Mes de paraules

2020, l’any més càlid a Espanya, a Europa i al món

5.802 usos temporals a les platges catalanes
Platja de Santa Margarida de Roses

Ha estat qualificat com l’any més càlid a Europa, 0,4 °C per sobre de l’anterior rècord de l’any 2019

L’Agència Estatal de Meteorologia, dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, acaba de publicar el balanç climàtic mensual corresponent al passat mes, indicant que 2020 ha estat l’any més càlid a Espanya des del començament de la sèrie en 1961, empatat amb 2017, amb una anomalia mitjana a l’Espanya peninsular de +1,0 °C. Aquesta informació es complementa amb la que el Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S) acaba de publicar recentment i en la qual defineix a 2020 com l’any més càlid a Europa, 0,4 °C per sobre dels valors de l’anterior rècord corresponents a 2019. Copernicus afegeix, a més, que 2020 ha estat també l’any més càlid en el món, un lloc que comparteix amb 2016.

La qualificació de l’any 2020 com el més càlid a Espanya es produeix després d’un desembre que ha estat en conjunt normal, amb una temperatura mitjana a l’Espanya peninsular de 6,8 °C, valor 0,2 °C per sobre de la mitjana d’aquest mes (període de referència: 1981-2010). S’ha tractat del vint-i-unè desembre més càlid des del començament de la sèrie en 1961 i del setè més càlid del segle XXI.

Les anomalies tèrmiques més destacades, pròximes a +1 °C, es van produir en àmplies zones de la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia, on desembre va ser càlid. Per contra, el mes va tenir un caràcter fred o fins i tot molt fred a les regions muntanyenques de tota la península i en zones de la meitat aquest de Castella la Manxa, amb anomalies tèrmiques pròximes a -1 °C.

Les temperatures màximes diàries es van situar en mitjana 0,1 °C per sota de les normals, mentre que les mínimes van quedar 0,5 °C per sobre de les normals, resultant una oscil·lació tèrmica diària 0,6 °C inferior a la normal del mes.

En relació a les efemèrides, en l’estació de Madrid-Getafe el dia 11 es va registrar la temperatura mínima diària més alta per a un mes de desembre amb 12,6 °C.