3 tones de residus de grans dimensions es treuen del fons marí de Roses

3 tones de residus marins a Roses
Els residus van ser traslladats del port de Roses a un CTR (Centre de Tractament de Residus)

Residus trets de la platja de Canyelles Petites per l’entitat Submón dins el projecte Libera amb el suport de SEO/BirdLife i en aliança amb Ecoembes

L’entitat Submón, dedicada a la divulgació, estudi i conservació de l’entorn natural, està portant a terme durant aquest mes de maig una campanya de retirada de residus de grans dimensions la Badia de Roses.

Aquesta retirada de deixalles del fons marí s’engloba dins el Projecte Libera amb el suport de SEO/BirdLife i en aliança amb Ecoembes, el qual té com a principal objectiu alliberar els espais naturals de residus, i en aquesta ocasió de residus de grans dimensions que afecten la posidònia, una planta protegida i molt important pel seu paper ecològic fonamental en el medi marí, ja que és generadora d’hàbitats dels quals depenen una gran quantitat d’espècies marines.

I a les 14 hores d’ahir, bussejadors professionals de Submón van traslladar al port de Roses al voltant de “3 tones residus, entre d’ells 30 blocs de formigó i tubs de pvc que hem recollit a la zona de l’Almadrava, concretament a la zona de banyistes de la platja de Canyelles Petites, a una fondària d’uns 6 metres ”, va desvetllar el responsable de projectes de Submón i llicenciat en Ciéncies Biològiques, Jordi Sánchez.

Aquesta iniciativa de retirada de residus la porta terme Submón per tot el litoral espanyol, “i aquí a Roses teníem coneixement, després de fer unes immersions de prospecció l’any passat, que hi havia residus que afectaven a la posidònia i després de parlar amb l’Ajuntament hem procedit a la retirada d’aquests residus” va explicar Sánchez, per especificar que són “residus antics, d’abans que hi hagués la gestió del camp de boies, i el que fem és baixar per valorar si l’extracció del residu farà malbé o no la posidònia. Si és així, el residu es queda allà perquè i si no, el retirem per a que l a posidònia faci el seu creixement normal”.  

A banda d’aquesta actuació a Roses, Submón també te previst també netejar el dons marí del litoral de Llançà, sempre i quan l’extracció del residus sigui beneficiosa per les prades de fanerògames marines.

També està previst realitzar accions de divulgació i conscienciació en totes dues localitats sobre la importància que tenen les fanerògames marines, amb l’objectiu de prevenir l’acumulació d’aquest tipus de residus en el futur (més relacionats amb el fondeig d’embarcacions i amb certes activitats marítimes)

Perquè són importants les fanerògames marines?

Segons un article d’Andreu Dalmau, Ambientòleg i Màster en “Ciències de la mar: oceanografia i gestió del medi marí”, a la web de Submón, les fanerògames marines són importants per l’hàbitat marí i el per què és important conscienciar a la societat sobre elles ho resumeix en 3 punts:

1- Són espècies formadores d’hàbitat, és a dir, en la seva pròpia estructura de prada viuen una gran quantitat d’organismes marins, sent sobretot important per al desenvolupament dels juvenils de moltes espècies, que troben refugi entre les seves fulles.

2- Són grans productores d’oxigen, del qual depenem per a poder viure.

3- Representen un element clau per a mitigar els efectes del canvi climàtic, ja que capturen grans quantitats de CO₂ i ho enterren en el sediment. També frenen el hidrodinamisme, protegint el litoral dels efectes dels temporals.