3.500 exemplars de la Revista de Festa Major de Roses disponibles per a la ciutadania

L'alcaldessa Montse Mindan i el regidor Francesc Giner mostrant la Revista de la Festa Major de Roses

Una Revista de Festa Major que entre d’altres temàtiques, mostra un total de 14 imatges dels clubs, bars, sales de festes i locals d’oci que hi havia abans en el mateix casc antic de Roses, ubicació impensable avui dia

Revista de la Festa Major de Roses
L’alcaldessa Montse Mindan i el regidor Francesc Giner mostrant la Revista de la Festa Major de Roses

Aquest matí l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i el regidor de Festes, Francesc Giner, han presentat la revista que l’Ajuntament de Roses edita cada any amb motiu de la celebració de la Festa Major de la població. A més del programa d’actes, la publicació inclou diversos articles d’interès sobre actualitat i fets històrics del municipi.

Una revista que ja esdevé “en un clàssic que molta gent guarda com a mena de record, i través de la qual arribem a moltes persones que d’altra manera, potser, amb altres mitjans no arribaríem, i en la que edició d’enguany expliquen la incorporació de les dues càtedres de la Universitat de Girona , ‘Oceans i Salut Humana’ i ‘Arqueologia i Patrimoni Arqueològic”, ha afirmat Montse Mindan.
Concretament, les dues càtedres són presentades pels seus directors. D’una banda, el biòleg marí i professor de la UdG, Josep Lloret, parla dels objectius de la càtedra i de l’estreta relació entre conservació dels ecosistemes marins, la promoció de la salut i la prevenció i el tractament de determinades malalties.
I per la seva part, Josep Burch i Lluís Palahí, directors de la càtedra sobre arqueologia i patrimoni, parlen de la creació de la càtedra per part de l’Ajuntament de Roses i la UdG per impulsar la recerca i potenciar el seu coneixement i divulgació a nivell nacional i internacional, així com de les diferents accions que es duran a terme en el marc d’aquesta formació anualment.

Com és costum, a la Revista de la Festa Major sempre hi ha unes pàgines reservades a fotos pretèrites de Roses, que en aquesta ocasió, “com poble turístic que som hem volgut ensenyar la vida que hi havia en ple casc antic, on tot estava ple de clubs, bars i locals d’oci, una situació impensable avui dia, com era el Pani Club, el Granny’s o la SUF, entre d’altres”, ha explicat Francesc Giner.

En total, són 14 imatges que a banda dels locals esmentats pel regidor es poden veure instantànies dels establiments emblemàtics de la Via entre les dècades dels 50-80 com eren la Sala de festes El Cid, el Mas d’en Bech, Gramy’s, la discoteca Picasso o el Dancing Bahía, el Golden Egg, El Jardín, l’Hort d’en Minguets i el Bar La Palmera.

El primer article, però, que apareix en l’edició d’enguany de la Revista de la Festa Major fa referència a la figura de Pepeta Gelabert Berta, veïna de Roses que va viure entre 1912 i 1983, la trajectòria de la qual serveix com exemple d’història vital que es pot resseguir en multituds de persones que varen viure i patir les conseqüències de la Guerra Civil. Un article del qual els arxivers municipals, Jep Barris i Pol Messeguer, hi són els autors.

Les presentacions de l’alcaldessa i del regidor de Festes, els poemes guanyadors dels Jocs Florals de Roses 2018, escrits per M. Rosa Dachs, Toni Funes i Pilar Vidal, juntament amb l’apartat dedicat al programa de la Festa Major, que tindrà lloc entre el 10 i el 15 d’agost, completen els continguts de la publicació.

En total, s’han editat 3500 revistes, que a partir d’avui estan disponibles a l’Ajuntament, a l’Oficina de Turisme i a la Biblioteca Municipal, mentre que a partir de la setmana que ve es distribuirà per equipaments i establiments habituals del municipi.

La Revista de Festa Major ha esdevingut amb el pas dels anys una autèntica tradició rosinca, la publicació de la qual desperta molt interès entre els veïns i veïnes de la vila. A través de les seves pàgines, es descobreixen fets històrics, anècdotes, tradicions i personatges relacionats amb la població.

Podeu consultar la Revista de Festa Major en el document adjunt.

Exit mobile version