7 atletes arriben a Roses després de recórrer 120 km per completar la Ruta dels 4 Refugis de la Tramuntana

Ruta del 4 Refugis de la Tramuntana
D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Jep Coromines i els atletes @expressoexperience @sl_co_co @nino306 @paurm77 @mireiaperpiny @pajarutrail @miquel.cruz

Una Ruta que la van completar en gairebé 26 hores sortint d’Albanyà el passat 11 de setembre i arribant a Roses al dia següent

Els atletes Juan Diego Martín de Roses, Simó Coll de Vilajuïga i Rubén Cruz de Torroella de Montgrí van sortir el passat 1 d’agost des de Roses per recórrer els 120 km fins arribar a Albanyà per completar la Ruta del 4 Refugis de la Tramuntana.

Abans de la sortida ja van afirmar que el principal handicap que els podria impedir  completar aquest repte era la forta calor que feia a principis del mes passat.
I efectivament, l’onada de calor que va envair Catalunya a finals de juliol i a principis d’agost va provocar que quan portaven 18 hores i recorregut 72 km es van veure obligats a abandonar.

Cal recordar que La Ruta del 4 Refugis de la Tramuntana és un recorregut de poc més de 120 km amb 5800 metres de desnivell positiu que organitza el Centre Excursionista Empordanès (CEE), en 4 etapes, per celebrar el seu 50è aniversari.
La primera de les etapes surt de Roses fins arribar al Coll de Banyuls, on és el primer refugi.
La segona va des de Banyuls fins al refugi Forn de Calç, a Recasens. La tercera finalitza al refugi de Les Salines, a Maçanet de Cabrenys, i la quarta al refugi de Bassegoda, a Albanyà.

I els 3 atletes volien fer les quatre etapes d’una tirada, en 24 hores.

Quan Martín, Coll i Cruz van decidir abandonar el passat 1 d’agost per no posar en risc la seva salut a causa de la calor extrema, en el mateix moment es van comprometre a que ho tornarien a intentar, que aconseguirien complir el repte, però amb una diferència, que ho farien a l’inrevés, sortirien d’Albanyà per finalitzar la Ruta del 4 Refugis de la Tramuntana a Roses.

I el dia escollit per intentar completar la Ruta del 4 Refugis de la Tramuntana va ser el passat 11 setembre, Diada Nacional de Catalunya. Un segon intent, que va tenir una altra variant respecte a l’agost i és que van sumar 4 atletes més, en Pau Rodríguez d’Avinyonet de Puigventós, Marcel Bueno de l’Escala, i Mireia Perpinyà i Miquel Cruz de Figueres.

Així, tots 7 corredors van sortir el passat dissabte a les 18:26 hores d’Albanyà en direcció al primer dels Refugis de la Tramuntana, el de Bassegoda, per anar a buscar tot seguit l’Hostal de la Muga, després del qual van traspassar la frontera amb França per anar a Villeroge i Coustoges.
De nou en territori català, els corredors es van dirigir a pujar al cim de l’Empordà, el Moixer, de 1.443 metres d’altitud per baixar tot seguit a buscar el Refugi de Les Salines, al municipi de Maçanet de Cabrenys. I d’aquí de nou cap a França per dirigir-se a Les Illes (bona part d’aquesta ruta passa pel país veí) per continuar el recorregut fins al Perthus. En aquí, els 7 corredors van travessar de nou la frontera en direcció l’Albera per anar al Salt del Fitó a la recerca del tercer Refugi de la Tramuntana, el Forn de Calç, situat a prop del Castell de Requesens.

Deixat enrere aquest tercer refugi de nou cap a la frontera per recórrer la carena del Puig Neulós fins arribar al Refugi de Coll de Banyuls.
Un cop visitats els 4 refugis només els hi quedava el “premi”, que era arribar a Roses, i ho van fer a les 20h d’aquest passat dissabte, gairebé 26 hores després d’haver sortit d’Albanyà.

L’objectiu era fer la Ruta del 4 Refugis de la Tramuntana en 24 hores, però els últims 30 quilòmetres “des de Coll de Banyuls a Roses ha estat un patiment perquè a part del cansament per la quantitat de quilòmetres i hores que portàvem a sobre, la calor que ha fet ha estat horrible, no feia tanta com quan ho vam intentar a l’agost, però ha fet molta, molta calor, una calor que també provenia del terra, de les pedres”, va afirmar Juan Diego Martín només arribar a les portes de la Ciutadella el passat dissabte, que va confessar que “ha estat més dur del que esperàvem, però estem molt contents per haver-ho aconseguit i molt contents per l’arribada que ens han fet les nostres famílies”.

I és que familiars i amics van esperar als 7 atletes a les portes de la Ciutadella de Roses per donar-les una rebuda com cal en haver aconseguit completar els 120 km amb 5800 metres de desnivell positiu de la Ruta del 4 Refugis de la Tramuntana.

Col·laboració imprescindible d’en Jep Coromines i el Centre Excursionista Empordanés

Durant el recorregut van comptar amb la implicació de Jep Coromines d’Enduro Salines, que va ser l’encarregat de la logística d’aquest repte establint punts d’avituallament cada 15 km al llarg de tot el recorregut, i la col·laboració del Centre Excursionista Empordanès, que a part d’establir també punts d’avituallament van netejar camins inaccessibles per a que poguessin passar els atletes.  

Jep Coromines tampoc va faltar a l’arribada obsequiant a cada atleta amb una ampolla de vi, Ençà, gentilesa d’Empordalia