La Policia Local de Roses augmenta la seva implicació en que els joves siguin responsables alhora de conduir vehicles

Mobilitat segura
Moment en que l'alcalde de Roses, Josep Maria Martínez, els agents de la Policia Local i l'Ariadna Balmes presenten la jornada sobre mobilitat segura

Els agents de la Policia Municipal de Roses van organitzar ahir una xerrada amb una col·laboradora de l’Institut Guttmann al Teatre Municipal de Roses sobre les conseqüències que comporten les imprudències en la conducció

La Policia Local de Roses cada any duu a terme el programa formatiu Mobilitat Segura, dirigit a alumnes des de P5 fins a  l’ESO.Un  programa que es desenvolupava a través d’un espectacle teatral per mostrar, de forma lúdica i divertida, la importància d’un bon comportament cívic i del respecte per les normes de seguretat vial. En definitiva, aquest programa busca la sensibilització entre el jovent per prevenir accidents de trànsit i promoure comportaments responsables en la conducció de qualsevol tipus de vehicle.

Enguany, però, els agents de la Policia Municipal han volgut conscienciar als joves alumnes de manera més intensa i efectiva. Per aquest motiu, com explica l’inspector en cap, José Francisco Gutiérrez, “vam visitar a principis d’any amb la regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Simarro i les agents Mireia Casals i Pepi Gracia l’Institut Guttmann per veure la realitat que pateixen les persones que han patit un accident de transit o han estat víctimes d’un conductor irresponsable, i la realitat d’aquestes persones és molt crua i, per això, hem volgut portar a l’Ariadna Balmes, col·laboradora de l’Institut Guttmann, per a que expliqués com viu ella des de la seva cadira de rodes amb una lesió medul·lar”.

És a dir, s’ha passat d’oferir un espectacle teatral a explicar les greus conseqüències, l’alt preu que podem pagar si cometem una imprudència mentre conduïm.

La jornada de sensibilització es va iniciar amb la projecció d’un vídeo, amb imatges colpidores i testimonis reals d’accidents produïts per imprudències al volant, com ara fer ús del mòbil, conduir sota els efectes de l’alcohol o drogues o quedar-se adormit al volant. Conseqüències que van des de patir traumatismes cranioencefàlics i lesions medul·lars per acabar sent persones totalment dependents, fins acabar en un suïcidi involuntari  (si ens matem nosaltres) o en un homicidi imprudent (si acabem amb la vida d’altres persones).

Després del visionat del vídeo, Ariadna Balmes, la qual porta quatre anys conscienciant i sensibilitzant, mitjançant l’explicació de la seva experiència de viure postrada en una cadira de rodes amb lesió medul·lar que només el permet moure la part superior del seu cos. De cintura cap avall no té mobilitat ni sensibilitat “i quan parlem de sensibilitat vol dir que jo no sé si m’estic fent pis o caca”, va afirmar.  

L’Ariadna no va patir cap accident de trànsit. Va amb cadira de rodes des de fa 8 anys, quant tenia 26, “a causa d’una negligència mèdica, que es va produir per un tractament de quimioteràpia que feia per la leucèmia que em van diagnosticar. I aquesta negligència mèdica em va provocar un lesió medul·lar que em va far acabar en una cadira de rodes”, va explicar l’Ariadna a ViladeRoses. I el fet que porti 4 anys conscienciant i sensibilitzant a la ciutadania de la importància de no cometre imprudències al volant va ser “perquè tinc una amiga que treballa a l’Institut Guttmann i em va parlar dels programes de conscienciació, i com jo creia, i crec, que falta molta educació vial, vaig decidir dedicar-me a sensibilitzar al jovent sobre una conducció responsable, perquè a partir de 6è de Primària ja comencen a tenir consciencia del que envolta a no respectar les normes de circulació”, va afirmar Balmes.

Després d’explicar la seva experiència, l’Ariadna va respondre a les preguntes d’alguns dels gairebé 300 alumnes de 4t d’ESO dels instituts Illa de Rodes, Cap Norfeu i Centre Escolar Empordà que van assistir en aquesta jornada de sensibilització i educació vial.

La intenció de l’Àrea de Seguretat Ciutadana és la de donar continuïtat aquesta col·laboració amb l’Institut Guttmann.

Article 7 dels Estatuts de la Fundació Institut Guttmann
L’Institut Guttmann és una entitat sense ànim de lucre, té per objectiu principal promoure, impulsar i aconseguir la rehabilitació integral de les persones afectades per una lesió medul·lar, un dany cerebral adquirit o una altra discapacitat d’origen neurològic, desenvolupar la recerca i la docència en aquest àmbit de la neurociència, i prestar-los el suport i els serveis més convenients per a aconseguir una reinserció social satisfactòria; i alhora contribuir al ple reconeixement dels seus drets i a una efectiva equiparació d’oportunitats.