L’abundant producció de l’any passat, que va superar les 100.000 tones, i les condicions meteorològiques desfavorables durant el període de quallat del fruit preveuen una producció un 11% inferior al 2024, però similar a la mitjana dels últims cinc anys
Els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona preveuen per aquest any una collita de 89.370 tones de pomes, un 11% més baixa que l’any passat però en línia amb la mitjana dels últims cinc anys (les 89.340 tones signifiquen el quart any més productiu). La producció excel·lent del 2024 (100.961 tones), la segona més gran de la història de la IGP, ha provocat aquest 2025 una menor floració en els arbres que conjuntament en unes condicions que no han estat òptimes pel quallat ha resultat en una variabilitat en la producció i, en general, en una estimació a la baixa de la producció (Granny Smith es consolida en el tercer lloc després de Golden i Gala, que s’estabilitzen, les vermelles americanes van a la baixa i hi ha creixement de les noves varietats de tardor). Després d’una primavera plujosa amb una onada de calor molt primerenca, intensa i que es va allargar en el temps, la davallada de temperatures en una bona part del mes de juliol afavoreix el desenvolupament de la qualitat de la poma (i calibre del fruit variable) que s’espera que sigui òptima i d’acord amb els requisits de la IGP.
Un altre dels fets ressaltats durant la presentació de la campanya 2025 en l’acte que ha tingut lloc a l’IRTA-Mas Badia per part de Jaume Armengol, president de Poma de Girona, és la profunda i continuada renovació varietal que s’està produint a Girona. Armengol ha indicat que “estem arrancant plantacions de varietats de vermelles americanes i Fuji mentre que augmenta significativament la producció de Granny Smith, Cripp’s Pink i el grup de noves varietats de poma de tardor”. La producció de pomes es manté elevada i, per cinquè any consecutiu, se superaran les 85.000 tones. Hi ajuda l’increment de la superfície de producció, amb un creixement de 300 hectàrees en els últims deu anys (aproximadament un 2% anual).
Poma de Girona està formada per 78 famílies productores de les empreses Girona Fruits, de Bordils (Gironès); Giropoma Costa Brava, d’Ullà (Baix Empordà), i Fructícola Empordà, de Sant Pere Pescador (Alt Empordà). Representen un total de 2.050 hectàrees productives. La IGP Poma de Girona cultiva quatre varietats. La producció estarà novament encapçalada per la Golden, amb 28.220 tones, seguida de la Gala (20.730 tones), la Granny Smith (16.110 tones) i les vermelles (4.000 tones). Les Fuji (6.790 tones) i la Cripps Pink (8.350 tones), entre d’altres varietats innovadores, també es cultiven per part dels fructicultors de Girona.
El tret de sortida de la collita, que s’allargarà durant els propers quatre mesos, s’ha dut a terme en un acte que ha tingut lloc a l’IRTA – Mas Badia, a Canet de la Tallada (Baix Empordà). L’esdeveniment, que té com a tradició mantenir el lligam de la poma amb la salut, la gastronomia i la cultura, ha comptat com a convidat d’honor d’enguany l’artista pintor empordanès Lluís Roura. També hi ha participat Jaume Armengol, president de Poma de Girona; Joan Bonany, director de l’IRTA-Mas Badia; Xavier Guitart, delegat del govern de la Generalitat; i Vanessa Peiró, diputada de Girona Excel·lent i Mercats de la Diputació de Girona.
Xavier Guitart ha subratllat que “des de la Generalitat de Catalunya reafirmem el nostre compromís amb el sector agrari i, concretament, amb la producció de fruita dolça de qualitat, com la Poma de Girona amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP), que ha sabut conjugar tradició, innovació i sostenibilitat, gràcies a la contribució de l’IRTA, desenvolupant noves varietats i impulsant pràctiques innovadores per mantenir-ne la qualitat i la competitivitat”.
Vanessa Peiró, ha destacat que “la poma és un element identitari de la nostra gastronomia i l’hem de reivindicar i difondre com a tal. Es tracta d’un producte quilòmetre zero, generat en el territori, i d’una gran qualitat, gràcies als condicionants que tenim a la nostra demarcació. A la Diputació de Girona, sempre hem estat i estarem al costat del sector agroalimentari i, en aquest sentit, la IPG Poma de Girona forma part del segell Girona Excel·lent com a producte permanent”.
Roura, el convidat d’honor d’enguany
Lluís Roura, considerat pintor autodidacte, ha estat el convidat d’honor d’aquest any. “De pomes, n’he fotografiat més que pintat. Al sector d’Ullà, pomeres florides i quan apareix el seu fruit vermell”. Roura també ha il·lustrat “pomes florides de l’Armentera” en el llibre Els Pobles de l’Empordà, de Montserrat Vayreda.
En anys anteriors, a l’acte simbòlic de la collita de la primera poma es va comptar, entre d’altres, amb l’escriptor i periodista Martí Gironell; el gastrònom Pep Nogué, director de gastronomia del Culinary Institute of Barcelona (CIB); el periodista i escriptor Rafel Nadal; Alfred Julbe, aleshores entrenador de l’Spar Uni Girona, de la màxima categoria femenina de bàsquet, i les jugadores Júlia Soler i Laia Flores; Sergi Güell i Ariadna Trias, president i corredora del Massi-Tactic UCI Women’s Team, equip femení del Club Ciclista Baix Ter (Torroella de Montgrí) i aleshores únic conjunt català a la màxima categoria internacional; i Francesc Boix i Maria Plaza, fundadors de Skatenergía, un projecte vinculat al món de l’skate que potencia una vida saludable i sana fomentant el consum de fruita.
Sobre la IGP Poma de Girona
Poma de Girona és una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) en la qual s’agrupen tres empreses que produeixen i comercialitzen la poma: Girona Fruits (Bordils), Giropoma Costa Brava (Ullà) i Fructícola Empordà (Sant Pere Pescador). La IGP Poma de Girona compta amb gairebé 80 socis productors que representen un total de 2.050 hectàrees productives distribuïdes entre les comarques del Baix Empordà, l‘Alt Empordà, la Selva i el Gironès.
La proximitat del mar Mediterrani i dels Pirineus fa que les plantacions gaudeixin d’un clima privilegiat. A més, la Poma de Girona està internacionalment reconeguda com un producte de qualitat, segur, de confiança i sostenible. Els productors són fructicultors molt qualificats que usen tècniques de producció integrada respectuoses amb el medi ambient, responsables i sostenibles. Alhora fan controls de qualitat estrictes i implanten sistemes de traçabilitat.