El Servei d’Orientació de Drogues, creat pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà, compleix el seu primer any d’activitat
Fa un any que es va posar en marxa el Servei d’Orientació sobre Drogues (SOD) en el marc de les activitats del Pla Comarcal de Prevenció Drogodependències, una iniciativa del Consell Comarcal de l’Alt Empordà que dóna una resposta preventiva conjunta als problemes relacionats amb el consum o l’abús de l’alcohol i les altres drogues.
El servei va ser creat per donar resposta a les demandes de famílies, de professionals (de l’educació, serveis socials i sanitat), i de la pròpia experiència dels serveis de l’àrea de Benestar del Consell en les activitats preventives comunitàries. Tot plegat va evidenciar la necessitat d’oferir un servei d’assessorament i orientació sobre drogodependències.
Des de l’inici del SOD, han estat ateses un total de 40 persones que han rebut assessorament professional en tots els casos. El seu perfil ha estat variat i ha anat des joves i adults fins a mares i pares i diferents professionals preocupats pel consum de drogues per part dels seus familiars, dels seus alumnes o d’elles mateixes.
Aquest és un servei confidencial i gratuït per a qualsevol persona (especialment per als joves) que necessiti atenció personalitzada per l’assessorament en prevenció i intervenció en drogues i conductes de risc associades així com informació relacionada amb el consum de tabac, l’alcohol, el cànnabis i altres substàncies, a banda de donar a conèixer els recursos disponibles en drogodependències a l’Alt Empordà.
Els professionals que hi treballen desenvolupen diferents tasques:
-Informar i orientar a adolescents i joves en relació a les drogues, els seus efectes, riscos i conseqüències.
-Informar i orientar a pares, mares i professionals en temes de prevenció de drogodependències.
-Informar sobre els recursos comarcals existents i sobre programes i projectes entorn a la prevenció de les drogodependències.
-Valorar la derivació a altres recursos o professionals.
-Recollir les tendències de consum i necessitats de les famílies i professionals per tal de adequar les intervencions a la realitat comarcal.
El servei es presta a l’Àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, al carrer Nou, 48 de Figueres, cada dimarts de 16:00 h a 19:00 h. Per accedir-hi cal demanar hora per telèfon (972.677.050) o bé per correu electrònic (sod@altemporda.cat).