25 municipis debatran a Roses el futur turístic del seu territori

Primera jornada transfronterera per impulsar un projecte turístic comú i sostenible

trobada_transfrontereraEl sector turístic i comercial d’un total de 25 municipis de l’Alt Empordà (Consorci Terra de Pas) i de la Catalunya Nord (Comunitat de Municipis de l’Albera i Costa Vermella), està convocat el proper dijous, 14 de març, a la I Jornada de Cooperació Transfronterera que tindrà lloc al Teatre Municipal de Roses. L’objectiu de la trobada és crear un nou espai de col·laboració i treball per definir una estratègia de promoció turística comuna i sostenible, basada en la posada en valor del territorio.

Un espai geogràfic que acull tres parcs naturals i una gran reserva natural, clarament identificat pel seu paisatge, mediterraneïtat, cultura, tradicions i patrimoni. Aquesta realitat ha estat l’impuls perquè un total 25 municipis d’ambdós costats de la frontera, uneixin esforços i potencialitats per idear un discurs turístic comú, sostenible, original i diferenciador, a través d’un projecte de referència europeu.

Els objectius del projecte són promoure el desenvolupament econòmic i social dels municipis que l’integren, valoritzar l’àmbit territorial i les singularitats que li són pròpies, i desestacionalitzar el turisme. Conscients que per aconseguir-ho cal la implicació directa tant de les administracions públiques com dels agents econòmics privats, Terra de Pas ha programat una sèrie de jornades al llarg de l’any, encarregades de crear un espai d’anàlisi i treball comú que permeti avançar i donar forma a aquesta proposta.

La primera d’aquestes jornades tindrà lloc el proper dijous a Roses. La inscripció és gratuïta i està oberta a la participació de tot l’empresariat i professionals del sector turístic i del comerç (allotjament, serveis turístics, restauradors, establiments comercials, etc), dels 25 municipis que integren el projecte.

A les 9.30 h del proper dijous, Montse Mindan, primera tinent d’alcalde de Roses, Miquel Noguer, vicepresident de la Diputació de Girona i Joan Gaubi, director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, seran els encarregats d’obrir aquest nou espai comú i transfronterer de col·laboració. A continuació, es donarà pas a les presentacions sobre el programa de Cooperació Territorial Transfronterer (a càrrec de Xavier Farriols, Secretaria d’Afers Exteriors de la Generalitat), i sobre Evolució i tendències en matèria de turisme sostenible (Xavier Cazorla, director de projectes en territori i sostenibilitat d’Elements).

El doctor en Turisme, Dret i Empresa, Marc Grijalvo, presentarà el projecte de desenvolupament turístic sostenible en l’espai català transfronterer, al qual seguirà la presentació dels territoris de la mà de Francis Manent, vicepresident de la Communes Alberes-Costa Vermella, i de Josep Capellà, assessor en Turisme i Desenvolupament local.

Per últim, la darrera part de la jornada es destinarà a la realització de tallers participatius, que comptaran amb la intervenció del naturalista Jordi Sargatal (Taller sobre Potencialitats del Territori), l’empresari Miquel Gotanegra (Taller Teixit Empresarial) i la responsable de promoció Isabelle Anglès (Marques de qualitat dels productes locals).

Les inscripcions per participar en la jornada, totalment gratuïta, es poden fer a través de l’Oficina del Consorci Terra de Pas a Llançà (972 380 855, informacio@terradepas.cat).

Els municipis que participen en el projecte són:

Consorci Terra de Pas:

Comunitat de Municipis de l’Albera i Costa Vermella:

Cadaqués

Argelers de la Marenda

Colera

Banyuls de la Marenda

Garriguella

Cervera

Llançà

Cotlliure

Palau Saverdera

La Roca d’Albera

Pau

Montesquiu

Pedret i Marzà

Palau del Vidre

Portbou

Portvendres

Rabós

Sant Andreu de Sureda

Roses

Sant Genis de Fontanes

Selva de Mar

Sureda

Vilajuïga

Vilallonga dels Monts

Vilamaniscle