3 mesos de presó… I Roses vol que es faci justícia d’una vegada per totes

Llibertat Jordis
Roses es va tornar a concentrar per demanar la llibertat dels empresonats polítics

3 mesos, 90 dies, es van complir ahir que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez, estan tancats a la presó de Soto del Real

Llibertat Jordis
Roses es va tornar a concentrar per demanar la llibertat dels empresonats polítics

El 16 d’octubre de 2017 Jordi Sánchez i Jordi Cuixart van passar la primera nit a la presó de Soto del Real per ‘obra i gràcia’ de la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, que els va acusar de sedició arran de les manifestacions del 20 de setembre durant els escorcolls de la Guàrdia Civil.

I 3 mesos després, els vilatans de Roses es van tornar a concentrar ahir al vespre davant l’Ajuntament, convocats per Òmnium Cultural i l’ANC, per demanar la seva llibertat.
Llibertat que van demanar també pel vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras i el conseller d’Interior, Joaquim Forn, tancats a la presó d’Estremera.

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, acompanyada per diversos regidors, tant de l’equip de govern com d’ERC, va llegir un manifest, consensuat per les entitats independentistes, per exigir la llibertat als empresonats, i que es faci, d’una vegada per totes, justícia.

Els concentrats, després de la lectura van cantar l’himne de Catalunya primer per tot seguit interpretar la cançó ‘Contra la por’ de Raimon.

L’acte va finalitzar amb crits de Llibertat! Llibertat! Llibertat!…

MANIFEST DELS 3 MESOS

90 dies. O el que és el mateix: 3 mesos. És el temps que porten Jordi Cuixart i Jordi Sànchez privats de llibertat. El president d’Òmnium Cultural i el fins ara president de l’Assemblea Nacional Catalana fa més de 90 dies que viuen entre reixes per les seves idees polítiques: per defensar el dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya. El mateix per al vicepresident Oriol Junqueras i el conseller d’Interior Joaquim Forn: 75 dies tancats a la presó d’Estremera per tirar endavant el mandat del poble de Catalunya.

El dret a manifestació és un dret bàsic en qualsevol democràcia. L’Estat actua com una dictadura: ens jutgen i ens priven de llibertat per manifestar-nos pacíficament. No ens cansarem de dir-ho. Les entitats NO hem comès cap delicte. Jordi Sánchez no ha comès cap delicte. Jordi Cuixart no ha comès cap delicte. Empresonant els dos Jordis ens han empresonat a tots.

Han passat tres mesos des d’aquell 16 d’octubre quan, passades les 9 del vespre, l’Audiència Nacional decidia enviar a la presó de Soto del Real Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. Les cassolades van ressonar arreu de Catalunya, el país es va omplir d’espelmes amb l’esperança que aquest malson acabaria, el carrer Marina es va desbordar de persones que exigien la fi dels empresonaments dels Jordis i del govern… i en tot aquest temps al govern espanyol ni tan sols li han pujat els colors.

Hem vist com juristes, advocats, organismes internacionals han posat el crit al cel per aquesta ordre de presó preventiva. Escandalosa, alarmant, cop a l’estat de dret… són només algunes de les moltes qualificacions que veus més que autoritzades han etzibat a la injusta situació de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, així com Oriol Junqueras i Joaquim Forn que no oblidem: porten 75 dies tancats a Estremera.

Ara mateix a l’Estat espanyol s’estan vulnerant drets bàsics i fonamentals, no estan garantits alguns drets i llibertats.

La injusta situació dels presos polítics ens demostra que s’estan vulnerant el dret d’expressió, d’opinió, de manifestació, d’associació i participació. Als presos se’ls restringeix el dret a participar de l’activitat política. Han estat empresonats per ordre d’un tribunal que no era competent per fer-ho: l’Audiència Nacional. No s’han respectat els principis d’imparcialitat ni d’independència judicial. S’ha vulnerat el dret a la presumpció d’innocència, no se’ls ha garantit el dret a preparar la seva defensa.

Jordis: Sou l’exemple viu la lluita pacífica d’un poble per a una societat més lliure. Ens volien aïllar i estem més units que mai. L’esperança és més forta que la tristor, la voluntat d’una Catalunya millor i unida és més forta que el rencor.

I no oblidem: són a la presó sense haver estat jutjats. No hi ha escletxa per al dubte: tots 4 estan retinguts per l’Estat per raons polítiques. No defallirem, seguirem alçant la veu per denunciar tants cops com calgui aquesta injustícia majúscula. Avui, una vegada més,  exigim la llibertat immediata de Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras i Joaquim Forn. Exigim justícia!