Suquet de peix de Rose

16 propostes ciutadanes dels Pressupostos Participatius 2023 de Roses passaran a votació

Pressupostos Participatius 2023 de Roses
Francesc Coral, Ester Navas i Joana Pérez durant la presentació dels projectes finalistes

Votació que es portarà a terme entre el 30 d’octubre i el 15 de novembre per a que els vilatans escullin el projecte que volen que executi l’Ajuntament de Roses

La convocatòria de Pressupostos Participatius 2023 a Roses encara aquesta tardor la seva fase final, amb l’obertura del període de votació entre el 30 d’octubre i el 15 de novembre. Aquest migdia han estat presentades les 16 propostes finalistes i el procediment que permetrà, a tots els veïns i veïnes majors de 16 anys, escollir a quina proposta volen destinar 300.000€ de la partida d’inversions del pressupost municipal.

Francesc Coral, responsable de l’assessoria encarregada del procés participatiu,  l’empresa Mirada Local, ha explicat que “ara, l’Ajuntament sotmet a votació i decisió popular un total de 16 actuacions sorgides d’entre les 124 propostes que els ciutadans i ciutadanes de Roses van presentar del 14 al 28 d’abril d’enguany. Al llarg dels darrers mesos tots aquests projectes han estat valorats i quantificats pels serveis tècnics municipals; i, en total, són 16 les actuacions que compleixen els criteris tècnics i passen a la fase final de votació”.

Joana Pérez, regidora d’Economia i Hisenda, ha donat el detall de les 16 propostes finalistes i ha assenyalat que “les persones que van presentar alguna proposta que no hagi estat inclosa a la fase final, poden consultar els motius de la seva exclusió tant a la web tudecideixesroses.cat, com al SAC de l’Ajuntament, remarcant que “alguns dels projectes desestimats corresponien a treballs de manteniment que ja són propis de l’Ajuntament”.

Entre les propostes predominen les que fan referència a millores urbanístiques, com ara la plantació d’arbrat als carrers Arquitecte Gaudí i Pere III, o la remodelació dels carrers Gravina, Puigrom, Pare Claret, Francesc Macià i de la plaça del Rei. Altres estan dirigides a l’oci o la pràctica esportiva, com ara la instal·lació de gronxadors a l’skatepark, la creació de zones verdes amb taules de pícnic, la creació de pistes de bàsquet, futbol i padbol, o l’adequació d’un carril de vianants a la carretera de les Arenes per caminar fins a la bassa d’en Ponac. Per últim, altres millores fan referència a l’adequació tèrmica de les escoles públiques per fer més suportables les onades de calor, a la col·locació de lletres de Roses al passeig Marítim, a la instal·lació d’una estàtua anomenada “Els enamorats” i a la dotació de vehicles per a la Policia Local.

Al web www.tudecideixesroses.cat es poden consultar totes les actuacions ciutadanes classificades segons si han passat a la votació final o si han estat desestimades al no complir algun/s dels requisits establerts en les bases de la convocatòria, així com la inversió prevista per a cadascuna de les finalistes.

Per la seva banda, regidora de Govern Obert, Ester Navas, ha destacat la importància del projecte de Pressupostos Participatius, “que valorem molt positivament perquè permet que sigui la ciutadania de Roses qui decideixi en quins projectes s’invertiran aquests 300.000 €. La fase inicial del procés ha tingut molt bona participació i animem a tots els rosincs i rosinques a votar els projectes que més li agradin. Tenim moltes ganes de conèixer quina és l’elecció del poble de Roses”.

Votació

El procediment de votació es portarà a terme entre  s’estendrà del 30 d’octubre i el 15 de novembre, ambdós dies inclosos.  Cada veí i veïna podrà escollir unmàxim de tres propostesentre els 16 projectes finalistes, a través del web  www.tudecideixesroses.cat.

Podran votar totes les persones empadronades a Roses que tinguin 16 anys o més. En el moment de la votació caldrà identificar-se amb el DNI o NIE.

PROJECTES FINALISTES

COST ESTIMAT

1. Instal·lar gronxadors a la zona de l’skatepark.

60.000 €

2. Plantar arbres en aquells carrers que no n’hi hagi, com per exemple al carrer Arquitecte Gaudí o el carrer Pere III.

110.000 €

3. Col·locar les lletres de Roses al passeig marítim perquè els turistes puguin fer-se fotos com en altres ciutats.

50.000 €

4. Projecte de reurbanització de les voreres del carrer Puig Rom, entre el carrer Francesc Macià i el carrer Jaume I.

300.000 €

5. Ampliar la pista actual de bàsquet per tal de fer-hi tres pistes transversals amb sis cistelles. I, a la vegada, habilitar una pista de ‘futbito’ col·locant dues porteries.

100.000 €

6. Remodelació de la Plaça del Rei.

300.000 €

7. Transformar un tram del carrer Gravina per convertir-lo en un carrer pla similar al carrer Puig Rom.

300.000 €

8. Instal·lar en algun punt una estàtua anomenada ‘Els enamorats’.

30.000 €

9. Habilitar alguna pista més de futbol o futbol sala, si cal, eliminant alguna pista de petanca.

150.000 €

10. Habilitar un carril de vianants a la carretera de Les Arenes per tal que sigui més fàcil caminar fins a la bassa.

300.000 €

11. Construir pistes de padbol cobertes a la pista annexa del pavelló.

200.000 €

12. Acabar d’arranjar el carrer Francesc Macià, des del carrer Gravina fins la Gran Via.

300.000 €

13. Reurbanitzar el carrer Pare Claret, des de la Riera Ginjolers fins al carrer Francesc Macià, i convertir-lo en zona 20.

300.000 €

14. Dotar amb més i millors vehicles a la Policia Local.

50.000 €

15. Habilitar un parc amb zones verdes i taules de pícnic.

50.000 €

16. Adequar tèrmicament les escoles públiques per fer més suportables les onades de calor.

300.000 €