L’Organització de Productors Pesquers del Cap de Creus (OPP-96) va celebrar aquest passat dissabte, al Castell de la Trinitat de Roses, una jornada tècnica sota el títol ‘Mirada al futur: reptes i oportunitats’, amb diferents ponències i taules rodones
L’OPP-96 Cap de Creus es va reunir, aquest passat dissabte, 10 de maig, una seixantena de persones entre representants institucionals, tècnics, investigadors i professionals de la pesca per debatre el futur del sector pesquer, en el marc de la jornada tècnica ‘Mirada al futur: reptes i oportunitats’.
Durant la trobada, que va ser conduïda pel Patró Major de la Confraria de Pescadors de Roses, president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i president de l’OPP-96 Cap de Creus, Antoni Abad, es va destacar, sobretot, el paper de les OPP (Organització de Productors Pesquers) com a eina de gestió, innovació i sostenibilitat en la pesca des de diferents visions.
La sessió va comptar amb la participació destacada del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Òscar Ordeig, qui va remarcar el compromís del departament amb el sector pesquer, assenyalant que “estem a la mateixa barca i hem de sumar”. També hi van ser-hi presents el director de la Secretaria General de Pesca, Ramón de la Figuera, el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Antoni Espanya, la subdirectora de Pesca i Aqüicultura, Itziar Segarra, i autoritats locals com ara l’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez i les alcaldesses de Cadaqués, Pia Serinyana i del Port de la Selva, Lídia Ferrer, a més de patrons majors i pescadors de les diferents confraries.
Al llarg de la jornada es van abordar diferents temes, com per exemple, l’èxit en els plans de producció, les oportunitats del FEMPA (Fons Europeu Marítim de Pesca i Aqüicultura), les tendències de consum i el vincle entre la ciència i el sector pesquer, a través de ponències de referents d’arreu de l’Estat i la participació activa dels assistents en les taules rodones.
També es va posar en valor la feina de la pesca de proximitat, del producte local i s’ha reclamat més suport per garantir el relleu generacional, la viabilitat econòmica i la sostenibilitat ambiental. La jornada, que va comptat amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea, ha finalitzat amb una degustació de productes de l’OPP-96, que ha posat en relleu la qualitat del peix capturat amb arts sostenibles arrelats al territori i a la zona del cap de Creus. El president de l’OPP-96, Antoni Abad, va fer una valoració molt positiva de la jornada, refermant el compromís “de continuar generant espais de diàleg entre el sector, les institucions i la ciència, per garantir un futur digne per a la pesca”.
L’OPP-96 Cap de Creus és l’única del país que aplega quatre ports pesquers, com són el de Cadaqués, de el Port de la Selva, de Llançà i de Roses, i la seva finalitat és comercialitzar productes propis per destacar la proximitat, la sostenibilitat i la riquesa gastronòmica del producte local.