21 dels 73 alcaldables responen a un qüestionari de la plataforma Stop al Macro Parc Eòlic Marí

Parc eòlic offshore de Middelgrunden, situat davant la costa de Copenhagen / Foto: arxiu

El qüestionari es va enviar a tots els candidats i candidates dels 26 municipis gironins afectats pel parc eòlic marí

La plataforma Stop al Macro Parc Eòlic Marí va impulsar un qüestionari per saber el posicionament dels alcaldables i les alcaldables de les poblacions afectades pels mega projectes d’eòlica marina, i, per tant, la ciutadania voti en conseqüència.

A banda de preguntar als candidats si estaven a favor o en contra de la instal·lació, que es planteja a la zona coneguda com a LEBA1 en el Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM),  també es demanava si en el programa electoral es posicionarien en contra del macro projecte.

I dels 21 dels 73 alcaldables als que s’hi va enviar el qüestionari el van respondre manifestant ser contraris a la construcció d’un Macro parc eòlic marí en l’àmbit del Golf de Roses i la Badia de Pals, mentre que els 52 restants no van respondre a cap de les preguntes plantejades.

Pel que fa als candidats a l’alcaldia de Roses, sabem que no tots el van rebre aquest qüestionari, i dels que ho van rebre només tres el van respondre i dos van afirmar estar en contra, però, tal i com van definir-se al posicionament sobre el parc eòlic publicat per ViladeRoses aquest passat dimarts, 23 de maig, tots es van manifestar en contra de la implantació d’un projecte d’eòlica marina al Golf de Roses, menys dos.

Segons afirmen des de la plataforma Stop al Macro Parc Eòlic cap dels candidats d’ERC, PSC i en Comú Podem han volgut contestar el qüestionari. De fet, des dels partits no van voler facilitar els correus electrònics dels seus candidats a l’Associació Stop Macro parc eòlic marí .

Els candidats que sí que van respondre al qüestionari manifestant-se contraris a la infraestructura eòlica són: Jaume Mach, de la CUP a Castelló d’Empúries; Fernando Fernández de Ciutadans a Castelló d’Empúries; Dolors Barceló, de Junts x Catalunya a Castelló d’Empúries; Agustí Ayats, de SOM Empuriabrava i Castelló; Jordi Colomí, d’UPM a Torroella de Montgrí; Jordi Roura, d’OTE-Amunt a Torroella de Montgrí; Jordi Cordon, de Compromís am Torroella i l’Estartit; Francesc Puig, de Junts x Catalunya a Torroella de Montgrí; Genís Dalmau, de l’Est-Tots x l’Empordà;  Dolors Pons, de la CUP a Viladamat; Esteve Gironès de Junts per Saus, Camallera i Llampaies; Xavier Ballesta, de Gent de l’Escala; Jordi Roura, de Junts x Catalunya a l’Escala; Fèlix Llorens, de Gent del Poble de Roses; Sílvia Ripoll, de Junts x Roses;  Robert Sunyer, de la CUP a Viladesens; Maite Selva, de Junts per Catalunya a Begur; Sergi Brull, de Junts x Catalunya a Pals; Xavier Frigola, de Fem Ventalló-AM; Vanessa Olmos d’Amunt Ventalló; i Pia Serinyana, de FEM a Cadaqués.

Stop Macro parc eòlic marí manté que es tracta d’un projecte que marcarà el futur de l’Empordà i que, si tira endavant, provocarà greus afectacions a la biodiversitat d’una de les zones més fràgils de la Mediterrània des del punt de vista ecològic, i també en les activitats que s’hi desenvolupen. L’Associació i l’entitat IAEDEN-Salvem l’Empordà han presentat un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Suprem, que ja ha estat admès a tràmit, per aturar la macro instal.lació.

El qüestionari es va enviar a tots els candidats i candidates dels 26 municipis gironins afectats pel macro parc eòlic marí.  A banda de preguntar-los si estaven a favor o en contra de la instal·lació, que es planteja a la zona coneguda com a LEBA1 en el Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM),  també es demanava si en el programa electoral es posicionarien en contra del macro projecte. Aquí, la majoria dels alcaldables han respost afirmativament.

Pel que fa a la pregunta de si es comprometien a presentar, dins els primers sis mesos del mandat, una moció al Ple de l’Ajuntament demanant la paralització de qualsevol projecte fins a disposar dels resultats dels estudis científics que hores d’ara estan avaluant els impactes reals dels projectes, hi ha hagut unanimitat i tots els alcaldables que han respost ho han fet afirmativament.

D’altra banda, en el qüestionari es demanava si donarien suport a les accions promogudes per les entitats en oposició a l’aprovació i/o construcció del macro projecte, i aquí també totes les respostes, excepte una, han estat afirmatives.

Finalment, es demanava si el seu posicionament en contra es podria veure modificat en el cas que les empreses promotores ofereixin convenis econòmics al seu Ajuntament o avantatges en el preu de l’energia. I aquí tots els alcaldables han respost que no.

Les poblacions on cap dels alcaldables ha volgut contestar el qüestionari són: Sant Pere Pescador, l’Armentera, Vilopriu, Sant Jordi Desvalls, Cervià de Ter, Vilademuls, Bàscara, Torroella de Fluvià, Sant Miquel de Fluvià, Siurana d’Empordà, Garrigàs, Vilamalla, Palol de Revardit, Santa Llogaia d’Àlguema i Vilafant.

Exit mobile version