El FASTT celebra amb una trobada entre veïns i veïnes dels micropobles l’inici d’una nova edició 

FASTT-Festival d'Arts Escèniques de l'Empordà
Veïns d'Espolla i altres micriopobles de l'Alt Empordà van actuar en la inauguració del sisè FASTT fent malabars

La festa inaugural de la sisena edició del FASTT ha permès descobrir, en primícia, l’espectacle de Micropobles a Escena d’aquesta edició, que dinamitzat per Marcel Aguilar –malabarista i formador de l’Escola de Circ de la Bisbal d’Empordà– gira al voltant de diverses tècniques de circ

El Festival d’Arts Escèniques de l’Empordà va celebrar ahir al vespre, a Espolla, la festa inaugural de la seva sisena edició amb una trobada entre la gent dels micropobles per on transcorre el FASTT, les persones que integren la Comissió de Veïnat i diverses autoritats. Com és habitual, la festa va permetre presentar en primícia la proposta de Micropobles a Escenad’aquest any, la iniciativa que permet als veïns i veïnes crear una peça escènica des de zero.

Per aquesta edició de Micropobles a Escena, el FASTT ha proposat als veïns dels micropobles aprendre tècniques de circ de la mà de Marcel Aguilar, malabarista i formador de l’Escola de Circ de la Bisbal d’Empordà. Durant diverses setmanes ha acompanyat els participants en la descoberta i exploració dels límits de les pròpies habilitats amb un taller en què ensenyat diverses tècniques de circ com el funambulisme, el trapezi, el diàbolo o els pals xinesos. La posada en escena de Encircats –nom del projecte final– ha resseguit una línia dramatúrgica que explica qui són els participants i quina és la seva història. 

Aquesta va ser la primera ocasió en què es va mostrar el resultat del taller Micropobles a escena, que es podrà tornar a veure el 5 de juliol a Rabós i l’11 de juliol a Pont de Molins. En totes dues ocasions a les 20 h, abans de l’espectacle previst per aquella nit. 

Després de la festa inaugural, el FASTT arrancarà la seva programació d’espectacles el 3 de juliol i finalitzarà el 27 de juliol, passant per un total d’11 municipis de menys de 1.000 habitants (Agullana, Espolla –nou municipi del FASTT–, Garrigàs, Ordis, Pont de Molins, Rabós, Sant Climent Sescebes, Siurana, Vilamacolum, Vilanant i Vilaür). 

Un any més, l’aposta continua essent la mateixa: acostar la cultura a les zones rurals i brindar l’oportunitat de descobrir petits municipis altempordanesos. Les entrades pels espectacles es poden comprar a través del web oficial www.fastemporda.cat

Compte enrere per iniciar la programació

La programació d’aquesta edició compta amb més espectacles que mai: 13 en total. L’espectacle amb el qual es donarà el tret de sortida serà La paella dels dijous, escrita per Cristina Clemente, i que tindrà lloc el 3 de juliol a Vilaür. L’endemà 4 de juliol Agullana acollirà Cavallet de mar o el peix invisible, escrita per Pau Coya, i el 5 de juliol tancarà la primera setmana del festival L’important és participar, de la companyia Teresa Gubiades.

El segon cap de setmana del FASTT s’iniciarà el divendres 11 a Pont de Molins amb Hamlet.02, creat i dirigit per Sergi Belbel i interpretat per Enric Cambray. El 12 de juliol a Espolla (nou municipi del FASTT) es veurà per primera vegada un espectacle seleccionat per la Comissió Veïnal del FASTT: La volta al món en 80 ties, de la companyia La Protagonista. I la setmana teatral acabarà el 13 de juliol a Sant Climent Sescebes amb Pelat, la mítica obra de Joan Català.

Superat l’equador del FASTT, el festival es traslladarà a Vilanant el 18 de juliol amb Amor a mort, el quart espectacle de The Feliuettes. L’endemà 19 de juliol a Vilamacolum es veurà La mecànica de l’infortuni un espectacle de Crémentine Telesfort i Lisard Tranis programat per primera vegada amb la col·laboració del festival Figueres es MOU. 

La darrera setmana del FASTT combinarà circ, dansa i màgia. Començarà a Siurana el divendres 25 de juliol amb Infinit, de la Cia Seon, i continuarà l’endemà 26 de juliol a Ordis amb una nit dedicada a la dansa amb dos peces: The Sad-Mad Method, de la Cia Carla Sisteré i NO (peça curta) de La Venidera.  Finalment tancarà el festival una doble proposta de clown i màgia el  27 de juliol a Garrigàs. Per una banda, Inòpia, de Gneis, i per l’altra Gota de Txema Muñoz. 

Activitats paral·leles

Aquest any el FASTT dedica part dels seus esforços a fer lluir les propostes escèniques amb noves activitats que complementen l’experiència. En el primer dia del FASTT, el 3 de juliol, abans de començar l’espectacles es farà un col·loqui amb Cristina Clemente, l’autora de l’espectacle, que mostrarà la seva mirada sobre el procés creatiu. Aquella mateixa setmana, el 5 de juliol, coincidint amb la presència del FASTT a Rabós es farà un tast de vins dels cellers de la zona: Celler Castelló Murphy i el Celler Rim.

El 19 de juliol, en la nit de dansa amb la col·laboració amb el festival Figueres es Mou, s’organitzarà una xerrada sobre dansa per contextualitzar l’obra i reflexionar sobre la creació en moviment al territori. I finalment el 27 de juliol, en el darrer dia del FASTT, s’oferirà un taller gratuït de màgia impartit per l’artista Gneis, que en acabar protagonitzarà l’espectacle d’aquell vespre. És l’única activitat per la qual cal inscriure’s prèviament a www.fastemporda.cat

Sobre el festival d’arts escèniques de l’Empordà

El FAST neix el 2013 de la mà de l’Associació FAST, un col·lectiu de persones amb un gran sentiment d’identitat territorial que durant cinc anys va oferir múltiples propostes escèniques a l’Era del Mas Gironí, a Garrigàs. Després de dos anys d’aturada, el 2020 pateix diversos canvis: es passa a anomenar FASTT i canvia de format. És aleshores quan es converteix en un festival d’arts escèniques en xarxa per diversos micropobles de l’Alt Empordà.   

La raó de ser del festival és crear comunitat i acostar la cultura als municipis que no hi tenen accés. La sostenibilitat, proximitat i el treball en xarxa són els pilars fonamentals i té un doble objectiu: ser una proposta cultural i de lleure pels veïns dels micropobles i permetre que els municipis guanyin notorietat i que, en definitiva, el projecte actuï com a generador d’oportunitats pels micropobles.