Mes de paraules

1714: el català ahir, avui i sempre

La sala d’exposicions del Consell Comarcal acull fins al 31 de juliol la mostra ‘1714: el català ahir, avui i sempre’

Consell Comarcal de l'Alt EmpordàEl Servei Comarcal de Català de l’Alt Empordà, que forma part del Consorci per a la Normalització Lingüística, l’entitat que vetlla pel coneixement, l’ús i la divulgació de la llengua catalana en tots els àmbits, ha estat l’encarregada d’oferir aquesta exposició.

L’exposició té per objectiu mostrar les conseqüències per a la llengua catalana de la implantació de la monarquia absoluta borbònica i posa de manifest les prohibicions per a l’ús del català al llarg de gairebé 300 anys.

Inclou tres àmbits temàtics ben diferenciats:

  • El català ahir: La Guerra de Successió és el punt de partida i situa els visitants en el context històric de l’exposició. El decret de Nova Planta és la primera d’una sèrie continuada de prohibicions sobre l’ús de la llengua al llarg dels anys.
  • El català avui: Recull una mostra de la legislació al servei dels parlants i algunes xifres que posen de manifest la vitalitat de la llengua catalana avui.
  • El català demà: L’itinerari expositiu ens porta al futur de la llengua. Avui som on som gràcies a la tenacitat i a la fidelitat dels nostres avantpassats. I la millor manera de reconèixer-los l’esforç i la perseverança és respectant i fent respectar el patrimoni que ens caracteritza i que ens uneix, la llengua que transmetem de generació en generació i que oferim als nous ciutadans com a signe de cohesió, reconeixement i respecte; la llengua que ens permet viure i conviure.

Per tancar la mostra, en aquest darrer espai expositiu es proposen als visitants algunes petites accions per participar activament en el foment de l’ús social de la llengua catalana. ‘1714: El català ahir, avui i demà’ es podrà visitar a la sala d’exposicions del Consell Comarcal de l’Alt Empordà fins al 31 de juliol del 2014 i en l’horari d’obertura al públic de les oficines de la institució (de 9 a 17 hores, tots els dies laborables). Posteriorment, concretament durant l’agost, serà a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres.