Mes de paraules

51 nens i nenes participen en la 3ª edició del programa FutbolNet a Roses

Futbol Net a Roses
Els nens i nenes de Futbol Net amb representants de l'Ajuntament de Roses i la Fundació Barça

Des del mes d’octubre del 2018, 51 infants i joves d’entre 10 i 18 anys de Roses participen en dues sessions setmanals al camp de futbol Vinyassa en aquest programa FutbolNet de la Fundació Barça

Futbol Net a Roses
Els nens i nenes de Futbol Net amb representants de l’Ajuntament de Roses i la Fundació Barça

A Roses, el projecte té l’objectiu de crear un espai on nois i noies puguin desenvolupar, tant individualment com socialment, valors necessaris per a la pràctica esportiva i per al dia a dia. Especialment es busca reforçar la comprensió del respecte davant qualsevol company, activitat, opinió, pensaments o imatge.

Aprofitant la celebració d’una sessió de FutbolNet, es va portar a terme ahir una visita institucional al camp de futbol de La Vinyassa, on s’està desenvolupant el programa FutbolNet, que va anar a càrrec d’Enric Roca, membre del Patronat de la Fundació Barça, juntament amb l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el regidor de Benestar Social, Marc Danés, el president de la Junta Gestora de la Federació de Penyes, David Falgàs i president de la Penya Blaugrana de Roses, David Saenz, per tal de conèixer com s’està treballant a la Vila.

Mindan va destacar respecte al treball d’inclusió social que es porta a terme mitjançant la metodologia de FutbolNet que “el millor objectiu que poden tenir aquests 51 nens i nenes és treballar els valors a través de l’esport, per la qual cosa estem molt satisfets de la confiança que es fa la Fundació del Barça, i només cal esperar que aquest projecte pugui continuar aquí a Roses”.

Per la seva banda, Roca va manifestarque “per part de la Fundació estem encantats d’intentar arribar a tots els nens i nenes de tota Catalunya, i actualment, després de 6 anys, estem arribant a la vora de 200 municipis on es desenvolupa FutbolNet”.

Cal destacar que el cost d’aquest programa de FutbolNet se’n fa càrrec el 50% la Fundació Barça, el 25% la Diputació de Girona i el 25%  l’Ajuntament de Roses, és a dir, “que destinem 5.000 euros a la formació en valors dels joves, per tant són uns diners molt ben invertits”, ha assenyalat Montse Mindan.

La metodologia ‘FutbolNet’ a Catalunya

FutbolNet és una metodologia d’intervenció social que utilitza el futbol i l’activitat física com a eines de reflexió i agents de canvi per millorar la vida dels infants i joves i fomentar la inclusió d’aquells que es troben en contextos vulnerables. Avui en dia els infants i joves, i, especialment, els que estan en risc d’exclusió social, no poden exercir, de forma plena i en igualtat de condicions, el seu dret a participar en l’esport. Això es tradueix en una reducció d’oportunitats i, per tant, afecta el seu desenvolupament i la seva educació.

Des de la Fundació Barça es fa servir l’esport com una eina de promoció de la inclusió, que associa l’esport a una educació integral i al canvi social i d’actituds, basat en la igualtat i la democràcia, en què la diversitat és un valor que cohesiona el grup i ofereix més possibilitats d’aprenentatge i participació. Amb les sessions de la metodologia FutbolNet a Catalunya es busca contribuir a la igualtat d’oportunitats d’infants i joves a partir de tres fites: fomentar la creació de vincles, facilitar l’adquisició i desenvolupament de competències i habilitats socioemocionals i reduir factors de risc i desprotecció dels infants i joves.

Les dades del projecte

  • Des de l’any 2012 fins al 2018, 109.500 joves de 68 municipis s’han beneficiat del programa d’inclusió social mitjançant la metodologia FutbolNet.

  • La temporada 2017/18 el programa es va implementar en més de 20 municipis i va tenir un total de 8.744 beneficiaris, 2.305 més respecte a l’any anterior.

  • El 92% dels participants van afirmar que havien après valors relacionats amb l’esport. Els més recordats són el respecte i el treball en equip.

  • El 100% dels tècnics que han format part del projecte volen continuar. La nota mitjana rebuda pels educadors és de 8,7 sobre 10.

  • 9 de cada 10 mediadors tornen a estudiar després de participar a FutbolNet.

  • El 97,1% dels participants del programa d’inclusió social amb metodologia FutbolNet tornarien a participar, el 66% queden molt satisfets i més d’un 25% satisfets.