L’esdeveniment destaca pel seu enfocament en la formació de talents, el compromís amb l’acció climàtica i l’objectiu del segell “Clean Regatta” de World Sailing
Aquest passat dilluns, 30 de juny, es va inaugurar el GWA Youth Wing Foil World Championship Costa Brava, el campionat del món juvenil de Wing Foil, que fins diumenge farà que les aigües de la badia de Roses, davant la Platja del Cortal de la Devesa de Sant Pere Pescador, siguin l’escenari d’aquesta emocionant competició. Un centenar d’esportistes de 15 països participen en la que és la tercera cita mundial d’aquesta innovadora i emergent modalitat, que s’ha consolidat ràpidament a platges de tot el món amb bones condicions de vent, com les de la badia de Roses.
Aquest campionat no només és una plataforma per a la competició d’alt nivell, sinó també una clara aposta per la classe juvenil de formació, que perfila el Wing Foil com una nova disciplina olímpica de cara als Jocs de Los Ángeles 2028. La seva popularització global i la celebració d’esdeveniments d’aquesta envergadura són clau en aquest camí.
El Wing Foil és un esport veritablement innovador i dinàmic que reinterpreta els límits del surf, el windsurf i el kitesurf tradicionals. La seva combinació d’una ala (wing) i una taula equipada amb foil permet als esportistes enlairar-se ràpidament i lliscar suaument sobre l’aigua amb una fricció mínima, oferint una experiència única i espectacular.
Al llarg de cinc jornades, els joves regatistes competiran en categoria masculina i femenina en dues disciplines exigents: el FreeStyle, que combina el surf amb espectaculars trucs aeris aprofitant les condicions aquàtiques, i el FreeFly-Slalom, un format de competició que combina elements tècnics de l’eslàlom amb seccions on s’ha de surfejar, planejar o bombar sense el suport del wing.
L’acte de presentació ha comptat amb la presència de destacades personalitats, subratllant el suport institucional a l’esdeveniment: Agustí Badosa, alcalde de Sant Pere Pescador; Jordi Masquef, diputat d’Esports de la Diputació de Girona; Narcís Casassa, Representant Territorial de l’Esport; Albert Arraut, de La Ballena Alegre; Xavier Torres, vicepresident de la Real Federación Española de Vela; Liam Dredge, Manager del GWA World Youth Circuit i Lai Gainza, president del Club.
Compromís amb la sostenibilitat ambiental i el Segell “Clean Regattas”
El Club de Vela La Ballena Alegre, en col·laboració amb la GWA i amb el suport de Sailors for the Sea, impulsa aquest mundial amb un ferm compromís amb l’acció climàtica. Aquest esforç concret busca reduir al màxim l’impacte mediambiental de l’esdeveniment mitjançant mesures com l’eliminació de plàstics d’un sol ús, el foment intensiu del reciclatge i l’ús d’energies renovables. L’objectiu és clar: obtenir el prestigiós segell “Clean Regatta” de World Sailing, reflectint un lideratge en la gestió ambiental d’esdeveniments esportius.
Acció Climàtica com a missatge central i formació juvenil
Més enllà de l’aspecte purament esportiu, aquest campionat té una missió fonamental: empoderar els joves regatistes com a ambaixadors del respecte al mar i la lluita contra el canvi climàtic. Per això, s’han organitzat tallers de formació sobre conservació del medi marí, energia neta i acció climàtica. L’objectiu és que els participants interioritzin profundament aquests valors i els incorporin activament en les seves futures trajectòries, tant professionals com personals.