles accions que mantenen els organismes adherits més enllà de la Setmana. Les més habituals són les relacionades amb l’accessibilitat (creació de rampes per a cadires de rodes, rebaixada de voreres, ampliació de voreres, etc.); la conversió en zones de vianants (creació o ampliació dels itineraris i zones de vianants, millores de les seves infraestructures, ampliació o creació de noves vies verdes, etc.) i la gestió de la mobilitat (promoció de l’adopció de plans de mobilitat sostenible per a col·legis, llançament de campanyes de sensibilització, elaboració de materials educatius, accés restringit al centre de la ciutat de manera permanent, etc.). També s’impulsen mesures relacionades amb la distribució de mercaderies, noves formes d’ús racional del cotxe, moderació del trànsit i sistemes de control d’accés, transport públic, noves instal·lacions per a bicicletes o millora de les existents.

La Setmana a les Xarxes Socials

En el marc de la Setmana, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha organitzat per cinquena vegada el concurs fotogràfic a través de la xarxa social Instagram, “Apunta’t al Clic Mob!”, del 5 al 22 de setembre. Els participants hauran de publicar imatges sobre el transport i la mobilitat sostenible amb l’etiqueta #mobilitat2016, per optar a un dels tres premis generals:

  • 1r premi: Una estada d’una nit per a dues persones a l’hotel Port Ainé en règim de dormir més esmorzar. Inclou el forfet d’un dia per a dues persones i una entrada al parc lúdic de Port Ainé.
  • 2n premi: Un dia a la Molina per a dues persones. Inclou un forfet de dia i una baixada en tubbing per a dues persones.
  • 3r premi: Dues entrades per a Portaventura (inclou el transport en tren dins l’àmbit de Catalunya).

* Totes les dades de la Setmana són provisionals, ja que fins el 16 de setembre, dia d’inici de la celebració, els municipis poden adherir-se i informar de les activitats i mesures permanents.