Mes de paraules

60 anys del mític restaurant Cala Jòncols de Roses rememorats en fotografies inèdites

Cala Jóncols
Imatge dels primers anys de l’hotel Cala Jóncols

L’Hotel restaurant Cala Jóncols de Roses, que reobre avui les seves portes, publicarà els seus 60 anys d’història amb fotos inèdites

Cala Jóncols
Imatge dels primers anys de l’hotel Cala Jóncols

L’hotel restaurant Cala Jóncols de Roses celebra aquest any el seu seixantè aniversari i tots els actes que durà a terme aquesta temporada giraran al voltant d’aquesta celebració. Per commemorar les sis dècades d’aquest establiment, situat en un dels llocs més emblemàtics de la costa brava, s’ha previst un ambiciós programa d’actes, activitats i manifestacions artístiques i culturals amb l’objectiu de retre homenatge a totes les persones que han fet possible que Cala Jóncols celebri aquest aniversari. Un altre de les finalitats és difondre els elements que conformen la destinació de Roses i promoure l’excel·lència turística. Una de les accions més destacades serà l’edició d’un llibre que reculli la història de l’establiment des dels seus inicis, l’any 1955, fins l’actualitat, les anècdotes de la cala i fotos antigues i inèdites de la zona.

I és que la situació aïllada de la cala sempre ha atret a personatges il·lustres; un d’ells va ser Salvador Dalí. Entre les moltes anècdotes que expliquen els propietaris de l’hotel hi ha la de que el pintor anava sovint a la cala i que una vegada va ensenyar a la seva mare, que s’encarregava de la cuina, a fer carbassó i pastanaga a la planxa. Un Dalí enamorat de la zona fins al punt que l’any 1920 va pintar el quadre“ Cala Jóncols”.

Situat a l’última platja de Roses a tocar el terme municipal de Cadaqués, en ple parc Natural del Cap de Creus, l’establiment va obrir les portes al 1955. L’hotel el van construir uns italians. Pepe Gómez i Rosario Fernández, els pares dels actuals propietaris, Juanma i Michael Gómez, van arribar a la cala des d’Andalusia per treballar-hi . Al 1975, els socis italians es van separar i es va tancar l’hotel. Un any més tard, la família Gómez-Fernández , que el regenta actualment ,va tornar a obrir l’establiment.

L’hotel, que demà reobre per iniciar una nova temporada, es va aixecar al costat d’un antic refugi de pescadors que encara es conserva a la zona; els primers anys obria els tres mesos de l’estiu i ara ho fa set mesos l’any, del 27 de març a l’1 de novembre; ocupa uns 30 mil metres quadrats i disposa de 34 habitacions.

Com que els primers anys no era fàcil accedir a la cala (actualment hi ha mitja hora de trajecte en cotxe a Roses i el camí està sense asfaltar), els propietaris tenien hort, criaven conills, gallines i porcs, anaven a pescar i recollien olives de les oliveres de la cala per fer oli. Una manera de fer autosuficient que encara perdura. Aquesta temporada produiran també la mel dels ruscos de la cala.

Amb el temps l’empresa familiar s’ha anat ampliant amb l’obertura d’un centre de busseig i un servei de taxi-vaixell.

La voluntat dels propietaris és continuar amb la línia que han dut a terme fins ara, d’establiment sostenible, autosuficient , responsable amb l’entorn mantenint l’excel·lència que el caracteritza. I seguir oferint productes innovadors i singulars com el vi i el cava amb criança submarina. L’establiment va començar l’any 2009 a envellir vi sota el fons marí de la cala per oferir-lo als seus clients, en una experiència pionera que es va dur a terme juntament amb el celler Espelt. I l’estiu passat , en una experiència també pionera, va finalitzar amb èxit el primer procés de cava subaquàtic que va dur a terme junt amb el celler Oliveda de Capmany.

De cares a aquesta temporada els responsable de l’hotel han estat fent importants millores tant en la part interior com en la part exterior de l’establiment per adaptar-lo a la demanda dels clients, però sempre respectant l’entorn. En concret, s’han fet millores a la cuina; s’ha ampliat la zona de la piscina i s’han fet reformes a tota l’àrea de jardineria. Els seients del restaurant exterior s’han fet amb troncs que el mar ha arrossegat fins la cala i xarxes dels pescadors, un disseny que s’ha fet amb la col·laboració dels pescadors de Roses i l’artista resident a l’Empordà, Joan Comella.

Pel que fa a la cuina de Cala Jóncols aquesta temporada s’ha previst incorporar plats innovadors però sense abandonar la tradició lligada als inicis amb la mare dels actuals propietaris, la Rosario, que actualment s’encarrega de supervisar tots els plats.

El perfil del client de l’hotel Cala Jóncols ha evolucionat en els últims anys; actualment el principal mercat és el francès, en concret el 60 % de clients provenen del país veí i un 25% són catalans i de la resta de l’Estat espanyol, un percentatge que ha anat en augment; en canvi, fa uns anys la majoria de clients provenien d’Alemanya. Els visitants de la cala acostumen a ser famílies que busquen la tranquil·litat de la zona, submarinistes que agraeixen que està situada a prop dels punts autoritzats per fer immersió (està a 5 minuts de Cap Norfeu); parelles que volen passar un cap de setmana romàntic i, cada vegada més, senderistes que segueixen la ruta del GR que passa per Jóncols.