Es van guardonar 137 productes de 83 empreses de les comarques gironines per la seva gran qualitat, escollits a través de tasts a cegues
El Mas Solà de Santa Coloma de Farners va acollir ahir a la tarda el lliurament de la sisena edició del concurs per obtenir el segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent de la Diputació de Girona. Enguany, van rebre el distintiu 137 productes elaborats per 83 empreses de les comarques gironines, establint nou rècord absolut. En l’edició anterior, se’n van guardonar 116 de 70 empreses.
Els productes guardonats podran utilitzar, a partir d’ara i durant els dos propers anys, la marca Girona Excel·lent de manera gratuïta. Es beneficiaran d’accions de promoció i difusió, de la participació en fires i esdeveniments especialitzats -també en l’àmbit estatal i internacional- i de serveis de formació i de treball en xarxa empresarial. Tot per afavorir el creixement i l’expansió de les empreses del sector agroalimentari gironí.
A l’acte, conduït per Fel Faixedas i Carles Xuriguera, hi van intervenir el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; l’alcaldessa de Santa Coloma de Farners, Carme Salamaña, i el cuiner del restaurant El Celler de Can Roca, Joan Roca, i hi van assistir personalitats del món de la política, la gastronomia i la vida social del territori.
Hi van ser presents, també, els vicepresidents de la Diputació de Girona Pau Presas i Gemma Geis; la diputada de Girona Excel·lent i Mercats, Vanessa Peiró; els diputats Nil Papiol, Maurici Jiménez, Josep Bofill, Josep Maria Martínez i Pere Garriga; el 131è president de la Generalitat, Quim Torra, i el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Xavier Guitart, a més de presidents dels consells comarcals, i alcaldes i regidors dels municipis de les empreses guardonades.

En la seva intervenció, Miquel Noguer va remarcar el creixement exponencial del segell Girona Excel·lent des que es va crear, l’any 2014, assenyalant que “els resultats d’aquesta edició són magnífics. En aquesta consolidació del distintiu, ha estat clau la col·laboració amb el sector, un dels principals motors de la nostra economia. Per a nosaltres, és imprescindible caminar agafats de la mà, escoltar les seves demandes i inquietuds per respondre a les noves tendències. Per exemple, enguany hem incorporat els productes de quarta i cinquena gamma”.
El concurs va comptar amb 17 categories —que inclouen 142 subcategories diferents—, tres més que fa dos anys. L’ampliació és una conseqüència de la divisió de l’antiga categoria de conserves i semiconserves en quatre de diferents: conserves; sofregits, brous i salses; semiconserves, i productes de quarta gamma (llestos per cuinar) i de cinquena gamma (preparats per consumir):
- Aigües minerals
- Arrossos
- Begudes locals
- Cafès i herbes remeieres
- Conserves
- Sofregits, brous i salses
- Productes de quarta i cinquena gamma
- Semiconserves
- Embotits
- Fruits secs
- Foie-gras
- Galetes
- Gelats i sorbets
- Làctics
- Oli d’oliva i vinagres
- Mel
- Vins i vins generosos
Com en les edicions anteriors, la metodologia utilitzada per a la tria i valoració dels productes van ser els tasts a cegues. Quaranta tastadors especialitzats del sector agropecuari, la gastronomia i la restauració van determinar, a partir del seu coneixement i expertesa, la qualitat i el nivell dels productes, amb la col·laboració de Pep Nogué com a responsable gastronòmic; Jordi Àvila, director de tast, i Salvador Garcia-Arbós, responsable de la selecció dels tastadors.
L’Alt i el Baix Empordà, els més premiats
El segell Girona Excel·lent continuarà repartit per tota la demarcació i, en aquest sentit, totes les comarques gironines hi estan representades. L’Alt Empordà és la que ha obtingut més guardons (39), seguida pel Baix Empordà (32) i el Gironès (21).
De la resta, la Garrotxa ha aconseguit 16 productes guanyadors; la Selva, 14; el Pla de l’Estany, 8; la Cerdanya, 3, i el Ripollès i Osona (el municipi de Viladrau), 2.