4.000 persones desfilaran al Carnaval de Roses

L'alcalde Carles Pàramo el regidor de Festes Juan M. Fernández, Ferdy

Tot i mantenir-se fidel a l’essència i activitats tradicionals del carnaval rosinc, que enguany se celebra del 7 a l’11 de febrer, l’Àrea de Carnaval i Festes del consistori segueix donant impuls a les millores incorporades l’any passat, tals com l’ampliació del programa de dijous gras o la millora en l’accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda. Enguany, les novetats recauen també en els canvis produïts en l’assignació de l’ordre de sortida de les colles durant les passades, així com en el reforç de diferents mesures de seguretat

L'alcalde Carles Pàramo el regidor de Festes Juan M. Fernández, Ferdy
L’alcalde Carles Pàramo el regidor de Festes Juan M. Fernández, Ferdy

L’èxit de la fórmula i estructura del Carnaval de Roses és un fet constatat, tal i com demostren l’espectacular nombre de colles participants amb què compta en cada edició i el multitudinari públic que es desplaça fins a Roses per gaudir de l’espectacle de les seves passades.

Tot i així, el consistori incorpora en cada nova edició millores per mantenir el nivell de satisfacció i el posicionament del Carnaval de Roses. Enguany, aquestes novetats recauen en l’apartat destinat a la seguretat, gràcies a l’ampliació de la vigilància contractada a l’àrea del Port Pesquer (espai on es concentren les diferents colles i carrosses un cop finalitzades les passades), així com les millores en seguretat realitzades al tancament de la plaça Frederic Rahola, instal·lació que ha passat de tenir cinc sortides d’evacuació a disposar-ne de nou.

Tot i aquestes millores, el consistori ha aconseguit mantenir -i inclús rebaixar-, el pressupost que destina a l’organització d’aquesta festa. Concretament, el total d’activitats, actuacions i serveis necessaris per a la seva celebració, ascendirà enguany a un pressupost total de 127.000 € (1.500 € menys que el de l’edició 2012, i 9.000 € menys respecte a 2011). D’altra banda, l’Ajuntament manté la gratuïtat dels diferents actes organitzats per afavorir la màxima participació, a excepció de l’arrossada popular que, no obstant, també resulta bonificada.

L’ampliació del programa 2011 es manté

La incorporació al programa de la Festa de Dijous Gras iniciada l’any passat i organitzada per l’entitat Joventut Rosinka, es manté enguany a la SUF als volts de la 1 de la nit, immediatament a continuació de la festa de presentació del Carnaval. El Rei Carnestoltes arribarà a les 21.30 h a la plaça Catalunya, des d’on una cercavila, en aquesta ocasió amenitzada per la banda de percussió de l’associació local OCIART, l’acompanyarà fins a la plaça Frederic Rahola. Un cop allà tindrà lloc la lectura del pregó a càrrec de Quim Masferrer, seguida de l’actuació de la formació Els Buhos.

Les discomòbils del Pavelló d’Esports, dirigides al públic juvenil, mantenen també l’ampliació de l’any passat, celebrant-se així un total de tres sessions nocturnes (divendres, dissabte i diumenge), i una infantil dissabte a la tarda, en aquest cas a la Frederic Rahola.

L’ordre de sortida a les passades, decidit per sorteig

Un cop tancades les inscripcions per participar en les passades d’enguany, el resultat és un total de 75 colles participants, les quals suposaran un total de 4.000 persones disfressades desfilant. L’ordre de sortida de les diferents colles, s’ha decidit enguany amb el sorteig celebrat al Teatre Municipal el passat dimarts. D’aquesta manera, el Departament de Carnaval i Festes ha volgut facilitar el procés i estalviar les llargues hores de cua que havien de fer les colles per aconseguir un bon número de sortida.

Les passades es mantenen en els seus horaris habituals: divendres a les 21.30 h, dissabte a les 16 h (infantil) i diumenge a les 12 h (passada de petits i grans), amb els corresponents balls a l’envelat de la plaça Frederic Rahola a continuació de les mateixes.

Accessible a tots els públics

Tal i com es va fer l’any passat, la instal·lació d’una plataforma alçada a la plaça Catalunya, degudament senyalitzada i habilitada amb una rampa d’accés, facilitarà una òptima visibilitat a les persones amb mobilitat reduïda. El consistori vol garantir d’aquesta manera que tothom pugui gaudir de la festa en les millors condicions.

Un Carnaval històric que manté vives les tradicions

Una altra de les característiques del Carnaval de Roses és el manteniment d’actes que gaudeixen d’una llarga tradició. És el cas de les Matinades de Carnestoltes a càrrec de la Companyia de la Ciutadella (miquelets i canoners), la celebració de l’Arribada del Rei Carnestoltes amb el traspàs de poders (la clau i l’euro) que l’alcalde fa al rei dels poca-soltes, o la lectura del Testament.

Roses és de les poques poblacions que manté encara viva la celebració del sepeli de Sa Majestat el Rei Carnestoltes, el seu enterrament, la posterior purificació pel foc i la lectura del testament, durant la qual la societat rosinca passa revista a tot allò succeït durant l’any, en clau d’humor i sàtira.

Una altra tradició, aquesta en l’apartat gastronòmic, arriba la darrera jornada quan els carnavalers de Roses s’apleguen per fer el darrer àpat conjunt: una multitudinària arrosada que congrega prop de 3.000 persones. El preu de l’arrossada, bonificat per l’Ajuntament, es manté en 3 euros per als membres de les colles de Carnaval i casals d’avis del municipi (venda anticipada), i en 5 € per al públic general (en aquest cas es poden comprar els tiquets el mateix dia).

Exposició paral·lela

El Carnaval estarà també molt present durant tot el mes de febrer en un altre dels espais emblemàtics de Roses. La Sala d’Exposicions de la Ciutadella, acull des del 28 de gener fins al 3 de març la mostra fotogràfica “Fotocarnaval”, on es recullen una selecció d’imatges de les darreres edicions del carnaval rosinc, disfresses, cartells, etc.

Vialitat: restriccions

Amb motiu de les cercaviles que tindran lloc a Roses durant el Carnaval, l’avinguda de Rhode i tots els seus accessos es tancaran els dies i les hores següents:

  • Divendres 8 de febrer, des de les 18 h
  • Dissabte 9 de febrer, des de les 12 h
  • Diumenge 10 de febrer, des de les 8 h
  • Dilluns 11 de febrer, des de les 12 h

Els carrers afectats pel tancament i aquells en què es prohibirà temporalment l’estacionament, seran senyalitzats amb prou antelació.

La parada de taxis de la pl. Catalunya es traslladarà al pg. de les Muralles, davant del Jutjat de Pau.

L’Àrea de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Roses fa una crida a la població per demostrar més que mai el grau de civisme de la ciutadania de Roses, i aconseguir que el gran esforç col·lectiu que significa el Carnaval no es vegi deslluït. Per això, es prega a tothom que es respectin escrupolosament les mesures extraordinàries de trànsit i les indicacions de la Policia Local.