17 colles van participar a la XXV Trobada Gegantera de la Festa Major de Roses

Festa Major de Roses 2019
La plantada de la Festa Major de Roses 2019 es va celebrar a la Rambla Riera Ginjolers

Els gegants van ser els protagonistes, un any més, del dia gran de la Festa Major de Roses

I van començar a ser protagonistes des de bon matí, ja que a les 8 hores la Colla Gegantera de Roses, amb en Quimet, la Demetria, Norfeu, la banda de percussió i els grallers es van posar en marxa per passar pels carrers de la Vila amb l’objectiu de despertar a tota la població. Població que una gran part de ben segur va ser-hi fins les tantes de la matinada a les Barraques.

Uns gegants que no van parar, només ho van per anar a la Missa de la Festa Major, per al lliurament de la Dracma de Plata i, posteriorment, per dinar. Però un cop agafades renovades forces els gegants de Roses es van a reunir a les portes de la Ciutadella amb les 16 colles que, provinents d’arreu Catalunya, van voler participar a la XXV Trobada de Gegants de la Festa Major de Roses.

I els Gegants de Llers, els Particulars de Figueres, de Peralada, de Sarrià de Ter, de Vidreres, de Navata, d’Espolla, de Cassà de la Selva, de Viladamat, de Calonge, de Sant Pere de Torelló, de Castelló d’Empúries, de l’Escala, de Vilafant, de El Port de la Selva, de Figueres i els amfitrions Quimet i la Demetria van portar a terme una cercavila pels carrers de Roses per plantar-se a la Rambla Ginjolers, indret escollit enguany per fer la plantada de Gegants  en lloc de la plaça Catalunya, on s’havia fet els últims anys.

Aquesta XXV Trobada de Gegants de la Festa Major de Roses va viure un moment molt emotiu, tot just abans que cada colla gegantera rebés, com cada any, un petit obsequi de recordatori de la trobada. Un obsequi molt especial de part d’una nena molt especial que, desgraciadament, ja no està amb nosaltres com va explicar al gairebé miler de persones que hi havia a la Rambla Ginjolers, la Laia Pau, quan pujada a l’escenari va dir “alguns de vosaltres ens heu preguntat perquè els nostres gegants, en Quimet i la Demetria, porten un crespó negre en senyal de dol, i ho porten per la pèrdua de la nostra petita Núria, una companya de la Colla Gegantera que gaudia d’allò més amb el seu tambor tot fent ballar als nostres gegants, i també l’hi agradava molt la gralla i per això aquest any volia demanar una als Reis Mags, i aquestes gralles que us regalem avui, confeccionades pels membres de la nostra colla, són un petit homenatge a la Núria. Volem que les nostres gralles sempre la recordin i els companys i companyes de la colla gegantera la portarem sempre, a la Núria, als nostres cors. Va per tu Núria”.

Tot seguit es va sentir un fort i llarg aplaudiment a la Rambla Ginjolers en record i homenatge de la Núria Cid.

Tot seguit i un cop finalitzada la Trobada, els membres de l’Associació Balldemar de Roses van fer una exhibició de danses tradicionals mentre els gegants, grallers i percussionistes es dirigien a l’entrada de la Ciutadella per degustar un més que merescut sopar.

Valorar el canvi d’emplaçament de la plantada dels gegants per a pròximes edicions de la Trobada Gegantera

El president de la Colla Gegantera de Roses, Gabriel Palou, va valorar com a “totalment positiva aquesta 25ª Trobada Gegantera positivament”, com no podia ser d’una altra manera, perquè així va ser.

Els membres de la Colla Gegantera de Roses van decidir canviar enguany d’emplaçament de la plantada de la Trobada Gegantera de la Festa Major de Roses “perquè la plaça Catalunya se’ns havia quedat petita i enguany hem decidit provar a la Rambla Ginjolers”, va afirmar Palou.

Un Rambla que és, evidentment, més llarga, però més estreta, amb l’inconvenient que hi ha mobiliari urbà al mig, el qual, part d’ell, es va haver de retirar perquè sinó hauria estat impossible celebrar la plantada a la Rambla.

A més, en ser més estreta es va omplir dels membres de les colles geganteres, gairebé un miler per la qual cosa el públic no va poder gaudir d’una bona visió de l’espectacle geganter, per la qual cosa, el president dels gegants rosincs va afirmar, que “hem de valorar si ho continuem fent aquí, tot i que jo crec que és positiu, canviant l’escenari de lloc, o estudiar fer-ho en una altra ubicació”.

El regidor de Cultura i Festes, Èric Ibáñez, va coincidir amb el president de la Colla Gegantera de Roses en que “hem de valorar i estudiar si aquest canvi d’ubicació de l a plantada dels gegants ha estat la més adequada, perquè sí que és cert que hi havia molta gent, però no tinc clar que hi hagués molt de públic, i el que hi havia no sé si va poder veure el balls dels gegants, per tant, hem d’estudiar amb calma si fer la plantada a la Rambla és la millor opció o s’ha de buscar una altra ubicació per l’any vinent”.