El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, va dur a terme anhir una visita institucional a Roses on va voler conèixer les activitats d’abast europeu que duu a terme l’Institut Illa de Rodes
El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, és un expert en la Unió Europea. Va començar la seva marxa en el Parlament Europeu com a assistent parlamentari, i en 1989 va aprovar les oposicions a funcionari del Parlament Europeu amb el número 1 de la promoció, incorporant-se el 1990 es va incorporar a la secretaria general de la institució. Des de llavors sempre ha exercit labors relacionades amb la comunicació. Al febrer de 2017 va ser designat com a director general de Comunicació del Parlament Europeu, càrrec que continua exercint, juntament amb el de portaveu.
Per aquest motiu, en la seva visita institucional a Roses no va voler deixar l’oportunitat de visitat l’Institut Illa de Roses, designat com a escola ambaixadora del Parlament Europeu al setembre de 2024. “Hi ha molt poques escoles a Catalunya que tinguin aquesta certificació, que és important perquè vol dir que és un institut que ha estat capaç de desenvolupar tota una sèrie d’activitats per crear europeisme entre els escolars, entre els estudiants. I això, en aquest moment, en el món en què vivim, que és un món cada vegada més complicat, la ciutadania europea ens ha de servir d’escut, ens ha de servir de defensa contra moltes coses, és fonamental que les escoles, que els instituts facin aquesta feina. Jo volia conèixer més de prop com s’està fent aquí a Roses i surto molt content, surto a més amb idees sobre com posar en marxa una cooperació més estreta entre el nostre departament i aquest institut amb l’ajut de l’Ajuntament de Roses”, va afirmar el conseller.
Durant la visita del conseller a l’Institut Illa de Rodes, el coordinador EPAS, Ernest Parellada, li va explicat els projectes que impulsa el centre dins del programa EPAS, entre els quals destaca el projecte Illa FM, una optativa que treballa els valors de la Unió Europea a través de la música, la reflexió crítica i la producció audiovisual. Parellada també li va ensenyar al parlamentari l’Infopoint europeu, un espai físic i digital de referència que difon continguts sobre la UE, les seves institucions, la diversitat cultural i els drets fonamentals dels ciutadans europeus.
Un altre dels punts destacats de la visita va ser la presentació de l’estratègia d’internacionalització de l’Institut Illa de Rodes per al curs 2025-2026. En aquest sentit, la direcció del centre va explicar que ja té confirmats dos projectes Erasmus+ amb centres educatius de Bucarest (Romania) i Arlon (Bèlgica). Aquests projectes giraran al voltant de la creació d’un club de lectura internacional, on els estudiants compartiran obres literàries pròpies dels seus països a través de la llengua anglesa i francesa com a llengües vehiculars. Es tracta d’un enfocament multilingüe i intercultural que pretén connectar la literatura local amb el patrimoni literari europeu.
A més, la directora del centre, Esther Renart, va informar al conseller que estan treballant en un nou projecte de l’EPAS vinculat al Pacte Verd Europeu, en col·laboració amb l’Escola La Bressola de la Catalunya Nord. La voluntat és establir ponts entre educació, sostenibilitat i acció climàtica, des d’una perspectiva europea i transfronterera.
La internacionalització de l’Illa de Rodes es complementarà amb activitats online conjuntes amb altres centres EPAS d’arreu del continent, especialment amb Bulgària, Països Baixos, Alemanya i Àustria. Aquestes accions es duran a terme tant des de l’optativa de 4t d’ESO Valors Europeus a través de la Música, com des de l’optativa de Ciutadania, Política i Dret de 1r de Batxillerat, amb la col·laboració activa dels departaments de Llengua Anglesa i Francesa mitjançant projectes eTwinning a 3r d’ESO.
Tota aquesta tasca envers Europea va ser molt ben valorada pel conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, per l’enfocament global, participatiu i innovador del projecte EPAS a l’Institut Illa de Rodes, per la qual cosa va encoratjar a l’equip docent i l’alumnat a continuar treballant per fer d’Europa una realitat viva dins l’aula.
Així mateix, l’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez, que va estar acompanyat del regidor d’Esports, Miguel Muñoz, i la regidora de Joventut, Ester Navas, també va felicitar el centre educatiu per la seva tasca, i va reiterar el suport de l’Ajuntament a totes les iniciatives que contribueixen a formar ciutadania activa i compromesa.
Tot seguit, les autoritats es van dirigir a l’Ajuntament de Roses, on l’alcalde de Roses ha convidat al conseller ha signar en el llibre d’honor en presència ara també de la regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Simarro.
“Jo sempre he demanat que des de la Generalitat es tingui una mirada sensible a tots els ajuntaments. Això ho estem obtenint i ho celebro, perquè un alcalde que té aquesta proximitat i que té aquest recolzament realment facilita molt totes les feines” va significar Martínez, per dirigir-se al conseller per “agrair-li la seva presència perquè això comportarà que vagi millor la relació en segons quins aspectes, com ara en temes que fan referència directa amb el nostre país proper, que és França, per tal d’establir una sèrie de relacions de més calat”.

Com parlamentari europeu, Jaume Duch va voler destacar que “el fet que molts ajuntaments, aquests últims anys, han pogut aprofitar bé diferents tipus de fons, de fons de finances del pressupost de l’Unió Europea, fons estructurals, fons Next Generation, i aquí també el nostre departament el que intenta és ajudar els ajuntaments a vehicular les seves demandes, els seus projectes, a donar-los idees sobre per quin camí, per quina via es poden aconseguir més fons per després convertir aquests diners en realitats concretes que puguin beneficiar els ciutadans, en aquest cas els ciutadans de Roses”.
L’alcalde Josep Maria Martínez va obsequiar al conseller amb el llibre “Els camins de la memòria”, obra dels arxivers municipals Josep M. Barris i Pol Meseguer, i d’una Dracma de Roses.