L’Agència de Residus de Catalunya coordina l’acció en què participen 559 entitats, que duen a terme accions en 252 municipis i 39 comarques catalanes
El mes de maig, i com a punt àlgid, del 9 a l’11 de maig de 2025, se celebra a Europa la dotzena edició de la iniciativa europea Let’s Clean Up Europe!, en la qual totes les persones poden participar, de manera voluntària, en diferents accions de neteja dels espais naturals – com boscos, platges, rius o rieres.
La Comissió Europea fomenta les accions per sensibilitzar la ciutadania sobre l’abast del problema dels abocaments incontrolats i per promoure canvis d’hàbits i comportaments en la ciutadania.
A Catalunya, l’Agència de Residus de Catalunya coordina aquesta acció, en la qual 559 entitats públiques i privades, entre administracions públiques, associacions, escoles i instituts, empreses i ciutadans, se sumen organitzant activitats de neteja d’entorns naturals per encoratjar a persones de totes les edats a prendre-hi part. A més, compta amb el suport d’Ecovidrio, la Representació de la Comissió Europea a Barcelona i la Diputació de Barcelona.
Accions a 39 comarques
Destaca la gran implicació dels centres educatius: 259 centres organitzen activitats, dels quals un centenar emmarquen l’acció en el Servei Comunitari; la major part participen aplicant el nou model de gestió i reutilització del material ofert per l’ARC i el Departament d’Educació a través dels Centres de Recursos Pedagògics (CRP). Enguany 50 CRPs s’han sumat, representant un 72% del total. Entre ells, cal remarcar el de l’Alt Empordà, el del Tarragonès i el de l’Anoia, amb 15, 15 i 12 escoles de primària i secundària vinculades, respectivament, que són els que aglutinen més centres educatius dins de la campanya. Els CRPs proporcionen el material necessari per dinamitzar la campanya Let’s Clean Up Europe!, que inclou el kit Correcull. Cada kit va dins d’un bujol transportable, dotat amb pinces, bosses, sacs, guants, balança i cartelleria reutilitzable, previst per a grups de fins a 45 alumnes.
Els centres podran desenvolupar les accions en qualsevol moment de l’any inscrivint-se a través del portal LCUE, recollir el kit al seu CRP i, un cop emprat, retornar-lo d’acord amb un protocol de neteja per ser utilitzat per un altre centre.
Moltes accions són coorganitzades alhora per diferents entitats, com ara Europe Direct Tarragona; el punt d’informació i assessorament que l’Ajuntament de Tarragona té a disposició de la ciutadania, des de l’any 2009, per tot allò que està relacionat amb la Unió Europea, compta amb 9 centres escolars que participen entre el 8 i el 13 de maig.
Les accions de recollida de residus permeten replantejar el model de consum i producció, fomentant mesures de prevenció de residus, posant en evidència els problemes ambientals causats pels abocaments incontrolats en espais naturals i la contaminació associada, així com la necessitat de restaurar-ne l’hàbitat i el paisatge. A més d’això, tenen un alt potencial de sensibilització ciutadana, ja que són una bona oportunitat per visualitzar l’efecte dels comportaments incívics.
Per demarcacions, la majoria de les accions se celebren a Barcelona (62%), seguida per Tarragona i Girona amb un 16 i un 10% de les accions respectivament. Pràcticament, dues terceres parts de les actuacions de neteja es realitzen en boscos i rius (33 i 29% respectivament) i el 12% tenen lloc a diferents platges del territori; la resta són en espais mixtos. 31 activitats tenen lloc en espais i parcs naturals de Catalunya.
Totes les accions inscrites es poden visualitzar al mapa interactiu, i inclouen l’opció d’apuntar-s’hi com a persona voluntària.
Els residus són recursos
L’experiència d’altres anys demostra que la ciutadania se sorprèn de la quantitat de deixalles que es generen i s’aboquen al seu entorn. Com a particularitat, durant les accions de neteja, a Catalunya es farà pedagogia sobre la prevenció en la generació de residus, i la brossa recollida se separarà de forma selectiva. És una manera de demostrar que aquests residus són, en realitat, recursos. A més, es redueixen els efectes sobre el medi ambient dels abocaments, es creen oportunitats econòmiques i llocs de treball, i es contribueix a impulsar Europa cap a una economia més circular.
A Catalunya, la iniciativa Let’s Clean up Europe!, se celebra des de fa 12 edicions; en la darrera, el 2024, es van realitzar 592 accions en 280 municipis, gràcies a la implicació de 451 entitats, i es van recollir més de 95 tones de residus amb 61.050 persones voluntàries. Aquestes dades representen una recollida mitjana de 162,07 kg per activitat i 1,6 kg de residus per persona. Entre els resultats obtinguts, destaca que prop del 25% de les accions de recollida a Catalunya van caracteritzar o tipificar més de 85.000 residus. Amb aquestes accions de ciència ciutadana, es va constatar que els residus més habituals abandonats en espais naturals van ser burilles, peces i embolcalls de plàstic, llaunes, ampolles i tovalloletes, entre d’altres. L’informe de balanç de la campanya es pot consultar a la pàgina web.