Cinema a la Fresca

84 rosincs donen l’hora creant un rellotge de sol humà a la Ciutadella

A la Ciutadella de Roses hi ha un rellotge de sol, just a l’entrada, a la porta de mar. Ahir, 9 de setembre, i en el marc d’actes commemotatius al voltant de la Diada Nacional de Catalunya 84 rosincs van crear un altre, un rellotge de sol humà.

Roser Raluy fent de gnòmon o agulla al rellotge de sol humà

La promotora del projecte, Roser Raluy, del Servei Educatiu de l’Espai Cultural la Ciutadella, va afirmar “que un rellotge de sol humà només és possible quan la gent s’ajunta, per això vam pensar que seria una bona activitat per commemorar l’11 de setembre”.

Raluy, per portar a terme aquest rellotge humà va comptar amb la col·laboració d’un expert en rellotges de sol, l’olotí Francesc Clarà “que em va dir com ho havia de fer, tot i que després va ser un científic rus, Aleksandr Boldyrev, el que em va fer els càlculs exactes per a la Ciutadella”.

Per a la realització del rellotge de sol humà es va utilitzar una plataforma amb l’analema posat a terra a on estan marcats tots els mesos de l’any, el moment de transició del zodíac, “i en aquesta ocasió, amb una data especial que és l’11 de setembre”, va remarcar la Roser. Després una persona fa d’agulla o gnòmon, i amb la seva ombra projectada sobre una el·lipse dona l’hora al senyalitzar les marques horaries. “Unes marques que s’han substituït per persones, perquè l’important avui era la participació de la gent. Així a la marca de l’una hi havia 1 persona, a la de les dues hi havien 2, a la de la tres, 3, i així cada hora fins a completar les 84 persones que fan falta per crear un rellotge de sol humà”, afirmà la responsable del Servei Eductiu de la Ciutadella.

Aquesta activitat, que va comptar amb el suport del departament de Cultura de Roses, va ser presenciada des de primer línia per la Demètria i en Quimet, els gegants de la Vila, i el gegantó Norfeu, que amb tota la colla gegantera i les Danses Tradicionals de Cristina Barceló, que van fer una exhibicó enriquint aquest acte commemoratiu al voltant de la Diada Nacional de Catalunya.

Tot seguit, tant els participants com els espectadors van gaudir d’un bon aperitiu ofert pel consistori rosinc, el Servei Educatiu de la Ciutadella i Empordàlia.

[flagallery gid=33 name=Gallery]