Cinema a la Fresca

5.490.046 catalans i catalanes estan cridats a les urnes aquest diumenge 28 de maig

D’aquests més de 5 milions de catalans i catalanes que podran votar diumenge, un total de 80.189 persones han sol·licitat fer-ho per correu

Tot preparat per dur a terme el dispositiu elaborat per la Delegació del Govern a Catalunya per a les eleccions locals del pròxim diumenge 28 de maig, on 5.490.046 catalans i catalanes estan cridats a les urnes.

Els votants hauran de triar als 947 alcaldes i alcaldesses i als 9.139 regidors dels pobles i ciutats de Catalunya. A la província de Barcelona, podran votar 4.068.343 electors, a Tarragona 583.321, a Girona 535.257 i 303.125 a Lleida.

I d’aquests més de 5 milions de catalans i catalanes amb dret a vot, 66.176  han sol·licitat de manera presencial fer-ho per correu, mentre que 14.013 han demanat la sol·licitud de manera telemàtica.

Per a aquestes eleccions municipals s’ha habilitat 2.730 col·legis electorals de tota Catalunya. Per províncies, la distribució és de 1.638 col·legis i 6.472 taules a Barcelona; 269 col·legis i 1.039 taules a Tarragona; 384 col·legis i 860 taules a Girona; i 339 col·legis i 575 taules a Lleida.

Coordinació entre administracions

La coordinació entre les diferents administracions involucrades en el procés és imprescindible per a garantir l’exercici del dret fonamental de sufragi dels ciutadans i les ciutadanes. En aquest sentit, ha treballat conjuntament el Govern d’Espanya, la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments dels diferents municipis catalans.

Les subdelegacions del Govern coordinaran a nivell provincial les diferents fases del procés electoral, així com les relacions amb els diferents actors implicats. En l’àmbit estatal, les subdelegacions coordinen les relacions amb el Ministeri de l’Interior, la Delegació Provincial de l’Oficina del Cens Electoral i Correus. Fora de l’àmbit estatal, seran els interlocutors de les juntes electorals de zona o provincials i els ajuntaments.

La relació amb els ajuntaments s’ha dut a terme mitjançant la selecció dels responsables del procés electoral, el subministrament del material, així com en la creació i manteniment d’un espai col·laboratiu on constaran les diferents comunicacions remeses als propis ajuntaments i la documentació necessària per a nomenar els representants de l’administració.

Representants de l’administració

Es comptarà amb la participació de representants i transmissors d’informació que garantiran l’exemplaritat de la jornada. Els representants tindran com a principal funció col·laborar amb els ciutadans triats per sorteig per a la composició de les meses electorals, així com la de facilitar als transmissors les dades de constitució des de les 8 hores, els avanços de participació a les 14 i a les 18 i, a partir de les 20 hores, les dades de l’escrutini. A Barcelona, hi haurà un total de 3.798 representants, 529 a Tarragona, 478 a Girona, i 417 a Lleida.

Per a garantir el correcte desenvolupament de la jornada electoral es constituirà, de manera específica, en les diferents subdelegacions, per a aquestes eleccions municipals, una unitat l’activitat bàsica de la qual és la de dur a terme un seguiment informàtic de tota la jornada electoral, denominada Punt de Control Perifèric.

Logística

Previ a l’inici del procés electoral s’han determinat les necessitats específiques de material que es va poder conèixer per l’elaboració del cens sobre la base del material del qual ja es disposava. S’han distribuït a nivell autonòmic 827 urnes, 417 cabines, 304 senyalitzadors de taula i 175 senyalitzadors de col·legis, que juntament amb el material del qual ja disposen els ens municipals i el propi magatzem de la delegació del Govern d’anteriors processos electorals, configuren el total del material necessari per a aquests comicis.

Dispositiu electoral

El dispositiu electoral compta amb prop de 10.000 treballadors i treballadores de les diferents administracions públiques, principalment de l’Administració General de l’Estat i dels diferents ens municipals, i amb la mobilització de 8.025 agents: 1.100 del Cos Nacional de Polícia, 1.160 de la Guàrdia Civil, 3.891 del Cos de Mossos d’Esquadra i 2.974 policies locals. La Policia Nacional i la Guàrdia Civil s’encarregarà del desplegament de l’operatiu antiterrorista i de la protecció de les infraestructures critiques de l’estat per a assegurar el normal desenvolupament de la jornada electoral.

Jornada electoral

La votació començarà a les 9 hores, encara que els locals estaran oberts abans per a constituir les meses electorals i verificar que no hi ha problemes amb el material electoral (urnes, cabines, suportis senyalitzadors, sobres, paperetes, impresos que acrediten a interventors i apoderats, etc.). La votació acabarà a les 20 hores.

Fa ja diverses setmanes que el procés electoral es va posar en marxa i, des de llavors, la Delegació del Govern a Catalunya capitaneja tot el procés i vela pel correcte funcionament del dispositiu, en col·laboració amb el Ministeri de l’Interior i altres organismes de l’Estat, com l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i la Societat Estatal Correus i Telègrafs.