94 platges catalanes reben el guardó de la Bandera Blava

Guardó de la Bandera Blava
El guardó de la Bandera Blava es va lliurar a 41 municipis costaners catalans

27 de les platges amb Bandera Blava corresponen a la demarcació de Girona, 31 a Barcelona, 26 a Tarragona i 10 a les Terres de l’Ebre

Aquest passat divendres, en un acte que es va dur a terme a la platja gran de la Fosca de Palamós, la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, va lliurar el guardó de la Bandera Blava a 41 municipis costaners catalans que enguany han obtingut 94 platges guardonades.

Entre les platges guardonades ha estat la d’Empuriabrava, on l’alcalde de Castelló d’Empúries, Salvi Güell, i el regidor de Medi Ambient, Joan Basí, van rebre de mans de la consellera el guardó de la Bandera Blava.  

Aquest, és un distintiu que reconeix internacionalment la qualitat i serveis de les platges catalanes, 27 de les quals corresponen a la demarcació de Girona (12 municipis), 31 a Barcelona (14 municipis), 26 a Tarragona (10 municipis) i 10 a les Terres de l’Ebre (5 municipis). El distintiu, l’ha atorgat el Jurat Internacional Bandera Blava 2022 de la FEE (Foundation for Environmental Education). De les 94 platges amb Bandera Blava, 90 renoven el distintiu respecte de l’any passat i 4 el recuperen respecte d’anys anteriors.

La Bandera Blava, guardó, reconegut a escala internacional i que s’atorga en 47 països, valora i premia la gestió ambiental, la seguretat de les zones de bany i les seves instal·lacions, la prestació òptima dels serveis i la informació i l’educació ambiental. Així mateix, la qualitat de l’aigua de bany ha d’haver obtingut la classificació Excel·lent que estableix la Directiva 2006/7/CE, que regula la gestió de la qualitat de les aigües de bany.

La qualitat màxima excel·lent a les zones de bany de Catalunya és el resultat de les adequades mesures de gestió d’aquestes zones, del bon funcionament dels sistemes de sanejament, quan hi ha nuclis habitats, i de les mesures de control i inspecció del medi.

El resultat del primer control de les aigües de bany de la temporada, publicat aquesta mateixa setmana, indica que el 98% de les platges catalanes han tingut un resultat excel·lent, i el 2% restant tenen una qualitat bona.

Perquè a Roses no oneja la Bandera Blava?

Perquè ho han de fer les banderes EMAS i ISO 14001, distintiu amb el que la Unió Europea certifica l’excel·lent qualitat de les platges de Roses.

La Bandera Blava és el reconeixement més conegut pels usuaris i turistes. Implica una auditoria anual on es verifica el compliment dels requisits de la Bandera Blava, no valorant la millora contínua de la platja.

La Bandera ISO, en aquest cas, el certificat ISO 14001, implica la millora contínua dels serveis i de la gestió ambiental de les platges.

La Bandera EMAS és el reconeixement més prestigiós de gestió ambiental. Quan es vol obtenir la verificació EMAS, s’ha de realitzar una Declaració Ambiental on consten els resultats i les millores ambientals. Aquesta Declaració és un document públic, ja que el EMAS implica una aposta per a la comunicació i la transparència cap a l’opinió pública.