27 parelles lingüístiques de Roses prenen part a la nova edició del Voluntariat per la Llengua

Voluntariat per la Llengua
Foto de família de la presentació del Voluntariat per la Llengua i el llibre Els jocs retrobats

Ahir es va presentar al Teatre de Roses les parelles lingüístiques i el llibre Els jocs retrobats

Voluntariat per la Llengua
Foto de família de la presentació del Voluntariat per la Llengua i el llibre Els jocs retrobats

Els jocs retrobats, llibre de Xavier Cortadellas i Judit Pujadó, sobre jocs que es practicaven al carrer es va presentar ahir a la tarda en el Teatre Municipal de Roses en el marc de la inauguració de la nova edició del programa Voluntariat per la Llengua composat per Parelles Lingüístiques. Parelles composades per vilatans de Roses i nouvinguts a la Vila per practicar i millorar l’aprenentatge de la llengua catalana.

L’acte el va encetar el regidor de Cultura, Marc Danès, que va presentar el programa Voluntariat per la Llengua, així com als coordinadors del llibre, Xavier Cortadellas i Judit Pujadó.

Cortadellas va explicar que l’obra Els jocs retrobats conté un total de 33 cròniques, de les quals va donar una pinzellada, assenyalant que el llibre parla de prop de 200 jocs que, fins a mitjans del segle XX, es practicaven als carrers de Catalunya, i el qual s’ha pogut elaborar gràcies a la tasca de vuit escriptors que han recorregut tot el territori per parlar amb persones grans que han recordat la seva infantesa plena d’entreteniments i de diversions que els omplien d’alegria.

Acabada la reflexió sobre el llibre, es va projectar un vídeo sobre el Voluntariat per la Llengua, que va servir d’introducció a la presentació de les 27 parelles lingüístiques de l’edició d’enguany del Voluntariat per la Llengua.
A mida que cada parella lingüística s’anava constituint, se’ls feia entrega d’una carpeta amb informació diversa sobre el programa, entre la qual cal destacar les dades dels establiments col·laboradors que garanteixen que les parelles trobaran facilitats per expressar-se i ser ateses en català, així com les dades de les entitats col·laboradores que obren les activitats que organitzen habitualment a les parelles lingüístiques.

D’altra banda, cal destacar que les parelles també podran participar en les activitats complementàries que s’organitzen des de l’Oficina de Català de Roses, com a conferències, visites guiades, sortides de coneixement de l’entorn, clubs de lectura, entre d’altres activitats culturals també des del consistori rosinc.

L’acte de presentació de la nova edició del Voluntariat per la Llengua i del llibre Els jocs retrobats el va cloure l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, alcaldessa de Roses, l qual va valorar positivament aquest programa per l’aprenentatge del català, a la vegada que va agrair als participants la seva implicació per prendre-hi part.

Més de 550 parelles lingüístiques a Roses des del 2004

Des que es va iniciar el programa Voluntariat per la llengua a Roses, l’any 2004, s’han constituït 559 parelles lingüístiques, cosa que demostra la implicació de la població rosinca en el programa i la seva vitalitat.

Aquesta iniciativa, a més d’enriquir les persones que participen en el programa, pretén consolidar la idea que el català és, i ha de ser, llengua d’acollida, a més de fomentar la cohesió social.